Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır? :

Bademcik

BADEMCİK İLTİHABI:Yutağın lenf dokusunun ve özellikle bademciklerin önemli bir savunma işle­vi vardır. Mikroplanıl yineleyen saldırı­larına tepki olarak ortaya çıkan iltihap­lanmalardan sonra bu doku aşın biçimde büyüyebilir ve kendi başına bütün vücut için bir iltihap odağı oluşturabilir. Bademcik iltihabı çocukluk evresin­de gerçek bir hastalık sayılmayacak ka­dar sıradanlaşan bir duruma dönüşebilir. Ama yol açabileceği komplikasyonlar nedeniyle önemsenmesi gerekir.Bademcik iltihabında yaşın büyük önemi vardır. Bu önem yalnızca cerrahi bakış açısından kaynaklanmaz. Erişkin evrede bademcik sorunu çok daha kar­maşıktır ve değişik çözümlere açıktır. Çocukta ise sorun oldukça basittir. Artık günümüzde bademcik ve adenoitlerin (geniz bademciği) alınması bir çocuk için kızamık ya da boğmaca geçirmek kadar önemsizleşmiştir. Bu girişim çok daha ağır sonuçlar doğuracak gelişmele­rin de kesin biçimde önlenmesini sağlar.

BADEMCİKLERİN BÜYÜMESİ

Bademcikler çocuklarda, özellikle “len­fatik” denen yapıya sahip olanlarda ge­lişmeye yatkındır. Ağız yutak (badem­cikler) ve burun-yutakta (adenoitler) bu­lunan lenf dokusundaki bu gelişme ba­zen aşın olabilir. Büyüyen lenf dokusu öncelikle geliştiği boşlukta tıkanmaya yol açar. Aynca bu büyüme sonucu nezle tipi enfeksiyonlara yakalanma kolay­laşırken bu dokular anatomik yapıların­dan ötürü mikroplar için çok uygun bir yaşama ortamı oluştururlar.

Bademcik Ameliyatı

Bademcik ameliyatı, kişinin bademciklerinin cerrahi bir operasyon gerçekleştirilerek alınmasıdır. Gırtlağın iki yanında bulunan küçük dokulardır ve badem şeklinde olmaları bakımından bademcik ismini almışlardır. Bağışıklık sisteminde en önemli parçalardan birisi olan bademcikler insan vücudunu ağız yoluyla giren virüs ve bakterilerden koruma işlevini görür. Bazen bademcikler bu görevi yerine getiremeyip hastalığa kapılırlar. Virüsler ya da bakterilerin bademciklere bulaşması bademciklerin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Bu da kişide meydana gelen ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle anlaşılır. Bademciklerinde iltihap oluşan kişi doktor kontrolü ile antibiyotik kullanarak tedavi görebilir. Fakat bazı kişiler ilaç tedavisi de görse bademciklerini sürekli sorun çıkarması bademcik ameliyatını gerektirir. Sürekli bademcik iltihabı yaşanması sonucu doktorlar kişiye bademcik ameliyatı olması gerektiğini söylüyorlar.

Bademcik ameliyatının nedenleri:

Bademcik ameliyatını gerektiren birkaç önemli neden bulunur. Bunlar;
Kronik ve önemli bademcik iltihabı sorunu yaşandığında bademcik ameliyatına gerek duyulur.
Bademciklerin olması gerekenden büyük olması halinde
Bademciklerle ilgili yaşanılan diğer sağlık sorunlarında bademcik ameliyatı ile bu rahatsızlık giderilir.
Bademcik iltihabı çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi ise bağışıklık sisteminin çocuklarda daha zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda çocuğa önce ilaç tedavisi uygulanıyor, fakat işe yaramıyorsa bademcik ameliyatına başvuruluyor. Enfeksiyon bademciklerin iltihap kapmasına neden olursa bu durumda mutlaka ameliyat gerekiyor.

Bir kişi yılda 7 defadan fazla bademcik sorunu yaşıyorsa bu durumda kişinin bademcikleri alınıyor. Bademcik ameliyatı yapılmasında nadir olarak görülen nedenlerden birisi de bademciklerde kanserli dokuya rastlanılmasıdır.

Bademcik Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Bademcik ameliyatında yaşanabilecek riskler arasında anestezi sorunu, bademcikte meydana gelen şişlikler, ameliyat sırasında bademciklerde kanama, bademciklerin iyileşmesi sırasında kanama ve ameliyat esnasında ya da sonrasında enfeksiyon kapma gibi riskler bulunmaktadır.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bademcik ameliyatı 18 yaş üstü erişkinlerde talebe göre lokal anestezi ya da genel anestezi ile yapılmaktadır. Çocuklarda bademcik ameliyatında kesinlikle genel anestezi uygulanır. Bademcik ameliyatı süresi genel olarak yarım saattir fakat bu süre hastanın anesteziden uyanmasına da bağlı olarak 1 ya da 1 buçuk saati bulmaktadır.

Bademcik ameliyatında duruma göre bistüri, koter, radyofrekans, ve lazer gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ameliyat sonrasında hasta duruma göre 10 saat kadar gözaltında tutulur ve durumu ile ilgili herhangi bir sorun yoksa hasta taburcu edilebilir. Hastanın başka bir rahatsızlığı var ise 1 gece hastanede gözaltında kalmak zorundadır. Bademcik ameliyatı olan 3 yaş altı çocuklar da kesinlikle bir gece hastanede doktor kontrolünde kalmaktadırlar.

• Kekik gargarası çok etkilidir.
 
• Balık yağı içirilmelidir.
 
• Sıcak su ile karıştırılmış bal etkilidir.
 
• Ayrıca, kolonyalı bir beze karabiberi dökülür, sonra bu bez harici olarak boğazlara bağlanırsa bademciklerin şişini alır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp