Bademcik Büyümesine Ne İyi Gelir?

Bademcik Büyümesine Ne İyi Gelir? :

Bademcik Büyümesi (Hipertrofi)

Hipertrofi, büyümüş bademcik içinde, B hücrelerinin genişlemesidir. Nedenleri şunlardır:

1. Diyet,
2. Genetik faktörler,
3. Kişisel değişiklikler,
4. Lokal ve sistemik enfeksiyon episodları, özellikle bakteriyel ve viral enfeksiyonlar,
5. Sigara dumanına maruz kalma,
6. Asimetrik bademcik(tonsil) büyümeleri: [Bademcik tümörleri, atipik enfeksiyonlar (Atipik mikobakteri ve mantar enfeksiyonlar), granülomatöz hastalıklar, boğaz ve yutak bölge tümörleri nedeniyle olmaktadır. Tümöral olaylar erişkinlerde daha fazla görülmektedir.

Tangier hastalığı, bademciklerin sarı-turuncu renkli hipertrofisidir ve alfa lipoprotein eksikliği sonrasında, bademciklerde kolesterol depolanmasına bağlı olarak meydana gelir .

Bademcik büyüklüğü, mekanik obstrüksiyon yapacak kadar; ve kişinin yeme ve solunum işlevlerini etkileyecek boyutta ise önemlidir. İltihaba bağlı olması şart değildir. Ancak, akut havayolu obstrüksiyonu yapacak büyüklükteki tonsiller, genellikle akut enfeksiyonla birlikte görülürler.

Bademcik büyümesi, obstrüksiyon da yapıyorsa çocukluk dönemindeki en sık ameliyat sebeplerinden birini oluşturur. Kronik bademcik büyümesi, semptom vermeyebilir ve hiç bir probleme yol açmayabilir. Bununla birlikte, bademcik boyutunda belirgin büyüme ile giden patolojik durumlar, çocuklardaki obstrüktif uyku apnesinin %80 nedenini oluşturmaktadır.

Çocuklarda

Bademcik büyümesi, erken çocukluk döneminde başlar ve ergenlik dönemindeki atrofik değişiklikler (küçülme) oluşana kadar devam eder. Bu olayın nedeni tam bilinmemektedir.

Çocuklarda sabah başağrısı, sekonder enürezis (gece yatağa işemesi), gündüz uykulu hal, sinirli ve kızgın tutum, davranış değişiklikleri, okul performansında değişiklikler, yutma problemleri birlikte görülebilen semptomlardır. Çocuğun büyüme eğrisinde gösterilebilecek şekilde büyüme bozukluğu ortaya çıkabilir. Kalori alımı, çocuğun solunum problemleri dolayısı ile yetersiz kalabilir. Ciddi vakalarda konjestif kalp yetmezliği gelişebilir. Bazı çocuklarda obstrüktif apne oluşur.

Erişkinde

Erişkinlerde de büyümüş bademciklere bağlı obstrüktif uyku apnesi görülmesi nadir değildir. Bu hastalar, genellikle şişman, aşırı uykulu ve horlayan kişilerdir. Uykuda apne nöbetleri horlamayı takiben ortaya çıkar ve apneyi takiben uyku ya yüzeyselleşir ya da kişi uyanır. Gece uykusunda tekrarlayan apneler sonucu normal uyku yapısı bozulur, kişi sabahları başağrısı ile dinlenememiş bir şekilde uyanır. Bu hastalarda kalp ritm bozuklukları açıklanamayan gece ölümleri; pulmoner (akciğer) hipertansiyon ve sağ kalp yetmezliği, sistemik hipertansiyon görülebilir. Erişkin hastalarda bademcik ameliyatı ile birlikte yumuşak damağın bir kısmının alınması ile semptomlarda belirgin düzelme sağlanabilmektedir. Isı-kontrollü radyofrekans uygulaması, obstrüktif (tıkayıcı) bademcik büyümesinde güvenli ve etkili tedavi metotlarından biridir. Hastanın rahat tolere ettiği bir yöntemdir. Minimal ağrı ve yutma güçlüğü görülse de, hastalar hızla normal aktivitelerine dönebilirler. Bu şekilde, bademcik boyutunda küçülme sağlanarak, havayolu genişlemekte ve semptomlar belirgin olarak azalmaktadır .

Büyümüş bademcikler, kötü huylu bir tümöre de bağlı olabilir ve böyle bir şüphe söz konusu ise, doku tanısı için bademcik alınmalıdır.

Kırmızı Kökleri bir litre suda kaynatın ve günde 3 kere gargara yapın ve bu onları sökecek ve bir daha problem yaratmayacaklardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp