Boyun Lezyonları Ezilmeleri

Boyun Lezyonları Ezilmeleri : Çeşitli kazalarda boyunda ezilmeler ortaya çıkar. Otomobilin önden çarptığı bir kazada sürücü hızla öne doğru fırlayıp boynunu direksiyona çarpabilir, yolcular geriye doğru savrularak koltukların üst kenarındaki sivri uçlara çarpabilir. Trafik kazalarındaki şiddetli savrulmalar araçtakilerin otomobilin iç bölümlerine, kolluklara, koltukların sırtlıklarına ve başka nesnelere çarpmalarına neden olur. Düşme ya da çarpma sonucunda da boyundan ağır bir yara alınabileceği unutulmamalıdır.

Nedeni ne olursa olsun, ezici boyun yaralanmalarında karşılaşılan temel sorun solunum yollarının tıkanması, gırtlak ve soluk borusunun ezilmesi ya da dokularda ödemdir. Gırtlak ve soluk borusunun yapısında kıkırdak da bulunur. Kaza sonucu ezik ya da kırık oluştuğunda bu yapıların ilk durumlarına dönmeleri ve eski işlevlerini kazanmaları olanaksızdır.Şiddetli boyun yaralanmalarında her zaman omurgada da bir zedelenme olabileceği düşünülmelidir.Boyundaki yumuşak dokuların ezilmelerinde şu bulgular aranmalıdır:

• Ses yitimi ya da kısıklığı.

• Solunum yollarında yabancı cisme bağlı olarak solunum yollarının tıkandığını gösteren belirtiler.

• Boyunda ezik ya da zedelenme.

• Boyunda biçim bozukluklan.

• Derialtında hava birikimine bağlı çıtırtı sesi (krepitasyon). Boyundaki yumuşak dokulara hava girmesi derialtı amfizemi ile sonuçlanır.

• Acil tedavi - Lezyon hafifse, solunum yollarının açık kalması sağlanır, baş ve boyun elle tutularak hareket etmesi engellenir, şok gelişmesini önleyici tedavi uygulanır, oksijen verilir ve lezyon yerine soğuk pansuman yapılır.Şiddetli ezilmelerde baş ve boynun hareketsiz tutulmasına özen gösterilmelidir. Boyunluk takılan hasta omurgayı hareketsiz tutan uzun bir yüzeye yatırılarak zaman kaybetmeden hastaneye götürülür. Solunum yollarının açık tutulabilmesi için gerekirse acil cerrahi girişim uygulanır.

•Hasta yatıştırılır ve yapabiliyorsa yavaş yavaş soluk alıp vermesi söylenir. Tıkanmayı engellemek için oksijen ve solunumu düzenleyecek ilaçlar verilebilir. Ödemi azaltmak için yaralı dokulara soğuk pansuman uygulanır.Geçirilen kaza boyunda ezilmeye yol açacak kadar ağırsa, boyun omurlarında da ağır bir lezyona neden olduğu düşünülmelidir. Hastanın başını hareket ettirirken çok dikkatli olmak, gerekli en az hareketle yetinmek gerekir. Boyun omurlarındaki lezyonlann ağırlaşması kalıcı felçlere ya da ölüme yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp