alzheimer nasıl oluşur

Alzheimer Hastalığı, Yaşlılıkla Beraber Ortaya Çıkan ve Başta Unutkanlık Olmak Üzere Çeşitli Zihinsel ve Davranışsal Bozukluklara Yol Açan İlerleyici Bir Beyin Hastalığıdır.

ALZHEİMER NEDİR?

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.Beynin belli bölgelerinde, bilinmeyen bir nedenle birtakım proteinler birikir. Bu da beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesine yol açar.Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.Sonuçta bu bozukluklar, özellikle bellek ve öğrenme gibi zihinsel becerilerin geri dönüşsüz olarak yavaş yavaş azalmasına neden olur.

ALZHEİMER HASTALIĞI HANGİ YAŞ GRUPLARINDA GÖRÜLÜR?

Alzheimer hastalığı genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. 65 yaşın üzerinde yaklaşık her 10 kişiden birinde; 85 yaşın üzerindeki ise yaklaşık her iki kişiden birinde görülmektedir. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzheimer hastası bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunlar arasında ABD eski başkanı Ronald Reagan, ünlü sinema oyuncusu Rita Hayworth ve bir zamanların meşhur tango kralı Şecaettin Tanyerli gibi isimler de yer almaktadır. Alzheimer hastalığı, kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Alzaymır hastalığı bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir.

ALZHEİMER HASTALIĞI TEŞHİSİ

Sinir hastalıkları uzmanları, yani nörologlar ve ruh hastalıkları uzmanları, yani psikiyatristler, çeşitli testler, beyin filmleri ve laboratuvar tetkikleri sayesinde bugün büyük oranda kesin teşhis koyabilmektedir.Alzheimer hastalığı bunamanın en sık nedenidir, ancak benzer belirtiler veren başka hastalıklar da vardır. Bu nedenle, Alzheimer hastalığının diğer bunama nedenlerinden tam olarak ayırt edilmesi gerekir.

ALZHEİMER HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgiler öğrenme güçlüğü görülür. Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunlarda başgösterir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ İNSANLAR ÜZERİNDE GÖRÜLEN ETKİLERİ

-Zihinsel bozukluk

-Unutkanlık

-Öğrenme güçlüğü

-Konuşma bozukluğu

-Yolunu kaybetme

-Kişileri tanıyamama

-Karar verme güçlüğü

-Saldırganlık

-Uyku bozukluğu

-Depresyon

-Gerçekdışı hayaller

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp