Basur En Çok Kimlerde Görülür?

Basur En Çok Kimlerde Görülür? :

Basura ne iyi gelir?



Basur, makat bölgesinde bulunan toplardamarların şişip genişlemesiyle oluşan ve beslenme programıyla kontrol edilebilen bir hastalık.
Düzensiz beslenmenin eseri olan hemoroid, yani halk arasında bilinen adıyla basur, en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Şişmanlık ve uzun süreli kabızlığın tetiklediği basurdan, doğru beslenme programıyla kurtulmak mümkün.

BASUR HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

- Makat bölgesinde meydana gelen kanama basurun en fazla görülen belirtisidir.Genelde ilk belirti olmak ile birlikte uzman hekime başvurulması önerilmektedir.

- İltihaplanma basurun diğer bir belirtisidir.Genişlemiş toplardamarda meydana gelmektedir.İltihaplanmış olan basur memeleri genişler ve şişer.Bu durumlar hastaya ağrı vermektedir.

- Dışkılama olayında kişinin ağrısının olması başka bir belirtidir.

- Basur kanamaları az bile olsa bu kanamanın özellikle her dışkılamada gerçekleşmesi sonucu bir süre sonra hastada kansızlık meydana gelmektedir.

BASUR EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Uzun süre oturmayı gerektiren mesleklerde, motosiklete ve bisiklete binenlerde, kronik kabızlığı veya ishali olanlarda ve genetik yatkınlığı bulunan kişilerde görülür

BASURDAN KURTULMA TÜYOLARI
- Beslenme programınızda lifli gıdalar ağırlıklı olmalıdır lif kaynaklı gıdalar basurdan korunmak için mükemmel gıdalardır. Lif kaynağı mısır, mısır gevreği, esmer pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, fındık, ceviz, lahana, karnabahar, havuç, patates, ıspanak, kuşkonmaz, kabak, şalgam, brokoli, esmer ekmek, keten tohumu ve şeker pekmezinde bolca vardır bu gıdalar sürekli tüketilmelidir.

- Sigara ve stresten uzak durmak , vücudumuzu iyi tanımak ve ona göre davranmak bu sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

- Şeftali hazmı kolaylaştıran, idrar yollarını temizleyen bir meyvedir. Basur memelerinin verdiği rahatsızlığı azaltma özelliğine de sahiptir.

- Sabahları aç karnına içilen papatya çayı basur ağrılarına iyi gelir.

- Pırasa kabızlığı giderir. Bu yüzden basurun düşmanıdır.

- Yoğurt ve kefir, bağırsaklarda bulunan ve gıdaların sindirimi sırasında kullanılan iyi bakterilere (probiyotikler) destek olduğu için basuru olanlara önerilen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

- Keçiboynuzu devamlı yendiğinde basura ve basur ağrılarına iyi gelir.

- Kepekli tahıllar, zengin besin değerleri dışında lif ve protein içerikleri ile sindirimi kolaylaştırarak basurun neden olduğu sorunların azaltılmasına yardımcı olarak kullanılabilir.

- Basur belirtilerinden ve oluşumundan korunmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Su dışında sindirimi kolaylaştıran bitkisel çaylar, lif içeren sebze ve meyve suları içebilirsiniz.

- Bol vitaminli bir bitki olan kuşburnu, kurtları düşürür bağırsağı yumuşatır.Basur rahatsızlığına da çok iyi gelir.

- Ilık suya oturarak kasların rahatlaması sağlanır ve basur ağrısı azalır.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ FAKTÖRLER

Muz dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz fakat biber ve pizza gibi acılı yiyecekleri tüketmekten kaçının. Bazı gıdalar basurun oluşmasını hızlandırdığı gibi sizi olumsuz yönde tetikler bunlar baharatlı gıdalar (kırmızı biber, kara biber, pul biber, acı biber, isot gibi), lahmacun, çiğ köfte, hamburger, pizza, ketçap, turşu, sosis, turunçgiller (limon, mandalina, portakal, greyfurt), aşırı tüketilen çay ve kahve, asitli içecekler, enerji içecekleri, fazla tuzlu gıdalar ve konserveler.

EVDE PRATİK YÖNTEM 

1 adet orta boy pancar küçük küçük doğranır. Üzerine 4 bardak su ilave edilir. Kaynatılıp, süzülür. Sonra pancarlar kaşıkla iyice ezilir ve basur memelerinin üzerine konulur. 3 saat sonra yarı yarıya sirke katılmış su ile silinir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp