artrit nedir belirtileri nelerdir

Artrit Belirtileri

Romatoid artritte eklem iltihaplanması öncelikle bir kaç eklemde görülür. Daha sonra bu ilthap bir çok eklemi tutar. Sıklıkla el ve parmak eklemlerinde görülür; fakat omurga bu durumdan etkilenmez. Hastanın başlıca şikayetleri, geceleri ve sabahları eklem ağrılarının olmasıdır. Özellikle parmak eklemlerinde olmak üzere eklemler şişmiştir. Eklem dış tarafında düğüm oluşur. Bunun dışında parmaklarda anormal duruş bozuklukları vardır. Parmak kemiği çıkıntılı bir halde olabilir ya da parmak dış tarafa doğru kayma gösterir. Ayrıca parmağın uç tarafı aşağı yöne doğru katlanmış bir hal alır. Bunların dışında çok rastlanan şikayetlerden birisi de hasta sabah uyanırken ortaya çıkan eklem tutulmalarıdır. Bu eklem tutulmaları 15-20 dakikayı geçer. Yorgunluk, halsizlik ve hastalık hali sık karşılaşına fakat RA’ya özgü olmayan bazı belirtilerdir.

Diğer organlarda da bazı belirtiler olabilir. Kalp zarının ve akciğer zarının iltihabı , gözde meydana gelen iltihaplanmalar RA’nın etkilemesi sonucu organlarda görülen bulgulardır. Ciltte vaskülitis dediğimiz özellikle alt baldırda görülen, kılcal damar iltihabı oluşabilir. Ağızda ve gözde kuruluk oluşabilir.

Artrit Çeşitleri

1.Bulaşıcı (enfektif) artritler. Bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların yol açtığı eklem iltihaplandır. Etkenin cins ve türüne göre değişik tipler gösterirler.

İrinli (Süpüratif) artrit. Pyojen denilen ve irin yapıcı adi mikroplarla oluşan iltihaplı eklem hastalığıdır. Etmenler genellikle stafilokok, streptokok, pnömokok gibi mikroplardır. Mikroplar ekleme; kan, yakmmdaki kemik iltihabının ekleme açılması ya da açık eklem yaralanması yoluyla gelirler. Tedavisi yatakta dinlenme ve antibiyotiklerle olur.

Tüberküloz artriti. Verem basilinden ileri gelen eklem iltihabıdır. Her eklemde olabilirse de genellikle kalça, diz ve omurlararası eklemlerde görülür. Daha çok çocuk ve gençlerde olur. Eklemde şişlik, eklem hareketlerinde azalma söz konusudur. İyi bakım, streptomisin, İNF, PAS verilmesi ve eklemin alçıya alınmasıyla sağlanır. Virüsler, mantarlar ve öteki mikroorganizmaların oluşturduğu artrit türleri de vardır.

2.Romatizma artritleri. Oluşum bakımından otoimmün (kendine dönük bağışıklık) bir olayla ilgili artritlerdir.

Akut romatizmal artritleri. Genellikle çocuk yaşlarda birden fazla eklemde gezici biçimde şişme, kızarma ve ağrıyla kendini gösterir. Genellikle eklemlerde kalıcı bir bozukluk bırakmadan geçer.

Romatoid artrit. Genellikle birden fazla eklemi tutan, eklem yapılarında iltihaplı değişikliklerle kendini gösteren uzun süren bir hastalıktır. Genellikle ileri yaşlarda ve kadınlarda, erkeklere oranla 3 kat sık görülür. İleri dönemlerinde hastalığa yakalanmış eklemlerde biçim bozukluğu ve eklem yüzlerinde kaynama (ankiloz) oluşur. Etmeni bilinmemektedir. Virüs enfeksiyonu ya da otoimmün bir hastalık olarak kabul edilir. Kesin tedavisi yoktur. En son olarak altın solüsyonlarından antifilojistik ilaçlardan sonuçlar alınmaktadır.

Juvenil romatoid artrit (Stil hastalığı). Genellikle 15 yaşın altındaki çocuklarda görülen romatoid artrit tipidir. Bir ya da birden çok eklemde şişme, duyarlılık ve ağrıyla belirir. Çocuğun büyümesi ve gelişmesini bozabilir. Çıkıp inen ateş, göğüs, kol ve bacaklarda döküntü görülür. Karaciğer, dalak, lenf bezlerinde büyüme olabilir. Ankilozan spondil artrit Genellikle 20-30 yaşlarında genç erkeklerde görülen bel gemiğiyle kalça kemiği arasındaki (sakroilyak) eklemlerden başlayıp tüm omurgaya ve kalça, omuz gibi büyük eklemlerde yayılabilen uzun, süreğen romatizma kökenli bir hastalıktır. İleri dönemlerde, artritli eklemlerin kireçlenme ve kaynamasıyla hareket kusurları ortaya çıkabilir. Etmeni belli değildir. Kalıtsal olduğu saptanmıştır.

Psoriatik artrit Şiddetli seyreden psoriasis (sedef hastahğı) sırasında ortaya çıkabilen ve özellikle el parmaklarının uç eklemlerini tutan büyük bir olasılıkla otoimmün bir temele dayanan artrit türüdür.

Travmatik artrit Vurma, çarpma gibi travmalarla ortaya çıkan eklemde şişlik, ağn ve işlev yitimiyle kendini beUi eden artrit türüdür.

Romatizma Artrit

Romatoid Artrit (Artrit = Eklem iltihabı) en yaygın romatizmal hastalıktır ve daha fazla kadınlarda olmak üzere nüfusun % 0,5 inde görülmektedir. Hastalığın sebebi henüz tam olarak açıklanamamıştır, ancak genetik faktörler ile oto imunite (= bünyenin kendi dokularına karşı çalışması) süreçleri ile bağlantılar mevcuttur. Tipik semptomlar arasında, geceleri ve gündüzleri el parmaklarında, genelde simetrik olarak, oluşan ağrılar ile sabahları bu eklemlerin 15 dakikadan daha fazla tutuk ve uyuşuk olmasıdır. Devamında başka eklemlere de sıçrama gerçekleşir. Eklemler deforme olur. Ender olarak organlara da sıçrar (gözlere, tükürük ve göz yaşı bezlerine, cilde, kalp ve akciğerlere).

Teşhisin konulmasında hastalığın geçmişi ile el ve ayakların röntgen filmleri belirleyici olmaktadır. Laboratuar değerleri sadece fikir vermektedir. Hastalığın sebep olacağı zararları engellemek veya geciktirmek için uygun tedavinin vakit geçirilmeden başlaması önemlidir. Bu tedavi, temel ilaçlar dediğimiz ilaçlarla (özellikle Methotrexat) ve gerekirse iltihap önleyici başka ilaçların kombinasyonu ile yapılmaktadır. Tamamlayıcı olarak fizik tedavi, Ergoterapi, Hasta jimnastiği ve cerrahi tedavi yardımcı olmaktadır.

Artrit Tedavisi

Romatoid artrit halk arasında iltihaplı romatizma olarak adlandırılan, en sık rastlanan sistemik bağ dokusu hastalığıdır. Romatizmanın vücudumuzda en sevdiği bölgeler el ve diz eklem bölgeleridir.

Romatoid artrit kalıtımsal mıdır ?
Kalıtsallığa yatkınlığı vardır. Yani anne babasında romatoid artrit olanlarda meydana gelme sıklığı, olmayanlara göre daha fazladır.

Kalıcı mıdır ?
Romatizma zaten vücudun içinde yaşayan ikinci bir varlık gibidir. Çünkü immünolojik bir durumdur. Her insanda romatoid etken vardır. Bu etken hiçbir zaman ne ilaç kullanmakla, ne değişik tedavi metodlarıyla, ne akupunktur tedavisiyle yok olur. İstediğiniz ilacı kullanın, akupunktur da dahil istediğiniz tedaviyi yaptırın, hiçbir zaman hayat boyu yok olmaz.
Romatizma faktörü, kalp gibi, böbrek gibi, karaciğer gibi vücudun ayrılmaz bir parçasıdır.

Kimlerde görülür ?
Romatoid artrit, genellikle 25 50 yaş arasındaki bayanlarda görülür.
Kırk yaşından sonra daha sıklıkla görülür. Topluma oranladığımızda her yüz kişiden iki kişide görülebilir. Diğer bir deyişle, bir milyar dörtyüzbin kişiden beşyüz bin kişide bu durum açığa çıkmış ise, kalan diğer ksımda bu durum fibro miyalji olarak, kireçlenme vb. olarak dile getirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp