Bebeklerde Kalp Deliği

Bebeklerde Kalp Deliği

Bebeklerde Klp Deliği hakkında bilgiler.

Bebeklerde görülen kalp deliği hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Ülkemizde her yıl dünyaya gelen 1,5 milyon bebekten 16 bininin kalp karıncığı ya da kulakçığında delik bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Nazan Özbarlas, bu deliğin kendiliğinden kapanmasını beklemenin çocuğun yaşamına mal olabileceğini belirtti.

Kalp deliğinin daha çok karıncık kısmında ortaya çıktığını ve kirli kanın temiz kana karışarak akciğer damarında basınç yüksekliği ve gelişme geriliği yarattığını kaydeden Özbarlas şu uyarıda bulundu:

“Yeni doğan bebeklerin binde 8′inin kalbinde delik olduğu tespit ediliyor. Bu deliklerin yüzde 25′i ise daha çok karıncıkta oluyor. Delikler küçükse bir kısmının ameliyatına gerek duyulmuyor. Ancak acil müdahale ile kapatılması gerekenlerin oranı daha fazla. Ayrıca kalbi delik olarak doğan çocuklardan 4 bininin acil olarak ameliyat yapılması gerekiyor. Fakat ülkemizdeki kalp - damar cerrahisi bu ameliyatların gerçekleştirilmesinde bilim adamı ve tıbbi olanak konusunda yetersiz kalıyor.

Bunun yanı sıra ailesi tarafından kalbindeki deliğin önemsenmemesi ya da teşhis için doktora zamanında götürülmemesi nedeniyle hastanemize de her yıl bir çok çocuk gecikmiş vaka olarak getiriliyor. Tabii ki bunlar için yapacak bir şeyimiz olmuyor. Bu nedenle anne - babaların çocuklarının kalbindeki deliği önemsemeleri gerekiyor.”

Doğumla gelen kalp deliği sorunu

Doğumsal kalp deliğinin hamilelik sırasında annenin geçirdiği kızamıkçık, grip, kontrolsüz ilaç kullanma, radyasyona maruz kalma gibi nedenlerle meydana geldiğini söyleyen ÇÜTF Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kemal Salih ise şöyle konuştu:

“Kalp deliğinin ortaya çıkmasında genetik yatkınlık var ancak tam olarak bağlantı kurulmuş değil. Ancak mongol çocukların yüzde 30′unun kalbinde delik olduğu saptanmıştır. Kalpteki delik 2 - 5 milimetre arasında olabiliyor ya da 1 santimetreye kadar çıkabiliyor.

Eğer deliğin küçük olduğu görülüp, kendiliğinden kapanması beklenirse çocuğa daha büyük zarar verebilir. Bu yüzden doğumsal kalp deliklerinin yüzde 80-90′ı 6 ay 1 yaş arasında ameliyatla kapatılıyor. Bebeklerinde bu rahatsızlık olan ailelerin zaman geçirmeden pediatri kardiyologlarına başvurması gerekir.”


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp