ayak tırnak mantarı nasıl geçer

Ayak Tırnak Mantarı

Ayak Tırnak Mantarı Ve Tedavisi

Ayak Tırnak Mantarı çok kolay bulaşa bilen hastalıklardandır. Bundan dolayı özellikle insan sayısının fazla olduğu yerlerde kolaylık bulaşmaktadır. Ne gibi önlemler almalısınız. Hangi ortamlar buna zemin hazırlar? İşte hepsinin cevabı altdaki yazımızda....

Tırnak mantarına neden olan mantarlar (funguslar) genellikle heryerdedir. Bir kere tırnak altına yerleştikleri zaman onların tedavisi oldukça zordur. Tırnakların herhangibir şekilde zarar görmeleri onların içeriye daha rahat hareket etmelerine olanak verir. Ayak ya da elin kapının arasında kalması sonucu ya da ayakların ayakkabının vurması sonucu tırnakların kırılması veyahut herhangibir şekilde zarar görmeside tırnak mantarlarının buralara yerleşmesine neden olan bir etmendir.

Zayıflamış bağışıklık sistemide mantar enfeksiyonlarının başlamasını kolaylaştırarak tırnak mantarına neden olabilir. Bir çok medikal uzman güçlü bir immün sistemin mantar enfeksiyonunlarının önlenmesi için önemli olduğuna inanmaktadır. Tırnaklarınızı süslerken çok dikkatli olmanız gerekmektedir(ya da bakım yaparken). Tırnakları çok kısa kesmemek gerekir. Çünkü kısa kesilmeler sonucu oluşan açıklıklardan tırnak mantarları (ya da ayak üzerinde bulunan mantar türleri ) tırnağın altına yerleşerek enfeksiyon yapma imkanı bulabilirler. Tırnak yeme alışkanlığı (el tırnaklarında) ise enfeksiyonlara karşı doğal koruma olmaksızın bırakılabilir.

Tırnak mantarı neden olur sorusunun cevabı toplu kullanım alanlarında saklıdır. Havuzlar, hamamlar, soyunma odaları sadece önemli örneklerdir. Hele bu ortamlarda ortak kullanılan terlikler, havlular vb. giyim eşyaları mantar enfeksiyonun bulaşıp yayılmasını dahada artırabilir. Bunu engellemek için tek kullanımlık ürünler kullanıması önerilebilir. Ancak yinede mantarların bulşaması engellenemyebilir. Burada önerilebilecek doliche ayakkabı spreyi olabilir. Doliche sprey ihtiva ettiği gümüş sayesinde herhangibir nedenle ayakkabılara yerleşmiş koku ve mantarların yok edilemisini sağlar.

Gerek tırnak mantarı gerekse ayak mantarları için en önemli olan etken kuruluk ve temizliktir. Bunun için ayaklar sürekli yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Asker, polis gibi sürekli ayakta ve ayakları kapalı olan kişilerde sürekli çorap değiştirmek gerekebilir. Burada önerilen antimikrobiyal çorapların kullanılması olabilir. Örneğin gümüş çoraplar bu konuda önemli bir koruma aracı olabilir.

Ortak kullanıma açık alanlar tırnak mantarı oluşumuna zemin hazırlıyor

Mantarlar doğada çok yaygın bulunan organizmalardır. Özellikle ortak kullanıma açık, ılık ve nemli yerlerde yoğunlaşırlar. Dış ortamdan bulaşmanın yanı sıra; deri üzerinde spor halinde bulunan mantarların uygun üreme şartlarında enfeksiyon yapmaları gibi harici bulaşma olmadan da mantar enfeksiyonları oluşabilir. Dış ortamlar genellikle havuzlar, ortak duşlar, soyunma odaları, steril olmayan manikür ve pedikür aletleridir. Bulaşmanın temel rol oynamadığı durumlar ise elleri sudan çıkmayan ev hanımlar, ayakların banyodan sonra ıslak bırakılması, terleme gibi nemin ve ısının arttığı durumlardır.


Tırnak mantar enfeksiyonu vakit geçirmeden tedavi edilmelidir

Tırnak mantarı görüldüğünde en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Ağızdan ilaç kullanımının yanı sıra; tırnağın üstünden sürülen ilaçlar da mevcuttur. Tırnağın mantar tarafından tutulma oranına ve mantarın cinsine göre oral veya topikal tedavi (ilaçların deriye değişik yöntemlerle doğrudan uygulanması) arasında seçim yapılır. Oral tedavi ayak tırnakları için 3 ay, el tırnakları için 2 ay sürdürülür. Ancak bu süre tırnağın tamamen normal görüntüsüne kavuşması için geçmesi gereken süreden çok azdır. Örneğin ayak tırnaklarında tırnağın komple değişme süresi yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 9-12 aydır. Topikal tedavinin süresi 6 aya kadar uzayabilir. Oral tedaviye göre yan etkileri çok azdır.


Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:


Tedavinin yanı sıra; mantarın oluşmasını kolaylaştırıcı sebeplerin de ortadan mümkün olduğunca kaldırılması gerekir. Bu şekilde iyileşme sonrası tekrar aynı durumun ortaya çıkması engellenebilir. Ayakları ıslak bırakmamak, terlemeyi önlemek, tırnakları darbelerden korumak gibi genel yaklaşımların bu konuda yararı olacaktır. Ortak alanlarda terlik kullanmak, terlik ve ayak havlusu gibi eşyaların şahsi olmasına özen göstermek, şahsi manikür seti kullanmak da ek önlemler arasında sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp