Anoreksiya Nervoza (anoreksi)

Anoreksiya Nervoza (anoreksi) : Ingiltere’de yaşayan genç kızların yaklaşık %5’i anoreksi hastalığı ile mücadele etmektedir. Bu oran Amerika’da daha düşüktür (yaklaşık %1). Anoreksi erkeklerde sıklıkla görülen bir hastalık olarak bilinmese de bu durum gün geçtikçe değişmektedir. Anoreksi hastalarının sadece %60’ı tam anlamıyla iyileşebilmektedir. Ano- reksinin temelinde psikolojik sorunların olduğu bilinmektedir. Fiziksel görüntüsü hakkında endişe duyan ve kendisine güvenmeyen birçok insan bu hastalığa yaka- lanabilmektedir. Bu nedenle anoreksi hastalığının tedavisinde öncelikle hastanın psikolojik sağlığı hedef alınmalıdır. Televizyonda her geçen gün zayıflığıyla övünen insanlar seyretmekteyiz.

Zayıflamayı hedefleyen birçok genç, bu insanları örnek alarak hareket etmektedir.Anoreksik kişi, yaşı ve boy uzunluğu için ideal sayılan kilonun da altına düşmeye çalışır, ancak ne kadar kilo verirse versin zayıfladığını kabul etmez. Anoreksi hastası olan bir kişi, gıda tüketimini o kadar azaltır ki, vücut ağırlığının %20-50’si- ni kaybedebilir. Örneğin, 60 kilo olan bir kişi kısa bir sürede 30(!) kiloya düşebilir.Anoreksik kişi beklenenin altında bir vücut ağırlığında olmasına rağmen, şişmanlamaktan aşırı derecede korkar; kişinin kilo algısında belirli bir dengesizlik yaşanmaktadır.

Hasta kilosunun normal veya az olduğunu inkâr eder. Kendisini değerlendirirken, vücut ağırlığını ön plana çıkarır.Anoreksi hastaları zayıflamayı takıntı haline getirir. Kişinin kilo verme tutkusu, normal bir diyetle başlayıp açlıkla sonuçlanabilir. Anoreksi hastaları sorun yaşadıkları gerçeğini reddederler. Bu kişilerin vücudunda protein ve yağ kaybı olduğundan, metabolizmaları yavaşlamaya başlar. Anoreksi hastalarında şu sonuçlar yaşanabilir:

■ Kalp kasında görülen değişiklikler sonucunda kalp atışları düzensizleşir. Bu durum, kalp krizine ve ölüme neden olabilir.

■ Bayanlarda adet kanamaları düzensizleşir ya da tamamen kesilir.

■ Vücut susuz kalır, böbrek fonksiyonlarını yerine getiremez.

■ Yüz ve kollarda tüylenme görülebilir.

■ Kaslar erir ve kas güçsüzlüğü yaşanır.

■ Kabızlık ya da diğer bağırsak şikâyetleri artar.

■ Kalsiyum eksikliğinden dolayı kemik erimesi yaşanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp