Bebeklerde Pişik Tedavisi

Bebeklerde Pişik Tedavisi : Pişiğin hem önlenmesi hem de tedavi edilmesinde en önemli adım alt kuruluğunu sağlayıp, pişik oluşturan kısır döngünün kırılmasıdır. Bu bölümde anlatılanlar uygulandığında pişik sorunu büyük ölçüde geçecektir. Hangi durumda doktora başvurulması gerektiği de ileride sıralanmıştır.

*Bebeğin altının temiz ve kuru kalması için bez sıklıkla kontrol edilmeli ve ıslaklık varsa bekletilmeden değiştirilmelidir. Tek kullanımlık bezler jelleri sayesinde ıslaklığı en aza indirebilirler, fakat pişik sorunu varsa bu bezler de ıslandığında kısa sürede değiştirilmelidir.
*Eğer kumaş bez kullanılıyorsa, bezler yıkandıktan sonra 15 dakika kadar kaynatılmalı ve çok iyi durulanmalıdır.
*Bebeğin altının değiştirilmesi sırasında ortam ısısı ayarlandıktan sonra, mümkün olduğunca hava almasının sağlanması çok önemlidir. Hatta bez ıslak değil ve değiştirilmesi gerekmiyorsa sıklıkla havalandırma faydalı olacaktır (genellikle bebekler bu rahatlama sırasında ihtiyaçlarını da giderebilirler bu da ıslaklığa hemen müdahale etmek için fırsat yaratacaktır).
*Bez bağlanmadan önce bebeğin cildinin iyice kuru olduğundan emin olunmalıdır. Eğer havalandırılmaya vakit ayılırsa, bu süreç kuruluğu sağlayacaktır.
*Alt değişiğimi sırasında temizliğe çok dikkat edilmesi, ılık su kullanılması, ıslak mendil kullanılmaması yararlı olacaktır.
*Alt temizliği sırasında cilt yumuşak hareketlerle temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Bastırmak, ovuşturmak cildi tahriş edecektir.
Bez çok sıkı kapatılmamalıdır. Alt bezinin üstüne sentetik giysiler giydirilmemelidir.
*Pişiğe karşı krem kullanımı da oldukça faydalı olacaktır. Normal şartlarda bebeğin cildine krem sürülmesi gerekmez. Pişik olduğu zaman çinko oksit veya vazelin (petrolatum) içeren kremlerin ince bir tabaka şeklinde sürülmesi gerekir (kalın tabaka şeklinde sürüldüğü zaman, temizlenme sırasında güçlük çıkaracak ve tahrişin artmasına sebep olacaktır). Pişik kremleri bezin sürtünmesi ve dışkı ile idrarın cilde ulaşıp tahriş yapmasını, cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak önler. Bazı ürünler formüllerinde cildin iyileşmesini sağlayıcı maddeler de içererek pişik tedavisine yardımcı olurlar.

Pudra kullanılmamalıdır:Pudra tozları havada uzun süre asılı kalabilir ve solunum yolu ile bebeklerin akciğerlerine gitme olasılığı vardır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Hafif derecede pişiklerin tedavisi ve önlenmesi yukarıdaki öneriler uygulandığında rahatlıkla yapılabilir. Orta veya şiddetli pişiklerde doktora gidilmesi gerekir. Pişiğe enfeksiyon eklenmesi veya pişik oluşumuna kontak dermatit denen egzamanın neden olması daha ileri tedaviyi gerektirmektedir.

*Pişik, bebek 6 haftalıktan önce ortaya çıkarsa
*Aldığınız önlemlere rağmen pişik bir haftayı geçmişse
*Enfeksiyon belirtileri varsa
*Cildin daha parlak kırmızı renk alıp, kasıklara doğru yayılması
*İçi su dolu kabarcıklar ve küçük yaralar oluşması
*İçi su veya cerahat dolu büyükçe kabartılar oluşması
*Kırmızı döküntülerin bez bölgesinden dışarı (kollar, yüz, saçlı deri) çıkması Bebeğin ateşinin olması
*Bebeğiniz kilo kaybediyor veya her zamanki kadar beslenmiyorsa,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp