Baş Ağrısı Ve Bilinç Kaybı

Baş Ağrısı Ve Bilinç Kaybı :

Talamus

20. yüzyılda talamusun, ağrının algılanması ve iletilmesi konusundaki işlevi, gün geçtikçe daha fazla kavranmaya başlandı.
 
* Omurilikle talamus arasında (Traktus Spinotalamikus) doğrudan bir bağ bulunur;
 
* Ayrıca beyin kökü ve onun veje- tativ regülasyon merkezi arasında doğrudan bağlantı vardır;
 
* Aynı şekilde hipotalamusla beynin ön lobu arasında da bir bağlanü bulunur.
 
Arka boynuzla talamus arasındaki doğrudan bağlantı da ağrı ve ısı algılamadan sorumludur. Burada omurilikten yukarıya doğru (afferent) inen ve çıkan bağlar tam da ters tarafla kesişir. Burada bütün bilgiler, bilinçli algılamaya dönüşmesi için beyin kabuğuna gönderilmeden önce birbirlerine bağlanır ve değerlendirilir. Bu nedenle de talamus “bilince açılan kapı” olarak da ifade edilir.Sağ beyin yarıküresi, sola göre daha fazla duygusal algılamalardan sorumludur. 
 
Bazı araştırmalar, ağn hissinin değerlendirilmesinin solaklarda sağ tarafa, sağ el kullananlarda da sol tarafa kaydırıldığı şeklinde bir görüşe yol açmaktadır. Hatta ön lobda bile bir alan keşfedilmiştir. Kronik ağnlarsa yan loba iletilmektedir. Bu bölgede anılar da değerlendirilmektedir. Örneğin yeni ağrılar, eskiden yaşanmış ağrılarla kıyaslanmaktadır.

Talamus Nedir ?

Ara beyinin bir parçası olan talamus, ceviz büyüklüğünde bir sinir dokusudur. İnsan beyninin orta kısmında yer alır. Koku duyusu dışında tüm duyu organlarının bağlantı yeri talamusta yer alır. Belirli bir işi gerçekleştirmek için yapılan davranışlar burada şekillenir. Brainstemden ve optik sinirlerden duyu bilgilerini alır ve daha yüksek beyin bölgelerine iletir.

Talamusun dış görünüşü yan yana duran iki ampulü andırır. İki özdeş parçadan meydana gelmiştir ve her parçanın uzunluğu yaklaşık 6 cm’dir. Talamus, duyular üzerindeki etkisi nedeniyle embriyon gelişimin ilk evrelerinde ortaya çıkar. Talamus bölgesi gelişmeyen embriyo yaşayamaz. Aynı şekilde talamus bölgesi özelliğini kaybedecek derecede hasara uğramış bir kişi kısa sürede ölür.

Talamusun en önemli özelliklerinden biri duyular üzerindeki filtre özelliğidir. Bu özellik ile hislerimizi önemine göre sınıflandırmamızı sağlar. Önemli olanları ön plana çıkarırken, daha önemsiz duyuları arka plana atar. Bu sayede yaptığımız işlere konsantre olabiliriz.

Talamus beynin en ilkel bölümlerindendir ve ilkel davranışlar üzerinde yapıcı bir etkisi vardır. Öfke, korku, şiddet gibi davranışlar talamus tarafından kontrol edilir. Bu nedenle bu organın bu duyuları etkileyecek düzeyde zarar görmesi, psikolojik bozukluklara neden olabilir. Talamus ilkel davranışları kontrol ettiği gibi, ilkel davranışlar sonucu ortaya çıkan adrenalin türü hormonları salgılar. Bunun nedeni vücudun işlevselliğini en üst düzeylere çıkarmak ve tehlikeli bir ortamdan zarar almadan kurtulmaktır.

Vücut tehlikeli bir durumla karşılaştığında talamus tarafından hareketleri kısıtlanır. Bunun sebebi kişinin korkuyla zarar görebileceği bir hareket yapmamasıdır. Örneğin çoğu insan yılan türü canlılarla karşılaştığında korkudan hareket edemez. Bu durum talamusun ilkel duygular üzerindeki etkileriyle ilgilidir.

Talamusun Görevleri

-Vücut dışındaki durumlardan beyni haberdar eder,

-Beyne giden tüm senkronik bilgilerin iki taraflı taşınma bölgesidir,

-Acı, sıcaklık gibi duyular talamus içinde yorumlanır, benlik kazanır ve beyne iletilir,

-Uyuma uyanma rutinini düzenler,

-Çevremizde değişen hareketleri, farklı uyarıcıları yorumlayarak; önem sırasına göre konsantre olmamızı sağlar,

-Duyuları iyi, kötü gibi gruplara ayırarak tanır; buna göre beynin farklı bölümlerine iletir,

-Vücudu koruma altında tutmak için hissi duygularımızı etkiler,

-Duygular sonucunda ortaya çıkan adrenalin türü salgıları salgılar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp