böbrek taşı belirtileri idrar tahlili

Böbrek Taşı Belirtileri

Taşlara, özellikle, böbrekler, idrar torbası, safra kesesi, prostat ve tükürük bezlerinde rastlanır. Oluş nedenlerinin başında, iltihap gelir. Bazı vakalarda, küruluk da taş oluşmasına yol açar. Önemli organlardaki taşların belirti ve tedavileri, o organların başlıkları altında anlatılmaktadır.

Taş, üst idrar yoluna inmedikçe herhangi bir belirti yaşamayabilirsiniz. Ancak taş idrarla birlikte mesaneye ulaşmak için üst idrar kanalına çıktığında, kanalı tıkayarak idrarın mesaneye ulaşmasını kısmen önleyebilir. İşte böbrek taşı belirtileri bu noktada ortaya çıkar.

Ağrı: Karın bölgesinde, yanlarda veya sırtın alt kısmında, bıçak gibi giren şiddetli ağrılar görülebilir. Ağrılar aniden gelir ve birden hafifleyebilir.

Ağrı uzun veya kısa süreli olabilir. İki ağrı dönemi arasında herhangi bir ağrı yaşanmayabilir. Ağrı kasık bölgesine ve testislere inebilir. Hasta ağrı anında ağrının hafiflemesine yarayacak bir duruş pozisyonu bulamaz ve genellikle ayakta durur.

Ağrıların şiddeti taşın büyüklüğüyle doğru orantılı değildir. Örneğin, çok küçük fakat keskin uçları bulunan kristal formunda bir böbrek taşı şiddetli ağrılara neden olabilir.

İdrar Rengi: İdrar normalden koyu, bulanık ve kokulu olabilir. idrarda kan görülebilir.

Sık İdrara Çıkma: Taş, üst idrar yolundan mesaneye doğru ilerledikçe hasta daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir. İdrar sırasında yanma yaşanabilir.

Diğer Belirtileri: Kusma ve mide bulantısı böbrek taşı belirtileri arasındadır.

Böbrek taşı üst idrar yolunu tıkarsa böbrek enfeksiyonuna neden olabilir ve bu durumda aşağıdaki belirtiler görülebilir;

  • Sırtın alt bölümünde ağrı
  • 38 derece veya üstünde yüksek ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kokulu idrar
  • İdrar sırasında ağrı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • İshal

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür

Böbrek taşı düşürmek bir insanın hayatta yaşayabileceği en şiddetli ağrıya sebep olabilir. Gerçekten de taş düşüren pek çok kadın bu ağrının doğum sancısından daha şiddetli olduğunu ifade etmektedir. Çok eski zamanlardan beri insanlarda sıkıntıya yol açtığı belgelenen böbrek taşı hastalığı günümüzde de oldukça sık görülmektedir. Hatta son 20-30 yıl içinde idrar yolu taşı görülme sıklığında belirgin bir artış olduğu bildirilmektedir. Bu artışın kesin sebebi bilinmemekle birlikte beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere ve az sıvı alımına bağlı olduğu düşünülmektedir.

İdrar yolları içindeki taşın ismi sistemde bulunduğu bölgeye göre , kalis taşı, renal pelvis taşı, üreter taşı, mesane taşı olarak isimlendirilmektedir.

Böbrek Ağrısı

Fazla spor yaptığımız için bacağımız ağrıdığında ya da zengin bir sofradan mide ağrısıyla kalktığımızda, bu ağrıların geçici olduğunu bilerek görmezden geldiğimiz olur. Oysa söz konusu böbrekler olduğunda, ağrının ciddi bir soruna işaret etme ihtimali yüksektir. Böbrek ağrısı, enfeksiyon ya da böbrekleri etkileyen başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. O yüzden böbrek ağrısını önemsememek olmaz. Sıklıkla bel ağrıları ile böbrek ağrısı birbirine karıştırılır. Pek çok kişi, böbreklerin aslında sandıklarından epey yukarıda, alt kaburgaların hemen altında ve karnımızın arkasında yer aldığını öğrenince şaşırır.

Bir ağrının böbrek ağrısı olup olmadığını hemen belirlemek zor olabilir. Ağrının böbreklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için diğer belirtilere de dikkat etmek gerekir. Böbrek ağrısı çoğu zaman sırtın tek yanında, kaburgaların bittiği yerde, ateş, halsizlik ve çeşitli idrar semptomlarıyla birlikte görülür. Ağrı hareketle birlikte veya belli bir pozisyonda dururken azalabilir. Böbreklerle ilgili sorun yaşandığında, bu durum genellikle kendini belli eder, kendimizi hasta hisseder, bir terslik olduğundan şüpheleniriz.

Böbrek Kumu

Böbrek kumu ile böbrek taşı aynı şeydir. Ancak böbrek kumu çok daha küçük boyutta olabildiği için buna kumda denilebilmektedir.

NEDENLERİ VE TEDAVİSİ BİTKİSEL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ
Böbrek kumu ile böbrek taşı aynı şeydir. Ancak böbrek kumu çok daha küçük boyutta olabildiği için buna kumda denilebilmektedir. Böbrek kumu belirtileri ile Böbrek taşı belirtileri arasında farklılık yoktur ancak ağrı şiddeti (düzeyinde) farklılık olabilmektedir.

Böbrek Kumu Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek Taşları böbreklerde toplanan kalsiyum ve benzeri küçük mineral parçalarının üreterden mesaneye geçemeyecek kadar büyük olanları tarafından oluşturulur. Böbrek taşı oluşumunun başlıca belirtileri şiddetli bölgesel ağrı ve yoğun ter ve yine ilintili hastalıklardır.

Böbrek Kumu Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı oluşumunun en sık rastlanan belirtisi karın bölgesinde aniden ortaya çıkan insanı takatten düşüren ve ani oluşan ağrıdır.Genellikle böbrek taşının ilk belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı, taş, idrar yolunu tahriş edince veya çoğunlukla tıkayınca gelişir ve aniden başlar.Hastalar, tipik olarak taşın olduğu tarafta sırtta veya karnın alt kısmında keskin, kramp tarzında gelip giden ağrılar duyarlar.

Bazen bu yakınmalara bulantı ve kusma eşlik eder. Daha sonra ağrı, kasık bölgesine doğru yayılır. Eğer taş düşemeyecek kadar büyükse, idrar yolunun herhangi bir kesiminde takılır ve yerine göre farklı yakınmalara sebep olurlar.

Mesaneye çok yaklaşmış taşlarda, hastalar, sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi duyarlar. Bu daha çok irritasyona bağlı olduğu için bekledikleri kadar idrar yapamazlar. İdrar yaparken çok fazla ağrı ve yanma hissederler.

Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliği, böbreklerin çalışmasının yavaşlaması veya durmasına bağlı olarak kanda bulunan su, tuz ve diğer minerallerin (elektrolitler) dengesinin bozulmasıdır.

Böbrekler çalışmadığında elektrolitler ve atık sıvılar vücutta birikmeye başlar ve bu atıkların seviyesi yükseldikçe ölümcül sonuçlar doğurabilen komplikasyonlara neden olabilir.

Böbrek yetmezliği belirtileri arasında, tuvalete çıktığınızda çok az idrar gelmesi, hiç gelmemesi, bacak ve ayaklarda ödem oluşması ilk sıralarda gelmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp