alzheimer tedavisi var mı

Alzheimer Tedavisi

ALZHEİMER DERNEĞİ BAŞKANI PROF. DR. EMRE: -"OMEğA-3, ANTİOKSİDAN VE B VİTAMİNİ GİBİ 7-8 FARKLI BESİN ÖĞESİ İÇEREN SÜT İLE YAPILAN ARAŞTIRMA, ÜMİT VERİCİ SONUÇLAR İÇERİYOR" -"KARIŞIMIN ERKEN DÖNEMDEKİ HASTALARA BELİRLİ BİR FAYDA SAĞLADIĞI SAPTANDI.
 
"Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, Alzheimer hastaları üzerinde Omega-3, antioksidan ve B vitamini gibi 7-8 farklı besin öğesi içeren süt ile yapılan araştırmanın ümit verici sonuçlar içerdiğini belirterek, "Karışımın erken dönemdeki hastalara belirli bir fayda sağladığı saptandı" dedi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları Birimi Başkanlığını da yürüten Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada,yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile kendini gösteren, ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer'ın mevcut tedavi yöntemleriyle ancak belirtilerinin ortadan kaldırılabildiğini söyledi. Hastalığın ilerleyişini geciktirecek bir yöntem geliştirilmesinin hastalar açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Emre, son zamanlarda bu hastalığın tedavisi konusunda yürütülen bazı çalışmalardan olumlu sonuçlar elde edildiğini kaydetti. Bir süre önce ABD'nin Şikago şehrinde düzenlenen Dünya Alzheimer Kongresinde açıklanan "kokteyl" tarzındaki süt ile yapılan çalışmanın bunlardan birisi olduğunu bildiren Emre, "Ome- ga-3, antioksidan ve B vitamini gibi 7-8 farklı besin öğesi içeren süt ile yapılan araştırma, ümit verici sonuçlar içeriyor" diye konuştu. 
 
Emre, erken dönemdeki 212 hasta üzerinde, "souvenaid"diye isimlendirilen süt ile uygulanan tedavide, beyin hücreleri arasındaki bağlantının güçlendirilmesinin hedeflendiğini anlattı. ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden bilim adamlarının da katıldığı, Hollanda ve orta Avrupa ülkelerinde yürütülen çalışma çerçevesinde, bir grup hastaya 3 ay süreyle söz konusu içecekten, diğer gruba ise eşdeğer kalori içeren sütverildiğini anlatan Emre, şunları söyledi: "Bu süre sonunda aktif içecek verilen hastaların diğer gruptakilere oranla daha iyi durumda olduğu, yani, karışımın erken dönemdeki hastalara belirli bir fayda sağladığı saptandı. İçeceğin hastalar üzerindeki etkisiyle ilgili kesin bir şey söylemek için henüz erken. Daha ileri çalışmaların devam ettirilmesi planlanıyor. Bunları da bekleyip görmek lazım."

Alzheimer Evreleri

Alzheimer hastalığının evreleri en kaba biçimiyle erken, orta ve ileri evre diye ayrılabilir. Bazı evrelendirme ölçekleri hastalığı normal yaşlanmadan başlatarak 7 evreye ayırmaktadırlar. Burada üç evre özetlenecektir.

Alzheimer hastalığı aslında çok değişken bir seyir gösterebilir. Tanı konulduktan sonra hastaların hayatta kalma süresi 3 ila 20 yıl arasında değişebilmektedir. Bu süre sadece Alzheimer hastalığının özelliklerine değil, elbette kişinin başka sağlık sorunlarının olup olmamasına da bağlıdır.

Hafif Bilişsel Bozukluk
Erken evre Alzheimer Hastalığı
Orta evre Alzheimer Hastalığı
İleri evre Alzheimer Hastalığı

Erken Evre Alzheimer Hastalığı

Özellike yakın geçmişe ilişkin ciddi bir unutkanlık yakınması vardır. Unutkanlığın farkında olan kişilerde buna tepkisel olan depresyon da görülebilir. Günlük yaşamda, hatta iş hayatında sadece dikkatli gözlemcilerin, hasta yakınlarının fark edebileceği aksamalar dışında ciddi bir sorun yoktur. Hastanın iştahı, libidosu azalabilir, uyku düzeni bozulabilir. Genel bir dikkat dağınıklığı, verimsizlik, yüzeyselleşme eğilimi dikkat çekici hale gelir.

Orta Evre Alzheimer Hastalığı

Unutkanlık dışındaki zihinsel işlevlerdeki bozulma belirgin hale gelir ve günlük yaşama yansır. Dile, görsel işleyişe, akıl yürütmeye ilişkin sorunlar yaşanır. Unutkanlığın derecesi de çok belirgin derecede artar ve yakın geçmişe dair hiçbir bilgi kaydedilemez hale gelir. Dil bozukluğu daha çok kelime bulma güçlüğü şeklinde başlar ve zamanla iletişimi bozabilir. Bu dönemdeki akıl yürütme bozukluğu, içgörü kaybına da yol açar, hasta hastalığının farkında olmayabilir ve birinci evrede görülen tepkisel depresyon genellikle ortadan kalkar. Uyku düzeni daha da bozuklur ve davranışsal sorunlar bu evrede belirginleşir. Özellikle kuşkuculuk, güvensizlik temelinde hezeyanlar, halüsinasyonlar çok sıktır.

İleri Evre Alzheimer Hastalığı

Zihinsel sorunlara fiziksel sorunlar de eşlik etmeye başlamıştır. Öz bakım bozulur, artık beslenme, giyinme, temizlenme gibi konularda yardım gerekir. İdrar kaçırma bu evrede başlar. Davranışsal sorunlar daha ilerleyebilir. Hareket sistemine ilişkin bozukluklar artar, istemsiz hareketler, epileptik nöbetler hastalığa eklenebilir. Bakımın zorlaşması ve hareket azlığı nedeniyle hasta enfeksiyon hastalıklarına karşı daha dayanıksız bir hale gelebilir. Hastalar genellikle akciğer enfeksiyonu ya da diğer sistemik hastalıklar nedeniyle kaybedilir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir.

günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama),
gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi),
kelimeleri bulurken zorlanmak,
tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama,
çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme,
hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme,
eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak),
davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,
karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama,
sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak alzheimerın belirtileridir.

Alzheimer Nedir

Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir. Bu hastalığı ilk olarak Alois Alzheimer tanımlamıştır.

Erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.

Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak beyinde limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. Patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobu da etkileyen amiloid plak ve nörofibriler yumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.

Hastalığın kesin nedeni bilinememektedir. Genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Erken başlangıçlı Alzheimer hastaları ve az sayıdaki ailesel vakalarda üç farklı gende dominant mutasyon tespit edilmiştir. Daha sık görülen geç başlangıçlı Alzheimer hastalarında ApoE'nin duyarlılık genlerinden biri olduğu gösterilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp