Cinsel Anatomi Ve Fizyoloji

Cinsel anatomi ve fizyoloji

Kadın cinsel anatomisi

Normal erişkin bir kadında dış genital yapı vulva olarak adlandırılır, mons, dış dudaklar (labia majora), iç dudaklar (labia minora), klitoris, vajinal açıklık ve perineden oluşur. İç genital yapı ise himen, vajina, uterus, fallop tüpleri ve overlerden ibarettir.

Kadınlarda dış genital yapılar oldukça farklı görünümlerde olabilmektedir. Örneğin dudakların büyüklük, şekil ve renkleri, pubik kılların dağılımı, renkleri, miktarı, sertliği, klitoris, vajina girişi ve himenin görünümleri kişiden kişiye değişiklikler gösterir.

Dokunma, basınç ve ısıya duyarlı zengin sinir sonlanmaları bulunan yapısıyla klitoris, anatomik olarak penise göre üç kat daha yoğun sinir ağı içerir. İnsanda cinsel organlar içinde üreme işlevi olmayıp yalnızca cinsel işlevi bulunan tek organ klitoristir.

Vajinanın iç yüzeyi ağız mukozasına benzer. Cinsel uyarılma sırasındaki vajinal ıslanmanın (lubrikasyon) kaynağı, kan damarlarının bolca bulunduğu bu mukozal yapıdır. Vajina, giriş kısmı dışında az sayıda sinir sonlanmaları içerir, iç üçte ikilik kısmı göreceli dokunma ya da ağrıya duyarsızdır. Kas yapısı ileri derecede kasılıp, genişlemesine izin verir, şekil ve büyüklüğü değişebilir.

Himen (kızlık zarı), vajinal girişten hemen sonra, genellikle halka şeklinde, ince, membranöz bir dokudur. Bazı kişilerde doğumsal olarak kısmi şekilde bulunur ya da hiç bulunmayabilir.

G noktasını, ilk kez 1950’de jinekolog Ernst Graefenberg tanımlamıştır. Özellikle son yirmi yılda yapılan araştırmalarda, vajina ön duvarında, pubik kemik ile serviks arasında bulunan bu bölgenin, uyarılma sırasında genişlediği, uyarılmasıyla orgazmın tetiklenebileceği öne sürülmüştür. G noktasının varlığına ve işlevine ilişkin tartışmalar günümüzde halen sürmektedir.

Erkek cinsel anatomisi

Normal erişkin bir erkekte penis, skrotum, testisler, epididim ve vas deferens’in bir kısmı dış genital yapılar, vas deferens, ejakülasyon kanalları ve prostat ise iç genital yapılar şeklinde sınıflandırılır.

Penis ince bir membranöz kılıf içinde, birbirine paralel uzanan, silindir biçiminde üç yapıdan oluşur: İçte ortada spongiöz gövde ve yanlarda iki adet kavernöz gövde. Penis görünümü (şekil, büyüklük ve renk) kişiden kişiye değişir. Erekte olmamış penis boyutlarının kişiden kişiye değişmesine karşın (ortalama 9.5 cm), normal erişkin erkeklerde erekte penis boyutlarındaki farklılıkların daha az olduğu belirtilmiştir.

Testisler dokunma ve basınca aşırı duyarlıdır, skrotumun okşanması ve testislerin “hafifçe” sıkılması cinsel uyarılma sağlayabilir.

Ejakülasyon, semenin ve seminal sıvının epididim, vas deferens, seminal vezikül ve prostattan üretra içine salınması, ardından pelvis ve perine kaslarının kontraksiyonları ile penil üretradan dışarıya fışkırtılması biçiminde gerçekleşir.

Cinsel anatomi ve fizyolojiyi, üreme işlevini ve cinselliği doğru öğrenmek cinsel terapinin en önemli basamaklarından biridir. Çünkü yaşanan sorunların temelinde çoğunlukla yanlış bilgiler ve inançlar yatmaktadır, ilk seansta özellikle kadın üreme organları, işlevleri ve vajina girişini kontrol dışı nasıl kastığına dair bilgileri vermek önemlidir. Hatta diğer seanslarda ihtiyaç duyuldukça, kişilerde eski bilgilerin kırıntılarını gördükçe ısrarla bilgileri düzeltmek gerekir. Bu nedenle, üreme sistemiyle ilgili aşağıdaki bilgileri gözden geçirin. Gözünüzü kaçırma ihtiyacı duyacak olursanız fark edin ve resimleri tekrar tekrar inceleyin. Cinsel organlar bedeninizin, yani sizin önemli bir parçanız. İlk kez baktığınızda eğer devam edemeyeceğinizi düşünecek olursanız, bir sonraki gün yeniden bakmayı, incelemeyi ve yazılanları kavramayı deneyin ve tekrar deneyin. Gerekiyorsa, ısrarlı bir şekilde denemeye devam edin!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp