Bebeklerde Orta Kulak İltihabı

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı :

Bebeklerde orta kulak iltihapları en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır. İlk üç yaşa kadar çocukların yaklaşık üçte birinde, orta kulak iltihabı oluşmaktadır. Orta kulak iltihabı, aynı zamanda, bebeklerdeki işitme kaybının en sık sebebidir.

Bebeklerde bu hastalığın sık olması, orta kulak ile boğaz arasında yer alan östaki borusunun daha kısa, daha geniş ve daha yatay olmasından kaynaklanır. Bu nedenle burun arkası geniz bölgesindeki mikroplar çocuklarda erişkinlere göre daha kolayca orta kulağa geçerek iltihaplara yol açabilir.

Orta Kulak İltihabı Sebepleri
Orta kulak iltihabı en sık olarak ağız veya burundan giren, östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa ulaşan mikroplar yol açar. Grip, nezle, alerji, sinüzit veya soğuk algınlığı gibi durumlarda orta kulağa mikrobun girmesini takiben östaki borusu da şişer ve tıkanır. Böylece orta kulağa hava geçemez ve orta kulak temizlenemez. İltihap sırasında; kulak ağrısı, kızarık kulak zarı, zarın arkasında iltihaplı sıvı toplanması görülür. İltihaplı sıvı birikimi çok artarsa kulak zarı delinir ve iltihap kulak dışına akar.

Bazen ağrılı, ateşli iltihap geçtikten sonra östaki borusu tam açılmamışsa orta kulak sıvısı östaki borusundan genize akamaz ve birikir. Buna, ''orta kulakta sıvı birikimi'' denir. Bu birikim bazen sürekli bir hale gelir, burada haftalar, aylar boyu kalabilir. İşitme kaybı oluşur. Burada sıvının devam etmesi daha sık orta kulak iltihabı oluşumuna yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp