Cinsellikle İlgili Değerler Ve Gerçekler

Cinsellikle İlgili Değerler Ve Gerçekler

Cinsellikle ilgili değerleri ve gerçekleri aktarmadan önce cinsel sağlık tam olarak ne demek onu iyi tanımlamak Dünya Sağlık Örgütüne göre cinsel sağlığın tanımı şöy- ledir:“Cinsel bir varlık olarak insanın sadece bedensel değil, duygusal, düşünsel ve sosyal bütünlüğünü sağlayan, kişilik gelişimi, iletişim ve sevginin paylaşımını pozitif yönde zenginleştiren ve artıran sağlıklılık hali.”Cinsellikle ilgili değerler ve gerçekler, eğitimciler, toplum bilimciler, hekimler ve psikologlar, yani bireyin ruhsal, fizyolojik ve toplumsal süreciyle ilgilenen uzmanlar tarafından ortaya konmuştur ve tüm dünyada kabul görmektedir. Cinsellikle ilgili sınırları belirlemek, bireylerin ruh ve beden sağlığını korumak, istismarları engellemek için aşağıdaki maddelerde ortaya konan değerler ve gerçekler bilinmelidir:
 

Cinsellik yaşamın doğal ve sağlıklı bir parçasıdır.

% Cinsellik tüm insanlara özgüdür ve bütün insanlar doğumdan ölüme kadar cinsel varlıklardır.
 
% Cinsellik yalnızca yetişkinlere özgü değildir.Bebekler bile cinsel varlıklardır. 5 yaş altındaki çocuklarda mastürbasyon davranışı gözlenmesi doğal cinsel gelişim sürecinin bir parçasıdır. Bu dönem 5-6 yaştan sonra erdenliğin başlamasıyla birlikte kapanır. Ergenlikte, cinsel haz alma ve mastürbasyon yeniden yaşanmaya başlanır. Bu keyifli durum bir ömür boyu devanı eder.
 
% Cinsellik yalnızca erkekler iyin değildir.Cinsellik her birey için haktır ve iki tarağın da dahil olduğu, iletişimin sağlanabildiği cinsellik keyifli ve insanı olgunlaştıran bir süreçtir.
 
% Çocuklar cinsiyet gözetilmeden sevilmeli ve özenle bakılmalıdır.Hangi cinsiyette olursak olalım, hepimiz bebektik ve bizleri yetiştiren anne-babalar ve çevremiz tarafından şekillendirildik. Kız ve erkek çocuklarının farklı ve ayrımcılık gözetilerek büyütülmesi sonucunda pek çok toplumsal sorunla karşılaşıyoruz; vajinismus bunlardan sadece biri.
 
% Cinselliğin bedensel, etik, psikolojik ve toplumsal boyutları vardır.
 
% Her insan özeldir ve değerlidir.% insanlar cinselliklerini değişik yollarla ifade ederler ve yaşarlar.
 
% Aşağıdaki koşullar sağlandığında, cinsellik daha keyifli ve paylaşılabilir olur.
 
• Cinsel eylemler zorlayıcı, sınırlayıcı ve suçlayıcı olmamalıdır.
 
• Cinsel eylemler bedensel ve psikolojik yönlerden zarar vermemelidir, özel olmalıdır.Elbette ensest ve tecavüz gibi tüm toplumlann suç saydığı eylemler cinsellik olarak kabul edilemez. Cinselliği güzel kılan paylaşılabilir olmasıdır.
 
% Toplumlarda cinsellikle ilgili değer ve inanış farklılıklarına saygı duyulmalı ve bu farklılıklar kabul görmelidir.Neyazık ki günümüz toplumlarında, demokrasinin adı kullanılarak, çoğunluğun hükmü bireylerin inanç ve yaşam özgürlüklerini yargılamakta ve kısıtlamaktadır.Üstelik bu çoğunluğu oluşturan bireylerin pek çoğu, oluşturdukları bu tahakkümden çeşitli yollarla kaçmakta ve bireysel yaşantılarını kaçamaklarla sürdürmektedirler. Sonuçta çoğunluğu oluşturan bireyleri tekil olarak incelediğinizde, “ötekiler” için oluşturduğu yargıların kendileri için geçerli olmadığı görülebilmektedir.
 

Cinsel yaşam zorlama ve sömürüden uzak olmalıdır.

% Cinsel yaşam karşılıklı güven, doğruluk, bağlılık ve saygı üzerine temellendirilmelidir.Bazı insanlar eşcinseldir. Bu insanlar da kadın veya erkektir ancak cinselliklerini kendi cinsiyetlerinden bireylerle yaşamaktadırlar.Eşcinsellik de heteroseksüellik gibi bireyin cinselliğini yaşama ve kendini cinsel olarak ifade etme biçimidir. Her bireyin cinselliğini kendini rahat hissettiği cinsel kimlikle ijade etme özgürlüğü vardır. Cinsellik karşılıklı saygıyla ve onayla yaşandığında, karşılıklı sınırlar jark edildiğinde ve bunlara saygı duyulduğunda güzeldir.insanlığın varoluşundan bugüne, cinsellik dinsel, politik ve toplumsal süreçlerde toplumdan topluma değişmiş ve farklı biçimlerle karşımıza çıkmıştır. Mitolojide ya da geçmiş yüzyıllarda eşcinselliğin çok rahat ifade edildiğini görüyoruz. Oysa ki, son yüzyılda kendilerini böyle ifade ettikleri için hayatını kaybedenler bile olmuştur. Uygarlığın böylesine ilerlediği bir yüzyılda insanlığın ve etiğin yozlaştığını ve yobazlaştığını görmek, insanlık tarihi için gerçekten çok üzücüdür.
 
% Çocukların cinsellikle ilgili konulan anne babalarıyla veya güvendikleri kimselerle konuşmaları hem bireylere hem de topluma yarar sağlar.“Cinsel eğitim ailede başlar" diyor bu konuda çalışan uzmanlar. Bu demek oluyor ki anne babaların cinsellikle ilgili eğitimli olmaları şart. “Ben nasıl doğdum?”, “Kardeşim nasıl karnına girdi? ", “Cinsel ilişki nedir? ” sorularıyla karşılaştığınızda anne-baba olarak hazırlıklı olmanız gerekir. Çocuğunuz, “Anne bu ne?" diye sorarak kendi cinsel organını ya da babasının cinsel organını gösterdiğinde, sakince doğru cevaplan verebilirseniz, çocuğunuzun cinselliğiyle barışık yetişmesi için doğru adımı attınız demektir.“Ancak gerçek âşıklar iyi anne-baba olurlar” sözü doğrudur. Kendi cinselliğiyle barışık ve bunu eşiyle paylaşabilen, saygıyı ve sevgiyi koruyabilen bireylerin yetiştirdiği çocukların mutlu bireyler olacağı aşikârdır.
 
% Gençlerin cinsel olgunluğa ulaşmaları sürecinde cinselliklerini farklı biçimlerde araştırmaları doğaldır.Gençlerin cinselliği keşfetme sürecinde meraklı olduklarını, yetişkinlere normal gelmeyen deneyimler yaşayabildiklerini biliyoruz. (Mastürbasyon deneyimlerini birbirleriyle paylaşmak, abartılı bir dil kullanmak, karşı cinsiyete karşı abartılı bir ilgi göstermek vb.)Ergenlerin cinsel ilgi ve merakına karşı yetişkinlerin, ebeveynlerin ve eğitimcilerin sakinliklerini korumaları ve hoşgörülü olmaları önemlidir.
 
% Cinsel yaşama ilişkin kararlarının etkileri ve sonuçları vardır.% Cinsel davranışlara erken yaşta başlamak riskleri beraberinde getirir. Cinsel davranış, sorumluluk ve özdenetim gerektirir.Ergenlik döneminde, henüz bedeni hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadan yaşanan cinsellik, ergen gebeliğinden kürtaja ve hatta HIV/AIDS de dahil olmak üzere, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara kadar uzanan bir sonuç tablosunu gencin karşısına çıkarabilmektedir. Cinselliğin sağlıklı olabilmesi için temel koşul, genç kızların üreme organlarının gelişimini tamamlamış olmasıdır. Bu da genellikle 19yaş ve üstüdür. Ancak ruhsal gelişini bedensel gelişimden çok daha önemlidir. Ruhsal olarak cinsel ilişkinin sorumluluğunu alabilmemiz, kendimizle barışık olmamızı gerektirir. Yani aldığımız kararı içselleştirmiş olmamız şarttır. Erken ya da hazır olmadan yaşanan cinsellik, bireyde suçluluk, pişmanlık, utanç gibi içsel barışı bozabilecek duygular yaşanmasına neden olabilir. Tüm bu nedenlerle güvenli cinsel ilişki kavramı öncelik kazanır. Güvenli cinsel ilişki karşılıklı güvenin, dostluğun, sevgi ve saygının yaşandığı bir ilişkidir. Bireyler arası paylaşımın arttığı ve yoğun olumlu duyguların yaşandığı ortamda iyi iletişim kurmak, kendini ortaya koyabilmek, ‘hayır’ya da ‘evet’ diyebilmek, cinsel eşini zorlamamak ilişkinin sağlıklı yürümesi için şarttır.% Cinsel ilişki yaşını ertelemek, istenmeyen gebeliklerin ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinin yok önemli bir yöntemidir.
 
İnsanların cinsel şeyim yapma hakları vardır, ancak yaptıkları şeyimin sorumluluğunu üstlenmeleri gerekir.
 
% Toplumun cinsellik konusundaki temel vurgusu, sağlıklı cinsellikten yok cinsel sorunlara yönelmiştir. Bu durum insanların cinselliği normal bir sürey olarak görmelerini engellemektedir. İnsanlar, doğal cinsel gelişimden korkmaktadır.% İnsanlar cinsellik üzerine konuştuklarında, kendi yanlılık ve kısıtlılıklarını söylediklerine yansıtırlar.Arkadaşlarımızla, çevremizdekilerle, çocuklarımızla cinsellikle ilgili konuşurken bu konudaki inancımızı, değerlerimizi, korkıllarımızı konuşmamıza ve yüz mimiklerimize yansıtırız. Bu durum toplumsal değerlerin, tutumların ve yargıların altyapısını oluşturur. Bazı diller cinsel içerikli konuşmalara izin verirken, bazı diller de yetersiz sözcükler nedeniyle argoya dönebilmektedir. Örneğin tüm cinsel organların adını Latince- den aldığımız için dilimizdeki Latince kullanımları haricindeki tüm tanımlar argoya girmektedir. Cinsel organların isimlerinin kendi dilimizde tam karşılığı olmadığı için yerine etiket tanımlar (şey, pipi, kutu vb.) kullanılır.
 
% Doğru bilgi, doğal cinsel süreç konusundaki korku ve şaşkınlığı azaltır.
 
% Cinsel konuların konuşulması cinsel etkinliği arttırmaz.
 
% Yaşa uygun cinsel bilgi ve eylem, sağlıklı cinselliği kolaylaştırır.% Çocukların cinsel gelişimlerini göz ardı etmek ya da uygun olmayan türde tepkiler vermek çocukların gelişimine zarar verebilir.5 yaşma kadar, pek çok çocukta cinsellikle ilgili davranışlar gözlenebilir. Bu dönemde cinselliğe ve karşı cinsiyete ilgi artarken aşk, sevgi ve cinsellik üzerine yoğunlaşma başlar. Bu çok normal bir durumdur. Çocuklar henüz utanma ve ayıp kavramlarını bilmedikleri için toplum içinde de cinsel organları ile oynayabilir ve mastürbasyon yapabilirler. Ya da kardeşleriyle cinsel keyif almayı deneyimleyebilirler. Aileler bu durumda çoğunlukla ne yapacaklarını şaşırırlar ve korkarlar. Çocuklarının davranışını söndürmek için cezalandırma, dövme, azarlama gibi yollara başvururlar ki bu tür yollar çocuğun davranışını söndüreceğine daha çok pekiştirirken suçluluk duygusunun oluşmasına da neden olur. Doğal süreç içinde 5-6 yaştan sonra kapanacak bu dönem 8-9 yaşına kadar uzayabilir, hatta kapanmayabilir. Eğer çocuğunuz 5 yaş altında ise ve toplum içinde mastürbasyon yapıyorsa, lütfen sakin olun, dikkatini başka noktalara çekmeye çalışın, kızma, gülme gibi davranışlardan uzak durun.Toplum içinde mastürbasyon yapmaya devam ediyorsa ve siz sinirlerinize hakim olamıyorsanız, lütfen ailecek bir çocuk psikologuna başvurun.
 
% Cinsellik yalnızca cinsel ilişki değildir. Cinsel ilişki, cinsel davranış ya da cinsel deneyimlerden yalnızca biridir.Cinsellik yaşamı zenginleştiren, sevgiyi güçlendiren ve paylaşımları arttıran bireylerin bedensel ve duygusal katılımı ile gerçekleşen, cinsel doyuma ve üremeye yönelik davranışlar ve yaşantılar bütünüdür.
 
% Cinsellik, cinsel davranışların yanı sıra bedensel değişimler, cinsel bilgi, toplumda cinselliğe bakış, cinsiyet rolleri, kişilerarası ilişkiler gibi pek yok konuyu kapsamaktadır.
 
% Cinsel ilişkiye başlayan gençlerin sağlık hizmeti sunan kuruluşlar konusunda bilgilendirilmeye gereksinimi vardır.Üreme sağlığı re cinsel sağlık konularında çalışan ve gençlere hizmet veren sağlık burumlarının çoğalması toplum sağlığı açısından önemlidir.Cinsellikle ilgili değerleri bilmek ve bu değerlerin farkına varmak, cinsellikte hem kendimizle hem de çevremizle yaşadığımız iletişim sorunlarının önündeki çakıl taşlarını ve varsa kayaları temizlemenin temel koşullarındandır. Cinsel eğitimin okullarımızda yeterli düzeyde olmaması ve pek çok ailede bu konuların yasaklı olması bireylerin kendi bedenlerine yabancı gibi yetişmelerine neden olmaktadır.Cinsellikte doğru ve rahat iletişim kurmak için;Birinci adım, cinsellikle ilgili yukarıdaki değerleri, gerçekleri, kitabın sonraki bölümlerinde göreceğiniz cinsel mitleri ve doğrularını öğrenmektir.ikinci adım, bilgileri özümsemek ve içselleştirmektir.Üçüncü adım ise özümsenmiş bilgileri sözlü ve sözsüz davranış olarak yansıtmaktır.Eğer bu üç basamaktan birinde veya daha çoğunda takıldığınızı fark ediyorsanız, kendinize ve eşinize yardım etmek için bir uzmana başvurabilirsiniz. Her şeyi tek başımıza çözemeyiz.
 
Üreme sağlığı ve cinsel sağlık konusunda doğru bilgilerimizi arttırıp kendi cinselliğimizle barıştığımızda, cinsellikle ilgili iletişim kurmak çok daha kolay olacaktır. Bu bilgileri zamanında alan çocuklar, haklarını bilen ve dıştan gelen cinsel taciz tehditlerine karşı kendini koruyabilen bireyler olarak yetişirler ki, aslında tüm anne babaların istediği de budur.Cinsellikle ilgili yasakların hiçbir işe yaramadığı, tam tersine merak ve istek uyandırdığı bir gerçektir. Bilinçaltı yasakları merak eder ve deneyimlemek ister.Bireylerin kendi cinsellikleriyle barışık, huzurlu ve dengeli olabilmeleri, kendilerini istenmeyen gebeliklerden, HIV/AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyabilmeleri iyin cinsel eğitimin uygun yaşta ve uygun şekilde verilmesi gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmenin en etkili yol ise, ancak ne istediğini bilen, “evet” ve “hayır” diyebilen, özgüsen sahibi çocuklar yetiştirmekten geçer.Cinsel eğitimin anne karnında başlaması, doğumla birlikte ailede devam etmesi, okul ve toplumsal süreçlerle de desteklenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde cinselliği hayatımızda olması gereken yere, dengeli bir şekilde ver- leştirebilir ve daha mutlu ve sağlıklı bireyler olabiliriz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp