basur ilacı nedir

Basur nedir?

Hemoroid olarakta bilinen basur, kalın barsağın son kısmı olan rektum ve anüsteki toplardamarların kesecikler meydana getirmesidir. Genişleyen toplardamarlar varisler meydana getirerek dışkının vücudu terk ettiği yer olan anüsten çıkabilirler. Bu, basurun ileri devrelerinde olur. Rektum ve anüsün mukoza zarı altında ince mavimsi görünüşlü toplardamarlar, başlangıçta ufak kabartılar teşkil ederler. Bunlara "hemoroidal düğüm" denir. Bu kabartıların büyüklüğü giderek bir kiraz iriliğine erişebilirbasur
Hemoroidler (basur memeleri), yerleştikleri yerlere bakarak iç ve dış hemoroidler diye adlandırılırlar. anüs büzücü kasının altındakilere (dışarı yanındakilere) "dış hemoroid"; üstündekilere de "iç hemoroid" denilir.

Basur Belirtileri

Basur belirtileri genellikle, basurun iç basur mu, yoksa dış basur mu olduğuna bağlı olarak değişir.

İç basur, rektum içinde olduğu için şişen damarlar gözle görülmez, hissedilmez ve çoğunlukla (aşırı büyümediği taktirde) herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz.

İç basur belirtileri ancak tuvalete çıktığınızda görülür. Kabızlık nedeniyle sertleşen ve anüsü zorlayan dışkı şiş damarların bulunduğu bölgeden geçerken kanamaya yol açabilir. Bu kanamalar basur nedeniyle görülen ağrıların şiddetlenmesine neden olabilir.

Dış basurda ise şişen damarlar anüs çevresindeki derinin yüzeye yakın bölümündedir ve gözle görülebilir. Dış basur tahriş olduğunda kaşıntı ve kanama olabilir.

Damarlar aşırı şiştiğinde ve şişen damarlar basınca maruz kaldığında (hamilelikte ya da uzun süre oturulan durumlarda) ağrıların şiddeti artar.

Basurun yaygın olarak görülen belirtileri şu şekildedir;

Kaşıntı: Kaşıntı, özellikle iç basurun neden olduğu bir belirtidir, çünkü rektum içinde şişen damarlardan mukus benzeri bir sıvı sızar ve bu sıvı anüs çevresinde bulunan deride tahrişe yol açarak kaşıntıya neden olur.

Rahatsızlık: Tuvalete çıktıktan hemen sonra yine tuvalete çıkma isteği hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlık, şişen damaların kalın bağırsağın son kısmına (anal kanal) baskı yapması nedeniyle görülür. Basur ne kadar büyükse rahatsızlık o kadar artar.

Ağrı: Basur yaygın bir sorundur ancak basur ağrıları basuru olan herkeste görülmez. Basurun ağrı yapması için, damarların anüs çevresindeki kaslar tarafından basınca maruz kalacak kadar şişmesi gerekir.

Şiddetli ve sürekli ağrılar, basur nedeniyle şişen damarlara olan kan akışının durduğuna (sıkışma nedeniyle) işaret ediyor olabilir.

Kanama: Şişen ve basınca dayanamayan damarlar hafif bir zorlanmayla kanayabilir. Basurun neden olduğu kanama tuvalet kağıdında, iç çamaşırda ve dışkının üzerinde görülebilir.

Dikkat: Rektal kanama, bölgede görülen ağrılar ve değişen tuvalete çıkma alışkanlıkları aynı zamanda rektal, anal ve kolon kanseri belirtisi olabilir. Bu nedenle özellikle 50 yaş üzerindeyseniz ve ailenizde kolon kanseri vakası varsa doktora gitmeniz önerilir.

Basur neden olur ?

Bu yazımızda basur neden olur, basur neden oluşur ve basurun tedavisi konusunda bilgiler bulacaksınız.

Yüzyıllardan beri insanoğlunun başına hep dert olmuştur basur hastalığı.Halk arasında mayasıl yada mayasır olarakta bilinen hemoroid, kişinin yaşam kalitesi düşürerek ızdırap verir.

Peki basur neden olur ve bu hastalığa yakalanma sebebi nedir?

Basur oluşumuna etki eden pekçok sebep vardır.Fakat basura oluşumuna sebeb olan en enemli faktör hiç şüpesiz ki kronik kabızlıktır.

Basur, makatın çevresinde mevcut olan damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir hastalıktır.
Makat etrafındaki venlerin yani toplayıcı damarların genişlemesi, kıvrımlı bir hal alması ve kanın o bölgede birikmesi ile meydana gelir.
Kan bazen pıhtılaşabilir. Bu da kan akımını bozarak ağrı yapabilir. Kanama olabilir. Kabız olmak kanamayı ve ağrıyı provoke eder ve bazen şiddetli kanamalar olabilir.

Posa ve lif yönünden zengin gıdalar ile beslenen kişilerde basur daha az olur.Hatta hiç görülmeye bilir.

Sebze, meyve ve taneli bitkileri az yiyen insanlarda kabızlık daha sık görülmektedir.

Hareketsiz yaşam tarzı, masa başında oturan, fazla hareket etmeyen, sinirli kimseler kabızlıktan en çok şikayet edenler arasındadır.İşte bu durum basurun oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Bunun yanında basurun ortaya çıkış şekilleri şöyle sıralanabilir:

Kronik kabızlık ve ishal
Kötü beslenme alışkanlığı
Tuvalet ihtiyacını ertelemek
Tuvalette uzun süre oturmak
Yaşlılık ve Hamilelik te basurun oluşmasına neden olabiliyor.

Peki basura ne iyi gelir?

Basurun iyileşmesine katkıda bulunmak için;
Bol bol su için günde en az 1,5 ila 2 litre.

Lif, tahıl, kepek ekmeği, meyve ve sebze açısından zengin gıdalar alın.Dengeli beslenin.

Yürüme ve yüzme gibi düzenli egzersizler yapın.Kesinlikle bisiklet ve ata binme gibi sporlardan kaçının.

Tuvalet alışkanlığı kazanın ve tuvalete, her gün belirli bir saatte gidin.

Sauna hamam gibi sıcak yerlerde çok uzun süre kalmayın.Baharatlı yemekler, alkol ya da bağırsak hareketliliğine (kahve, çay) neden olabilecek gıdalardan kaçının.

Kişisel temizliğinize özen gösteriniz. Dar iç çamaşırlar ve sıkı giyisiler giymeyin.

Peki basurdan nasıl kurtulabiliriz?

Bütü bunlara rağmen durumu düzeltilemeyenler için cerrahi girişim veya bitkisel basur tedavi yöntemi düşünülmelidir.
Bizim herzaman önerdiğimiz ise ameliyattan ziyade son yıllarda yaygınlaşan basur için bitkisel bir tedavi yöntemi uygulamanızdır.

Basur bitkisel tedavisi acısız ameliyatsız doğal bir yöntem olması sebebiyle ve pekçok kişinin şifa bulması nedeniyle ve evde uygulanabilir olması nedeniyle tercih sebebi olmuştur.

Ahmet Maranki Hemoroid Basur İçin Şifalı Bitkiler

Prof. Dr. Ahmet Maranki, hemoroidin yanlış beslenme sonucunda oluştuğuna dikkati çekiyor ve tüm acı baharatların hemoroid için zararlı etkileri olduğundan bahsediyor. Basur tedavisinde faydalı baharatlar ise şunlar: safran, nane, biberiye, dereotu, tarçın, kişniş, kakule ve gülsuyu. Ahmet Maranki’nin basur tedavisi için önerdiği bitki kürleri ise şunlar:

Hemoroid bitkisel tedavisi: Prof. Dr. Ahmet Maranki Basur İçin Bitkisel Çözümler

Basur tedavisi için Çobançantası Kürü

4 tatlı kaşığı çobançantası, 4 bardak soğuk içine atılır ve bu karışım 8 saat kadar bekletilir. Bekletilen karışım 1 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayrıca çobançantası kaynatılır ve bu su ile basur yıkanır.

Basur Bitkisel Tedavisi için Siyah Üzüm Yaprağı

1 bardak kaynar suyun içine 10 gram siyah üzüm yaprağı konulur ve 10 dakika demlenmesi için beklenir. Bu kürden günde 2 bardak hazırlanıp içilir.

Hemoroid için Semizotu Kürü

Semizotu lapa haline getirilir. Lapa haline getirilen semizotu basur üzerine konulur ve bir süre bekletilir.

Hemoroid İçin Zeytinyağı Kürü

Saf zeytinyağı ısıtılır. Sabahları bu ısıtılan zeytinyağından aç karnına 50 gram kadar içilir. Zeytinyağı kürüne birkaç gün devam edilir.

Hemoroit İçin Maydanoz Kürü

1 bardak kaynar su içine 1 tutam ince doğranmış maydonoz ilave edilir ve bu karışım 5-10 dakika boyunca kaynatılır. Kaynayan maydanoz kürü 20 dakika demlenmesi için bekletilir. Sonra bu kür ile hemoroitli bölge bolca ıslatılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp