Bellek (hayatımız Hatırladığımız Kadardır)

Bellek (hayatımız Hatırladığımız Kadardır) : Bellek (hafıza), öğrenilmiş ya da baştan geçmiş bir olay veya durumu zihinde tutma yetisidir. Geçmişte edinilmiş bilgiler, gelecekte geri çağrılmak (hatırlama) ve yeni bir davranış biçimi geliştirme sırasında kullanılmak üzere beyinde depolanır. Bellek sinir hücrelerinin oluşturduğu bir bağlantı ağıdır. Aynı zamanda düşüncelerimizi, algılarımızı ve deneyimlerimizi bir arada tutan yapıştırıcıdır. Bellek olmasa geçmiş ve gelecek anlamsızlaşır, bireyin kendi farkındalığı kaybolurdu.Bazı şeyler algılanır ve belleğe gider; ama daha sonra kaybolur. Diğerleri ise ölene kadar bellekte kalır. Veriler bazı bellek sistemlerinin bilgiyi depoladığını ve bilgi tekrarlanmazsa bellekten çıktığını gösteriyor. Birçok tanımlanmış bellek tipi vardır (bkz. bellek tipleri).

Kısa süreli bellek, çevreden aldığımız sayısız uyaranla, bir bilgi deposu olan uzun süreli bellek arasında yer alır. Kısa süreli bellek, çevreden gelen bu uyaranların ilk işlendiği yerdir. Kısa süreli belleğin bilgi miktarı, uzun süreli bellekte depolanan muazzam bilgi miktarına göre çok azdır. Eğer bir bilgi uzun süre kısa süreli bellekte kalırsa, uzun süreli belleğe depolanır. Eğer bilgi mevcut diğer anlamlı anılarla birleşirse, daha uzun süre hatırlanabilir. Kısa süreli belleğin kapasitesi, yaklaşık, 5-7 öğeyle sınırlıdır. Fakat her bir öğedeki bilgi miktarı ve yoğunluğu kümelemeyle artırılabilir. Çok miktarda bilgi de bilginin kümelenmesi ile bellekte tutulabilir. Kümeleme aynı üniteleri daha geniş bir tek ünite şeklinde bir kodlama sistemidir.

Örneğin akılda tutmamız gereken çok sayıdaki kelimeyi baş harfine, cinsine, işlevine vs. göre kümeleyerek daha kolay bellekte tutarız. Uzunsüreli belleğin yapısı, kodlama, bilgiyi soyutlama kapasitesi ve sürekliliği farklıdır. Uzun süreli belleğin kapasitesi sınırsız ve süresi hemen hemen sonsuzdur. Bilgi, kısa süreli ve uzun süreli bellekte işitsel, görsel ve anlamsal olarak üç farklı biçimde kodlanır ve saklanır. Fakat uzun süreli bellek en fazla anlamsal kodlamaya dayanır. Kişi ne kadar çok çalışırsa, o kadar iyi bir belleğe sahip olur. Yani, işleyen beyin ışıldar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp