nöral terapi nedir faydaları nelerdir

Nöral Terapi Nedir 

Faydaları Nelerdir
Tümüyle doğal yöntemlerle elde edilen anestezi maddeleriyle yapılan nöral terapi birçok hastalığa çare oluyor.

Yıllardır neredeyse her türlü ağrının “tiryakisi” olarak pek çok hastalığın birbirini tetiklediğini kendi kendime keşfetmiş ama sorunu nasıl çözeceğimi bilemeden yaşayıp gidiyordum. Nöral terapi ile tanışıp baş, eklem, sırt ağrılarının kökten çözülebileceğini öğrendiğimde bir aydınlanma yaşadım. Üstelik bu tedavinin ısırgan ve acıbadem özünden elde edilen organik bir anestezi maddesinin cilde uygulanması ile yapıldığını öğrendiğimde şaşırdım. Nöral Terapi Uzmanı Nörolog Emel Gökmen ile bu tedaviyi konuştuk:

Nöral Terapi nedir?

Otonom sinir sistemi, omurilikten kaynaklanan, vücudu bir kablo gibi saran sinirler değil de tüm vücudun kendi kendine çalışır gibi görünen o karmaşık işlerini yapan network ağı. Nöral terapi, otonom sinir sistemi üzerinde düzenleyici ve uyarıcı etki yaparak iyileşmeyi sağlıyor.

Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

Her hastalığın temelinde otonom sinir sisteminde bir enerji ve elektriksel potansiyel düşmesi var. Önce sinir sisteminde hasar oluşur sonra hastalık ortaya çıkar. Nöral terapi ile işin ilk basamağı düzeltilir. Vücut, önündeki bu sinir sistemi engeli kalkınca kendini çok kolay düzeltebilir. Bu nedenle her hastalıkta kullanılabilir ama özellikle ağrı tedavisinde ön plandadır.

Klasik tıpla karşılaştırdığımızda nöral terapinin anlamı nedir?
Biz çok uzun bir eğitim alıyoruz ve bir tarzı öğreniyoruz. Öğrendiğimiz tarz aslında çok ileri teknolojileri ve ilaç dünyasının zenginliğini içeriyor. Bir yanıyla bilim çok gelişmiş görünüyor ama kullandığımız teknoloji ne kadar gerekli? Hastalık ve belirtilerinden çok nedenlerine baktığımızda iş çok basitleşiyor. Beş yıldır nöral terapi yapıyorum, hastalarıma MR bile çektirmiyorum. İlaç kullanmıyorum ve hastalarımda çok daha iyi sonuçlar alıyorum. Teknolojik gelişme tabii ki gerekli ama nasıl kullanılacağı önemli.

Bu tedavi yöntemi ilaç sektörünün hoşuna gitmiyor elbette?
Tabii, bir kişi bademcik iltihabı geçirdikten sonra genetik yatkınlığı da varsa kutu kutu antibiyotik kullanıyor. Oysa çocukken boğaza uygulanacak bir nöral terapi pek çok hastalığı engeller.

Nöral Terapi konusunda tıp camiası ne düşüyor?
Nöral terapiyi bilenler de var bilmeyenler de. Bilmeyenler farkında değil. Çünkü o kadar yoğun eğitimlerle, teknolojik ayrıntılı bilgiler içinde çözemediğimiz problemlerin cilde yapılan bir lokal anestezi ile çözülebileceğini hekim olarak algılamak istemiyoruz. Bütün hekimlere nöral terapi eğitimi zorunlu olsa dünya çok değişir.

Bu tedavi yönteminin kullanımına 1926 da başlanmış.

Neden yaygınlaşmamış?

Dünyadaki tüm hekimler nöral terapiyi kullansa ilaç sektörü çöker. Dünya tüketim üzerine kurulu. Bu sistem bir şekilde dönecek savaşlar olacak, silahlar kullanılacak, ilaçlar tüketilecek.

Bu tedavi yöntemi olası hastalıklardan da koruyor mu?
Kesinlikle. Yapılan uygulamalarla gelecekte oluşabilecek pek çok hastalığında önünü kesmiş oluyorsun. Zaten ilaç sektörüne darbe oradan gelir.

Nöral Terapinin 5 Kademesi
Neslihan: Beş kademeyi anlatabilir misiniz?
Gürsel: Lokal tedaviler dediğimiz...
 
Neslihan: Birincisi...
Gürsel: Birincisi, lokal tedaviler, yerel lokal tedaviler. Şikayetin olduğu yerlere yapılan enjeksiyonlardır.
 
Neslihan: Ne gibi şikayetler?
Gürsel: Örneğin, dirseğiniz ağrıyor, o dirsek ağrısında, dirseğin tam olarak ağrıyan noktasının üzerine yapılan uygulamada enjeksiyona lokal tedavi diyoruz. İkinci kademe segmental yaklaşımdır.
 
Neslihan: Ne demek segmental?
Gürsel: Segmental yaklaşım, aynı dirsek örneğini verecek olursak, dirseğe, özellikle dirseğin dış kısmına gelen sinirler genellikle ense kökünden, ensenin kökündeki seviyelerden gelir. Dolayısıyla sadece şikayetlerin olduğu yerde değil, ikinci kademede bağlantılı olan segmentin üzerinde de çalışmak gerekir. Segmental bir organizasyon var bizim vücudumuzda. Vücudumuz kesit kesittir, yani topu topu otuz tane kesit var bizim vücudumuzda, yaradan öyle koymuş. Dolayısıyla...
 
Neslihan: O kesitlere...
Gürsel: Lokal olarak şikayetlerin olduğu yerin vücuttaki kesitinin devamında yapılan enjeksiyonlar segmental tedavi kapsamına giriyor.
 
Neslihan: Üçüncüsü?
Gürsel: Üçüncüsü genişletilmiş segmental tedaviler ve ganglion tedaviler dediğimiz, ganglionlar genellikle...
 
Neslihan: Ganglion nedir?
Gürsel: Ganglion sinir topluluğu; sinirlerin belli bölgelerde yoğunlaşmış olan yerlerine ganglion deniliyor. Bunlar omurilikten önce sinirlerin son ara yönetim bölümleri...
 
Neslihan: Kökleri gibi aslında...
Gürsel: Kademeleri, kökleri. Bunların üzerine yapacağımız düzenleme etkileriyle geniş bölgelere etki etmek mümkündür. Yine dirsekten örnek verecek olursak, dirsekten sorumlu, özellikle o dirseğin etrafında olan dolaşımdan, lenfatik sistemlerden sorumlu vs. Hem eklemin hem de eklem çevresinde olan yumuşak dokudan, doku yaşamından sorumlu olan ganglionun üzerine yapacağınız bir düzenleme etkisiyle...
 
Neslihan: Yani enjeksiyonla...
Gürsel: Bu lokal ve segmental tedavinin üzerine daha da bir etkinlik yaratabiliyorsunuz.
 
Neslihan: Vücut yüzeyinden daha da derine inebiliyorsunuz.
Gürsel: Evet, daha da derine inebiliyorsunuz.
 
Neslihan: Dördüncüsü?
Gürsel: Dördüncüsü bozucu alan tedavileri...
 
Neslihan: Nedir bozucu alan?
Gürsel: Bozucu alanlar aslında vücutta uygunsuz uyarılara ve bir türlü iyileşmeyen kronik enflamasyon odaklarına verdiğimiz isimlerdir. Örneğin kronik bir akciğer dokusu kendi içerisinde organın bütününü bozucu alan haline getirebilir. Veya geçirilmiş olan bir ameliyat skarı yani iyileşmekte olan yara dokusu bozucu bir alan olabilir.
 
Neslihan: Kanser hastalarında bozucu alanlardan bahsedebilir miyiz?
Gürsel: O değil... Ancak bir organın kronik enfeksiyonu olabilir. Örneğin belli bir bölgede kırık veya o kırık iyileşmesinin tam olarak tamamlanmamasına bağlı, orada bir uyarı odağı -iritasyon odağı- olabilir. Bizim jenerasyonumuzda çiçek aşıları vardı. Bu aşıların yapıldığı yerlerde olan nedbe dokuları bir bozucu alan olabilir. Örneğin bademcik ameliyatından sonra ya da kronik bademcik enfeksiyonlarından sonra bademcikler bozucu alan gibi davranabilir. Yahut da dişlerin köklerinde oluşabilecek birtakım granülom diye tabir ettiğimiz kronik enfeksiyon odakları da bozucu alan olarak davranabilir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Mesela bir burkulma sonrası olabilir. Yahut da tırnağı batmıştır kişinin yıllar önce, kişi unutmuştur onu ama tırnağın batma yeri bir bozucu alan olarak davranıp vücudun dengesini bozmaya çalışabilir. Bozucu alanların en önemli özellikleri sadece bulundukları yerde ve bulundukları segment üzerinde belli belirti göstermeyip bedenin tamamında birtakım belirtilere sebep olabilmeleridir.
 
Neslihan: Her yeri bozuyor, yani sistemi bozuyor.
Gürsel: Aynen, bütün sistemi bozuyor.Aslında bozucu alanlar için şu benzetmeyi yapabiliriz: Uzun dalga radyo dinlediğinizi düşünün, uzun dalga radyosunu dinliyorsunuz ve arada bir...
 
Neslihan: Brrrrr diye bir şey oluyor.
Gürsel: Düz arazideyken dalgaları rahatlıkla geliyor ve radyo çekebiliyor.
 
Neslihan: Tünele giriyorsun...
Gürsel: Tünele girdiğinizde ya da bir dağın etrafından dolaşırken o uzun dalgaların radyoya gelemeyip parazit ve cızırtılara sebep olması gibi. Bu bizim sistemimizden, ki bu vejetatif sinir sistemi 500 kilometrelik bir ağdır ve bunun herhangi bir yerinde oluşabilecek bir uyarı birtakım belirtileri, hastalıkları başlatabilir.
 
Neslihan: Başlatabilir, bu bozucu alanlara uygulanacak erken tedaviyle de aslında...
Gürsel: Bozucu alan aktif hale gelir. Aktif hale geldiğinde birtakım belirtiler, birtakım hastalıklar başlatabilir.
 
Neslihan: O arada da zaten dördüncü kademeye mi geçmiş oluyoruz?
Gürsel: Evet. Bozucu alanlar tedavisi bu bakımdan çok önemli. Yaptığımız lokal, segmental ve ganglion tedavilerinin üzerinebozucu alan tedavileri de ilave ediliyor. Böylelikle vücutta dengeleme sağlıyoruz.
 
Neslihan: Regülasyon...
Gürsel: Regülasyon sağlıyoruz, yani işlev düzenlenmesi.
 
Neslihan: Aynen öyle, peki beşinci kademe?
Gürsel: Beşinci de damar içine yapılan uygulamalar demiştik.
 
Neslihan: Sizden tedavi gördüğüm süreç içinde bana hiç yapıldı mı merak ediyorum?
Gürsel: Yapılmıştı ama yalnızca uyarı anlamında yapılmıştı size, damar içine yapılacak daha başka aplikasyonlar da var. Zannediyorum siz görmediniz daha önce...
 
Neslihan: Görmedim, evet onu merak ettim.
Gürsel: Damar içine yapacağımız uygulamalarla aslında bağ dokusunda düzenleme yaratmak istiyoruz. Bağ dokusunda düzenleme şu açıdan önemli: Vücudumuz organlardan, organlar dokulardan ve onlarda hücrelerden ibaret. Bu hücreler tabii ki organın içerisinde asılı durmuyorlar. Bunları bir arada tutan bir matrix ya da temel sistem dediğimiz bağ dokuları var. Bu, hücreler arasındaki bir mesafe olarak da anlatılabilir. Bu hücreler arası mesafede belli birtakım donuklaşmalar oluyor zaman içerisinde. Vücudumuzda vejetatif sinir sistemine bağlı olmayan üç tane yapı var; diş, tırnak, bir de saç. 
 
Bunların dışında vejetatif sinir sistemi bedenimizin heryerinde çok ciddi, yoğun bir şekilde temsil ediliyor. Vejetatif sinir sisteminin olduğu yerlerde de inceli kalınlı damar sistemleri var. Bizim bedenimizin her yerinde doku ve organların yaşaması için bolca damarlanma var. Dolayısıyla damar içinde yapacağımız uygulamalarla bu damarlanma sisteminin tamamı hedefleniyor. Benzer şekilde de bu damarların etrafında file gibi onları saran yoğun bir vejetatif sinir sistemi var. Ve bu vejetatif sinir sisteminin düzenlenmesi amacıyla özellikle vejetatif sinir sisteminin damar etrafında olan bölümü, artı, hücrelerin arasında olan bölümü düzenlemek amacıyla yapılıyor intravezikal, yani damar içi tedaviler.
 
Neslihan: Peki neleri iyileştiriyor?
Gürsel: Biz onları genellikle kronik ağrı sendromlarında kullanıyoruz.
 
Neslihan: Ne tür ağrılarda kullanıyorsunuz?
Gürsel: Kronik ağrılarda, mesela kronik bel ağrısında kullanılabilir.
 
Neslihan: Müzminleşmiş...
Gürsel: Evet, müzminleşmiş, kronik omuz ağrısında, donuk omuzlarda kullanılabilir. Baş ağrısı tedavilerinde, migrenin tedavisinde kullanılabilir. Aslında aklınıza gelebilecek her türlü rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp