Arterit Hastalığı

Arterit Hastalığı

Erken kanıtlar, sarımsağm iltihap önleyici antioksidanla- nnın arteritli eklemlere faydalı olduğunu öne sürmektedir.1,000'den fazla kadınla yapılan bir İngiliz çalışması, de- jeneratif kalça arteritinin, beslenmelerinde çok miktarda sarımsak ve diğer alyumlar olan kişilerde daha az olasılık olduğunu bulmuştur. Deney tüpünde de diallil disülfit, kıkırdağa zarar veren enzim seviyelerini azaltmıştır.
 
Eylem: Günlük beslenmenize sarımsağı dahil edin ya da bir sarımsak takviyesi alın.

Romatizmal Arterit

Romatoid artrit (RA) geleneksel biçimde, bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik, enflamatuvar bir otoimmün bozukluk olarak tanımlanmıştır. Engelleyici ve ağrılı bir enflamatuvar durumdur, ağrı ve eklem aşınması sebebiyle önemli oranda hareket kaybına yol açabilir. Hastalık sıklıkla vücuttaki deri, kan damarları, kalp, akciğer ve kaslar gibi birçok eklem dışı dokuyu da etkilediği için sistemiktir. Multifaktöryel bir mekanizmayla ortaya çıktığı düşünülse de kesin nedeni ortaya konamamıştır.

Temprolar Arterit

Dev hücreli arterit veya temporal arterit, spesifik olarak başa, gözlere ve optik sinirlere kan taşıyan damarların, özellikle temporal arterin enflamasyonudur (iltihaplanması).

Optik sinirlere giden kan akışını tıkayıp, görme kaybı oluşmasına neden olabilir. Ayrıca vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha yaygın rastlanır. 50 yaşın altındaki kişilerde nadir olarak görülür.

Lupus Nedir

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)(Systemical Lupus Erythematosus) ya da Yaygın Lupus Kızarıklığı,

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE, doktorlar arasında Lupus olarak da adlandırılır), sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Lupus sözcüğü, latincede “kurt” anlamında olup ciltte çıkan yaraların tahrip edici özelliğini ifade eder. 1872 yılında Kaposi, hastalığın sadece cildi değil vücudun değişik organlarını etkileyen bir hastalık olduğunu fark etmiştir.

Dev Hücreli Arterit Nedir?
Yaşlıda, yeni başlayan, devamlı baş ağrısı, grip benzeri yakınmalar, açıklanamayan halsizlik ve ateş yakınmalarıyla seyreden bir vaskülittir (damar duvarı iltihabıdır). Hastalık tek başına veya bazen (hastaların yarısında) polimiyaljia romatika (omuz ve kalça kuşağında istirahatte oluşan yaygın kas ağrıları) ile birlikte olabilir. Polimiyaljia romatikalı hastaların, %5-15’i, dev hücreli arteritle birlikte görülür. Kalpten çıkan büyük atar damar aorta ve onun dallarını özellikle temporal arter tutulur. Bu nedenle hastalık temporal arterit adıyla da anılır.

Dev Hücreli Arteritin Belirtileri Nelerdir?
Hastalık sırasında baş ve saçlı derinin arterleri sıklıkla tutulduğu için buna yönelik yakınmalar sıktır. En fazla görülen yakınma, yeni gelişen baş ağrısıdır; genellikle şakaklarda yerleşiktir. Bazen başın tümünü saran şekilde de olabilir. Halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı ve grip benzeri yakınmalar olur. Çenede çiğnerken veya konuşurken ağrı, kafada saçlı deride hassasiyet yakınması olabilir. Dilde, yüzde, boyunda ağrı ise daha az oranda görülen yakınmalardır. Gözü besleyen kan damarı tutulursa; önce geçici sonra kalıcı görme kaybı gelişebilir. Zamanında tedavinin başlanmasıyla bu komplikasyonu önlemek mümkündür.

Dev Hücreli Arterit Kimleri Tutar?
Dev hücreli arterit, 50 yaşından büyükleri tutar. Hastalık 70-80’li yaşlarda pik yapar. Yani, dev hücreli arterit, yalnızca yaşlıları sever. Kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Beyaz ırkta, diğerlerine göre daha fazladır. Görülme sıklığı: 200/100 000’dir.

Dev Hücreli Arterit Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalığı gösterecek spesifik bir test bulunmamaktadır. Eritrosit sedimantasyon hızı çok yüksektir. Beraberinde inflamasyonun göstergesi olarak, lökosit, trombosit sayısında artma, C-reaktif protein yüksekliği vardır. Ancak bunların hiç biri hastalığa özgü değildir.
Hastanın yakınmalarıyla birlikte, muayenede temporal arter atımlarının tek veya çift taraflı alınamaması, üzerinde nodülasyon ve ağrının olması, temporal arter ultrasonografisi ve temporal arter biyopsisinde damar duvarında iltihabın gösterilmesiyle tanı konur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp