Bademcik Taşı Nedir

Bademcik taşı nedir? Sorusuna yanıt olarak faydalı bilgiler bu makalede bulunmaktadır. Bademcik taşı, bademcik ceplerinde oluşan beyaz tanecikler olarak bilinir. Çoğu kişide görülmekle birlikte büyük tehlike arz etmez . Bademcik taşı tıb dilinde magma olarak bilinir.

Bademcik taşı;

Bademcik ceplerinde görülen sarı/beyaz renkte, kötü kokulu partiküllerdir. Oluşumundaki farklılıklar sebebiyle bademcik iltihabıyla karıştırılmamalıdır.

Bademcikler üzerinde ‘crypts‘ denen çukurcuklar vardır. Burundan gelen mukus akarak bu çukurcuklarda birikir, daha sonra yemek artıklarıyla beraber tükürüğe karışarak yutulur. Bu esnada cryptlerde biriken başka birşey daha vardir. Ölü mukoza hücreleri.

Aynı deri gibi ağız mukozasıda zamanla dökülür. Dökülen bu ölü hücreler normalde aynı mukus ve yemek artıkları gibi tükürükle birleşir ve yutulur.

Fakat bazı şanssız insanlarda bu ölü hücreler crypts denilen çukurcuklarda birikip topaklaşarak kitle haline gelir.

Ölü hücrelerden oluşan bu kitle bakteriler için mükemmel bir besindir.

Ağız içinde koloniler halinde yaşayan değişik türlerde bakteriler olduğunu bildiğimize göre kokunun nereden geldiğini anlamakta zor olmayacaktır.

İşte bu oluşum Tonsillolith olarak bilinir ve bütün bu çilenin sebebidir.

Bademciklerin üzerini kaplayan ağız mukozası çok duyarlıdır. Kişi genellikle boğazın arka kısmında kaşınmaya sebep olan bu partikülleri hisseder ve bir şekilde dışarı çıarır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp