Ayaklarda Varis

Ayaklarda Varis

Ayaklarda Varis hakkında bilgiler.

Ayaklarda oluşan varisler hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

VARİS VE YENİ TEDAVİ TEKNİKLERİ

Varis erkek kadın oranı 1/10 olan ve toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biridir öyleki erişkin nüfusun yarısında görülmektedir.Yaş ilerledikçe görülme sıklığı dahada artmaktadır 60-70 yaşındaki kadınların tamamında az veya çok varis vardır.

Kılcal varis denilen 0.5 mm ile kalın 2 cm genişliğe kadar değişik kalınlıkta ve değişik düzeyde yaygınlıkta olabilir.
Variste hastayı rahatsız eden belirtiler rastlanma sıklığına göre şöyle sıralanabilir;bacaklarda ağrı,sızlama,şişme,gece krampları,kaşıntı,yanma hissi,iyileşmeyen yaralar(tedavinin geciktirilmesiyle ortaya çıkar),kanama,lekelenme ve görsel çirkinlikten kaynaklanan psikolojik sıkıntılar.

Varis sebepleri;

Irsiyet (ailesel kapakcık bozukluğu),cinsiyet,meslek(öğretmen,berber,cerrah gibi ayakta çalışanlarda sık görülür) ve şişmanlık.
Sınıflandırma varisin çapına göre yapılır;1-2 mm çapında olanlar kılcal varis(telenjektazi),5 mm ye kadar orta varis(retiküler varis),5 mm den daha kalın olanlar varis olarak adlandırılır.

Varis tedavisi;

Rahatlatıcı önlemler;varis ilaçları,varis çorabı,istirahat ve sülük tedavisi gibi uygulamalar varisi iyileştirici etkiye sahip değildir daha çok varisten kaynaklanan şikayetleri azaltırlar.

Varisin kesin tedavisi;

Varis ameliyatı: Varis olan alanda cildin kesilerek damarın alınmasıdır.Narkoz ve yatarak tedavi gerektirmesi,ameliyat sonrası ağrı,iş gücü kaybı ve bakım gerektirmesi,kalınlar dışındakinin alınamaması sebebiyle daha sık tekrarlaması,orta ve kılcal varislerin tedavi edilememesi gibi dezavantajlara sahiptir.
Gelişen teknolojiler sayesinde ameliyatlar büyük oranda terkedilmiş ve yerini ameliyatsız tedaviler almıştır.

Ameliyatsız tedaviler:

Teknoloji yardımıyla yapılan tedavilerde ameliyatta görülen sıkıntılar yaşanmamaktadır; hasta tedaviden hemen sonra işine dönebilmekte,kılcallar dahil tümü tedavi edildiği için tekrar ihtimali azaldığı gibi bacaktaki çirkin görünüm kalmamakta,bakım gerekmemekte ve ameliyat izi kalmamaktadır.Memnuniyet yüzdesi çok daha yüksektir.

. Ameliyatsız tedavi seçenekleri:

Radyo frekansla varis tedavisi;
Kılcal varislerde uygulanır,varise dokunulduğu anda varis kaybolur,hafif bir acı olur.Genellikle tek seansta var olan kılcal varislerin tamamı tedavi edilebilir.
Lazerle varis tedavisi;
Yüksek enerji içeren ışığın tutulmasıyla varis kaybolur genellikle birden fazla seans gerekir kılcal varislerin tedavisinde kullanılır.
Skleroterapi(ilaçla tedavi);
Özellikle kalın damarların tedavisinde kullanılır ama her tip variste kullanılabilir.Varisin içine verilen ilaç damarın yok olmasını sağlar genellikle tek seansta tedavi tamamlanabilir.
Köpükle varis tedavisi
Skleroterapi gibidir ilaç köpürtülerek damar içine verilir ve verilen damar sonuza kadar yok olur.En önemi avantajı kullanılan ilaç miktarı skleroterapiye kıyasla daha azdır bu sayede daha geniş alanlara tek seansta Varis Tedavi çalışılabilir.
Tüm ameliyatsız tedavi yöntemlerinde tedavi edilen varis sonsuza kadar yok olur ve tekrarlamaz ama % 10 ihtimalle diğer bacak veya aynı bacağın başka yerlerinde yeni varisler oluşabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp