Böbrek Taşının Türleri Nelerdir

Böbrek Taşının Türleri Nelerdir

Böbrek taşları yapısal olarak farklılıklar göstermektedirler. Bu makalemizde genel hatlarıyla böbrek taşı çeşitleri üzerinde duracağız. Böbrek taşları genel olarak 4 grupta incelenebilir.

Genel gruplandırma yaparsak;
1-) Kalsiyum Taşı

2-) Ürik Asit Taşı

3-) Enfeksiyon Taşı

4-) Sistin Taşı

şeklinde sıralamak mümkündür.

1- Kalsiyum taşı: Bütün böbrek taşlarının yaklaşık olarak %80 i kalsiyum oksalat, kalsiyum fosfat veya ikisinin bileşiminden oluşmaktadır. Kalsiyum minerali kemik oluşumunda ve diş oluşumunda önemli bir role sahiptir.Bütün süt ve süt ürünlerinde,et ve balıkta yüksek miktarda bulunur. İnsan mekanizmasının doğru çalışabilmesi için sürekli alınması gereken bir mineraldir. Fazla kalsiyum idrar ile dışarı atılmaktadır. Ancak taş oluşturan kimselerde kalsiyum miktarı fazla görülebilmektedir.

Kalsiyum taşı rahatsızlığı bulunan kimselerde sebebi bilinmeyen şekilde (genetik faktörler olabilir) kalsiyum metabolizması bozukluğu vardır. Paratiroid hormonunun fazla çalışması tümöre sebep olmaktadır. Aynı zamanda bazı bağırsak hastalıkları, aşırı derecede A ve D vitamini alınması,et,süt,yumurta,balık ve kalsiyum bulunan birçok gıdanın fazla alınması da taşlara sebep olur.

C vitamini olan ürünleri tüketmeniz kalsiyum oksalat miktarını azaltmaktadir.

Kısacası alınan kalsiyumlar böbreklerinden süzülüp idrar ile atılmazsa bu taşların oluştuğu gözlemlenir.

2- Ürik asit taşı: Öncelikle ürik asit nedir onu izah etmeliyiz. Ürik asit besinlerin yıkımı sonucu oluşmaktadır. Ürik asitler vücuttan idrar yoluyla atılmaktadır. Ancak ürik asit her zaman düzenli şekilde idrar yoluyla atılamaz. Özellikle erkek hastalarda ürik asit eklemlerde birikme yapabilir. Böbreklerde birikmeleri de böbrek taşlarına sebep olur.

Böbrek taşının %20 si ürik asit taşlarıdır. Ürik asit taşların sebebi genetik faktörler de olabilmektedir. Bazı ilaçların tüketimi, fazla et tüketimi, aşırı kilo gibi sebepler ürik asit taşlarına sebebiyet vermektedir. Özellikle gut hastalığıyla da ürik asit taşları oluşabilir.

3- Enfeksiyon taşı: Tüm taşların bütününün %20 sinin enfeksiyon taşları oluşturur. Mikroplar idrar yolundaki asitleri etkisizleştirerek kendileri uygun ortam bulurlar.Üreler zamanla bozulurlar. Zamanla bu mikroplar taşları oluşturabilir ve geyik boynuzu şeklini alacak kadar büyüyebilir. Kadın hastalar genel olarak enfeksiyona daha müsait olduklarından enfeksiyon taşı rahatsızlığından daha çok muzdariptir.Sık sık idrar kontrolleri yapılmalıdır. Çok fazla beklenmeden idrar tahlilleri yapılmalı ve böbrek taşı tedavisi olunmalıdır.

4- Sistin taşı: Sistin taşı vücudmuzdaki kas ve dokuların yapısal taşlarından oluşan aminoasitlerdir. Kalıtsal bir hastalık olarak öne çıkmaktadır. Ender görülür. Sistin taşı hastalığında idrardan fazla miktarda sistin atılır ve bu da taş oluşumda etkilidir. Tedavisi diğer böbrek taşlarına göre zordur. Ameliyatla tedavisi olsa dahi tekrarlayabilmesinden dolayı hastayı çıkmaza sokmaktadır. Sistin taşı hastalığı arttıkça daha çok tedavi yöntemi oluşacaktır.

Böbrek Taşı Diyetleri Nelerdir?

Böbrek taşı çeşitlerine göre diyet uygulamak gereklidir. Kalsiyum taşı için kalsiyum alımını kısıylayıcı tedaviler ve normal miktarda kalsiyum alımı olabilir. Çok alınırsa da az alınırsa da kalsiyum sorun teşkil etmektedir. Bu sebeple normal seviyeler taş oluşumunu azaltmaktadir. Okzalat yönüyle fazla olan besinleri tercih ederek kalsiyum taşından bir nebze olsun kurtulabilirsiniz. Örnekler vermek gerekirse,badem,pancar,taze fasulye,incir,böğürtlen,ahududu,domates,bamya,çikolata,kakao,yer fıstığı,kuş üzümü gibi gıdaları tüketmeniz yararlı olacaktır. Bu örnekler tabiki çoğaltılabilir.

Ürik asit taşları coğrafi bölgelere göre çeşitlilik göstermektedir. Genellikle erkeklerde görülmekle birlikte yaş arttıkça görülmesi artar. Hayvansal besinlerle beslenen kimselerde ürik asit miktari artar. Bu sebeple sıvı tüketimini arttırmalı ve ürik asidi azalmak amacıyla hayvansal gıdaları fazla tüketmemeliyiz. Ancak unutmayın hayvansal gıdaları tamamen kesmek gibi bir yanlış yapmayınız.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek Taşı böbrek kanallarında ve böbreğin orta kısmında oluşan mineral içerikli(kalsiyum, ürik asit gibi) kitlelerdir. Keskin hatları olmayan küçük böbrek taşları herhangi bir soruna sebep olmazken büyük böbrek taşları idrar yolunda hasara sebep olduğu için şiddetli ağrılar meydana getirir ve idrar akımını tıkayabilir.

Erkeklerde daha çok görünen bu hastalık, sıcak bölge insanlarında da daha yaygın görünür çünkü bol su kaybı böbreklerde mineral birikmesine bu da böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir.

Bir kez böbrek taşı düşüren kişilerde de tekrar oluşma

ihtimali oldukça yüksektir.

Ailevi yatkınlık ya da doğuştan böbrek anomalileri de taş oluşumunda yabana atılmayacak kadar önemlidir.

Üreme sisteminde taş oluşmasına ise “ürolitiyazis” denmektedir. Ancak taş oluşumu daha sık böbreklerde görülür.

Çok farklı boyutlarda, çeşitli sayılarda ve değişik yapılarda taşlar görülebilmektedir.Öyle ki Buğday tanesi büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar rastlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp