Az Tuz Yemenin Faydaları

Az Tuz Yemenin Faydaları :

TUZ

Tuz ile tansiyon ilişkisinden yukarıda bahsetmiştik. Toplumda tuz aliminin azaltılması için yapılan mücadele, yüksek tansiyon görülme oranını azaltması yanında, tuzun neden olduğu birçok hastalığın görülme sıklığını da azaltacaktır. Tuz alimim azaltmak için yapmamız gereken bazı küçük, ama önemli noktalardan aşağıda bahsetmek istiyorum:
 
• Yediğiniz yemeklerde, özellikle hazır gıdalardaki tuz miktarını öğreniniz ve ona göre yemek yiyiniz. Gizli tuz kaynakları olduğunu unutmayınız. Bu gıdaları iyi tanıyınız. Ketçap, baharat, kabartma tozları, salça ve soslar, kurutulmuş meyveler, çikolata, baklava, kadayıf, soda, hardal gibi besinlerde tuzun olduğunu biliyor muydunuz? Bu yiyecekler gizli tuz kaynaklarıdır.
 
• Şimdi diyeceksiniz, ben tuzsuz yiyemiyorum. Ne yapayım? Moralinizi bozmayınız, tuzsuz yemeye alışmak bir zaman meselesidir. Kabul ediyorum, tuzsuz yemek başlangıçta zor gelecek, ama sonunda kazanansiz olacaksınız. Alıştıktan sonra normal tuzlu yemek bile size çok tuzlu gelecektir. Tuzsuz yemeye alışma süresi içerisinde tat vermesi için bol limon, karabiber, sirke, nane, hardal, biber kullanabilirsiniz. Ta ki az tuzlu yemeye alışana kadar.
 
• Bakın burada yaşlı hastalar ile ilgili bir konuya değinmek istiyorum, insanlar yaşlandıkça tuz tadını alan duyu organlarının hassasiyeti azalır, tuzlu yemek bile onlara tuzsuz gelmeye başlar. Tuz konusunda yaşlı hastaları sürekli uyarmak ve diyetlerini kontrol etmek gerekmektedir. Şimdi burada bir gözlemimi nakletmek istiyorum. Bazen yaşlı hastalar, tedavi altında iken aşırı tansiyon yükselmeleri ile başvururlar. 
 
Yapılan inceleme sonucunda tansiyon yükselmelerinin bir nedeni bulunamazsa, bu hastalarda aşırı tuz tüketimini araştırmak gereklidir. Bu konuda hasta yakınlarının çok duyarlı davranmaları, hekim ile yakın diyalog içerisinde olmaları gerekmektedir. Ama nedense hasta yakınlarında sürekli bir savunma hali mevcuttur. Biz hekimler hastanın tuzlu yediğini ima edip, sorguladığımız zaman, yakınları hemen savunmaya geçerler. “Vallahi hocam, inanın hiç tuzlu yemiyor.” 
 
Sanki hastanın sürekli yanında bulunmakta ve onu kontrol etmektedirler. Biz bu durumu kabul etmesek bile, polemiğe girmeden, hasta yakınlarına biraz daha dikkatli bir şekilde hastanın yemeklerini kontrol etmelerini öneririz. Bu konuda benim, ilginç olacağını düşündüğüm bir anım mevcuttur.

“Size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekleyebiliyorlar? Buna izin vermeyin, sağlığınızı koruyun.”

Tuzun azaltılması kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önleyebilir. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacak işlerden birisi de tuzun azaltılmasıdır. Birçoğumuzun eli yemeğin tadına bile bakmadan tuzluğa gidiyor, eskiden bol tuzlu yiyenler yaşlanınca, hipertansiyon hastası olunca tuzun tadını unutmak zorunda kalıyor.
Ailelerinin bol tuzlu yediğini gören çocuklar da aşırı tuz tüketimine yöneliyor. Tuz tüketimini kontrol altına alarak sadece yaşlılıkta değil daha erken yaşlarda hipertansiyonun ortaya çıkmasını da önlenebilir. Hipertansiyonu olan hastalar daha az tuzlu yiyerek yüksek kan basınçlarının kontrol altına alınmasını da kolaylaştırırlar. Yüksek tansiyon için önemli olan sofra tuzu olarak bilinen NaCl’dür. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alırlar. Bu tuzun günde 5 grama düşürülmesi kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarının 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynakları yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmektir.

Tuz tüketimini azaltacak 10 pratik öneri

1. Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.

2. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun.

3. Yemek pişirirken tuz koymayın, pişirdikten sonra da koymayın.

4. Tuzu azaltılmış peynir yiyin.

5. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz

6. Dışarıda yemek yerken seçici olun

7. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.

8. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir

9. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar

10. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım.

TUZUN ZARARLARI

- Mide kanseri
- İnme
- Kalpte büyüme
- Kalp yetmezliği
- Vücutta şişlik
- Böbrek hastalığı
- Böbrek taşı
-Kemik erimesi

PRATİK BİLGİLER

· Tuzsuz bir yaşam düşünülemez ancak yeterli beslenen bir kişide tüketilen gıdaların içinde bulunan tuz yeterlidir.

· Yemeklere hiç tuz katmadan yaşamak mümkün.

· Gıdaların bozulmaması için tuza gerek yok, derin dondurucular var.

· Günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölüm önlenebilir.

· Tuz alımının günde 3 gram azaltılması dünyadaki yıllık sağlık harcamasını milyarlarca dolar azaltabilir.

· Tuzlu yemeye çocuklukta alışıyoruz.

· Tuz tadı kazanılan bir alışkanlıktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp