Alzheimerın Son Evresi Ne Kadar Sürer

Alzheimerın Son Evresi Ne Kadar Sürer

  • Sadece anı parçacıları hatırlar; bu anı parçacıklarının onun için çok değerli olduğunu unutmayın ve sizinle paylaşamsı için teşvik edici olun.
  • Konuşma sadece bir kaç kelimeyle sınırlı hale gelebilir.
  • Kendi evinde odaları karıştırır hale gelebilir.
  • Günlük yaşam aktivitelerinde tamamen bağımlı hale gelebilir.
  • En yakınlarının yüzünü tanıyamaz hale gelir; sizi tanımıyor olması oldukça üzücü olabilir bu gibi durumlarda kendiniz için destek alın.
  • Amaçsız tekrarlayıcı hareketler yapabilir.
  • Amaçsız şiddet uygulamaya çalışabilir.
  • Yatağa bağımlı hale gelebilir.
Hastalık süreci boyunca hastalar uygun ve sıkı bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Hastaların çoğu özellikle ülkemizin sosyokültürel öğretileri doğrultusunda evde bakılmaktadır. Fakat Alzheimer hastasına bakmak oldukça pahalı ve hasta yakını için yorucu ve hatta tüketicidir. Bunun nedeni 24 saat bakıma ihtiyaç duyan hastanın yakını; sosyal izoloasyon yaşar, kendine zaman ayıramaza hale gelir, ekonomik bir çöküş yaşar, ailenin diğer üyelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşır. Bunlar, çoğu bakım veren hasta yakının yaşadıklarının ortak bir paydasını oluşturur.

Tüm bu yaşantılar hasta yakınında duygusal ve davranışsal problemlere yol açmaktadır. Yaşanan bu yıkım verilmesi gereken sabit fiziksel bakım çıkarıldığında subjektiftir. Tekrarlayan sorular, cümleler, hafıza kaybı, idrar kaçırma, zaman ve mekan bilgilerini yitirme gibi belirtiler Alzheimer Hastalığında tipik olduğunu söylemiştik. Bu gibi kayıpların hasta ve hasta yakını için yarattığı zorlayıcı durumlar uygun başa çıkma stratejileriyle nötralize edilebilir.

Hasta yakını, doktorun tanısını koyduğu hastalığın geri döndürülebilir olmadığını söylemesini anlık bir öfkeyle karşılayabilir. Gündemdeki spekülatif her türlü haberden etkilenebilir. Bilinç altında doktoru ona bir acı vermek ve bununla çaresiz bırakmakla suçlayabilir. Burada pratisyenin yapması gereken aileyle daha çok zaman geçirmek ve daha profesyonel bir destek almaları yönünde ilgili birim veya derneklere yönlendirmektir. Hasta yakınları cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidirler. Sağlık servisleri ve sosyal servisler uzun süre bakım veren kişinin potansiyel psikolojik ve fiziksel etkilenmesini beklemelidir.

Sadece hasta yakınına bireysel danışmanlık yapmak yerine pratisyen ailenin diğer üyelerinin ve yakın sosyal çevresinin bulunduğu bir gruba en az bakım veren kişi kadar temel eğitim ve destek vermelidir. Destek grupları bu gibi eğitimler ve psikolojik destek için en uygunudur.

Bir bakımevine yerleştirme hasta yakınının üzerinden 'teknik bakım' yükünü alacaktır. Bu da kişinin hastayla duygusal ilişkiye yeniden odaklanmasına olanak sağlayacaktır. Bakımevine yerleştirme hasta yakınında suçluluk duygusuna neden olabilir. hastasınıbir bakımevine yerleştirmiş dahi olsa hasta yakını uygun iletişim yollarını öğrenmek, kendi duygularıyla başa çıkabilme becerisini kazanmak için destek gruplarına yönlendirilmelidir.

Alzeheimer'in Habercisi 10 Belirti

1. Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık (özellikle yakın zamana ait olayları ve insan isimlerini hatırlayamama)

2. Günlük işleri yerine getirmekte (örneğin; alışveriş yapma, yemek pişirme ya da bir ev aletini çalıştırma) güçlük çekme

3. Kelime bulmakta güçlük çekme

4. Tarihleri unutma veya bildiği yolları bulamama

5. Karar vermekte (örneğin; giysi seçimi ) güçlük çekme

6. Pratik düşünme (hesap yapabilme ya da planlama) becerisinin azalması

7. Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma örneğin; gözlüğünü ayakkabı dolabına koyma )

8. Kişilik değişiklikleri (örneğin; çevresindeki insanlardan kuşkulanma ve suçlama)

9. Ruh hali veya davranışlarda değişiklik (örneğin; çok çabuk ağlama ve sinirlenme )

10. Sorumluluktan kaçınma

Bu belirtilerden bir veya birkaçını kendinizde ya da yakınınızda fark ettiyseniz, zaman geçirmeden bir hekime başvurmalısınız.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir.
  • günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama),
  • gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi),
  • kelimeleri bulurken zorlanmak,
  • tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama,
  • çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme,
  • hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme,
  • eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak),
  • davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,
  • karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama,
  • sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak alzheimerın belirtileridir.
ALZHEİMER HASTALIĞI TANISI NASIL KONUR?
Öncelikle yukarıdaki belirtilerden bazıları sizde varsa bir psikolog ya da sinir hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.

Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığın belirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur.

ALZHEİMER TEDAVİSİ
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir.

Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.

Gün geçtikçe, alzheimer hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor ve daha fazla ilaçlarla karşılaşıyoruz. Yapılan çalışmalar, hastalığın tedavisinde büyük adımlar atılacağını göstermektedir.

ALZHEİMER HASTASI VE YAKINLARININ BİLMESİ GEREKENLER
Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak gerekir. Hastaya her zaman yardım edilmeli ve bu yardımın hastaya kabul ettirilmesi gerekir.

Hastanın hislerini paylaşmak gerekir. Gerekirse hasta, doktora nasıl bir durumda olduğunu anlatmalı ve bu yönde de tedavi uygulanmalıdır.

Yapılacak işler için bir kağıda notlar alınmalıdır. Aynı şey, eşyaların yerini bulmak için de yapılmalıdır.

Alzheimer hastalarının araba sürmesi tehlikelidir. Bu yüzden bir kişinin, hastaya eşlik etmesi (şoför olarak) gerekir.

Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmelidir.

Hasta hobilerini kısıtlamamalıdır. Önceden yaptıklarını, yapmaya devam etmelidir. Fakat artık çalışmayı bırakması gerekir.

Hastalık ilerlemeden, hastanın ilerideki bakım durumu görüşülmelidir.

Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve başedebilmek için destek almak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp