Bebekte Böbrek Taşı

Bebekte Böbrek Taşı : Böbrek taşlarının sadece yetişkinlerde değil artık cocuklarda da gözükebiliyor.bazı araştırma sonuçlarına göre çoçuklarda oluşan böbrek taşlarıson on yıl içinde beş kat artmıştır.Bu taşları önlemenin en iyi çözümlerinden biride bol su tüketmektir.

Ama şekerli sıvılardanda uzak durmak gerekirbir çoçuğun vucut yapısına bağlı olarak belli bir miktarda su tüketmesi gerekmektedir.Yetişkinlerde ise en azından günde bir litre tüketilmesi lazımdır.

Ayrıca çoçukların hazır gıdalardan uzak tutmalıyız.Hazır gıdaların büyük bölümünde sodyum ve yağ oranı çok olduğu için böbrek taşı oluşumuna sebeptir.Elimizden geldiğince doğal besinlere yönelmeliyiz. Böbrek taşı çoçukların gelişimindede etki göstermektedir.

Çocuklarda böbrek taşı belirtileri


Taş hastalığının klasik bulguları karın, böğür veya yan ağrısı, renal kolik, mikroskopik veya makroskopik hematüri ve idrar yolu enfeksiyonudur. İlk bulgu olarak okul çağındaki çocuklarda böğür ağrısı daha sık iken, süt çocuğu döneminde huzursuzluk ve idrar yolu enfeksiyonu daha sık rastlanmaktadır.

Çocukluk döneminde böbrek taşı hastalığının önemi


Çocukluk çağı taş hastalığını erişkinlerden ayıran en önemli neden çocuklarda taş hastalığının klasik bulgularının yetişkinlerdeki gibi belirgin olmaması, geç tanı konulması ve kronik piyelonefrit ve böbrek yetmezliğine varan sonuçlara yol açabilmesidir. Bu nedenle erken tanı son derecede önemlidir.

Çocuklarda böbrek taşı hastalığına karşı tanısal tespitin önemi

Erişkinlerde pek gerekmese de taş hastası çocuklarda metabolik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Özellikle hiperkalsiüri, hipositratüri ve hiperokzalürinin araştırılması tedavide ve taşın tekrarlamasının önlenmesinde de faydalıdır. Bu nedenle taş hastalığına yönelik tanısal incelemelerde idrar sitrat ve okzalat düzeylerinin mutlaka bakılması, patalojik saptandığında ise tedavisinin düzenlenmesi taşın tekrarlamasını önlemede büyük önem taşımaktadır.

Çocukluk döneminde böbrek taşı hastalığının tedavisi


Böbrek ve idrar yolları taşlarının tedavisi yetişkinlerde olduğu gibi taşın büyüklüğü, yeri, cinsi ve tıkanma yapıp yapmadığına bağlı olarak değişir.

Çocuklarda 3-4 mm çapından küçük taşlar genellikle kendiliğinden düşerler. Bu nedenle herhangi bir girişim gerektirmezler. Ancak belli bir süre düşmezlerse veya tıkanma yaparlarsa girişim gerekir.

Daha büyük taşlara ise yerine ve büyüklüğüne göre tedavi açık veya kapalı cerrahi, taş kırma veya ilaç tedavisi olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp