Bademcik İltihabı Nedir

Bademcik İltihabı Nedir, Yılın değişik zamanlarında şiştiğinde insana günleri zehir eden organımızdır bademcik. İltihaplanması durumunda ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiren bademcik iltihabı hakkında yazılmış bir makale okuyacaksınız.

Bademcik iltihabı nedir?

Bademcik iltihabı, boğazın iki yanında yer alan bademciklerin iltihaplanmasıdır. Halk arasında bademcik şişmesi olarak da bilinir.

Bademcik nedir ve görevleri nelerdir?
Bademciklerin boğazın her iki yanında bulunan lenf dokularıdır. Görevleri lenfosit üretmek ve solunum yolları ile vücuda giren mikroplara karşı antikor oluşturmaktır. Vücutta en fazla 7 yaşına kadar aktiftirler.

Bademcik iltihabının çeşitleri nelerdir?

Yılda 5 defadan fazla görülen bademcik iltihabına kronik bademcik iltihabı denir. Kronik bademcik iltihabında kesin tedavi cerrahi yöntemdir. Yılda 5 defadan az görülen bademcik iltihabına akut bademcik iltihabı denir.

Bademcik iltihabının nedenleri nelerdir?
-Virüsler: Bakterilere oranla, bademcik iltihabına daha az neden olurlar. Virüslerin neden olduğu bademcik iltihabı hem daha hafif geçer hem de ilaç kullanmaya gerek kalmaz.

-Bakteriler: Bademcik iltihabına en fazla beta hemolitik streptokoklar neden olur. Beta cinsi bakterilerin neden olduğu bademcik iltihabında tedavi daha zor ve uzundur.

-Parazitler: Parazitlerin neden olduğu iltihaplarda, en belirgin özellik bademcik üzerinde ödem‘e neden olmalarıdır.

-Beslenme bozuklukları: Aşırı sıcak veya soğuk yenilen besinler, bademciği tahriş ederek iltihaba neden olabilirler.

Bademcik iltihabının belirtileri nelerdir?
-Bademcik şişmesi: Bademcik iltihabında en fazla görülen belirtidir. Bademcikte artan mikropları lenf dokusunu tıkaması sonucu görülür. Virüslerin neden olduğu bademcik iltihabında görülmez.

-Boğaz ağrısı: Bademcik deki çoğalan mikropların lenf dokularına saldırması sonucu oluşur.

-Ateş: Virüslerin neden olduğu bademcik iltihabında daha belirgindir.

-Ses kısıklığı: İltihabın gırtlağa da yayıldığını gösteren bir belirtidir.

-Kulak ağrısı: Sürekli tekrarlayan bademcik iltihabında görülür. Kulak ağrısı görülen hastada orta kulak iltihabı da düşünülmelidir.

Bademcik iltihabı sırasında, bademciklerin görünümü.

Bademcik iltihabının sürekli tekrarlanıyorsa ne düşünülmelidir?
Sürekli tekrarlayan bademcik iltihabında sebep çoğu zaman kulaktaki iltihaplardır.

Bademcik iltihabının tedavisi nasıldır?
Nedene yönelik tedavi yapılır. Muayene sırasında saptanan mikroba uygun antibiyotik kullanılır. Ayrıca yüksek ateşli seyreden durumlarda ateş düşürücü ilaçlar verilir. Bademcik üzerinde apse olduğunda ise, doktor tarafından batikonlu bir bezle apseler patlatılır.

Çünkü ilaçlar apselere etki edemez. Cerrahi tedavi sadece sürekli tekrarlayan ve hastayı sürekli güçsüz düşüren durumlarda denenir. Virüsün neden olduğu durumlarda, yapılacaklar kısıtlıdır. Dinlenmek ve ağızdan bolca sıcak sıvı almak genellikle yeterlidir.

Bademcik iltihabına evde yapılabilecek tedavi:

Bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Ekledikleriniz suda eridikten sonra ağzınızda 2 dakika. Gargara yapın. Gargarayı yaptıktan sonra, 15 dakika boyunca herhangi bir şey yemeden ve içmeden bekleyin. Bu uygulama demcik iltihabının ilk safhalarında düzenli olarak günde 3-4 kere uygulanırsa ilaçlara gerek kalmadan rahatsızlık iyileşir. Bu yöntem ilaçlar birlikte kullanıldığında ise tedavi süresi kısalacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp