Alzheımer Hastalığının Sıklığı

Alzheımer Hastalığının Sıklığı : Her yedi saniyede bir, dünyadakilere yeni bir Alzheimer hastası ekleniyor.

Demans (bunama) hastalarının sayısının belirlenmesi zor ve tahminler arasında oldukça büyük farklar var. Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde, uzamakta olan insan ömrünün bir sonucu olarak yaşlı nüfus artıyor. Yaşlılıkla ilgili hastalıkların sıklığındaki artışa paralel olarak demans da giderek daha önemli bir sağlık problemi oluyor. Demans konusunda toplum bilincinin yanı sıra bilimsel araştırmaların yoğunluğu ve devlet desteği de artmış durumda. Örneğin ABD’de demans en sık rastlanan altıncı ölüm nedeni. Yatağa bağımlı olmayan 75-85 yaş arasındaki demans sıklığı kalp krizi sıklığına eşit ve inme sıklığından daha yüksek. Çok yakın zamanda sonucu açıklanan ve Delphi konsensüs metodunu kullanarak dünya çapında demans sıklığı (prevalans) değerlendirmesi yapan çok geniş bir çalışma, kabaca 24,3 milyon demans hastası olduğunu ve her yıl 4,6 milyon yeni vaka eklendiğini hesapladı. Bu rakamlar her yedi saniyede bir yeni bir vakanın kayıtlara eklendiği anlamına geliyor. Her 20 yılda ikiye katlanan demans hastası sayısının (sırasıyla en çok Çin ve Batı Pasifik’teki komşuları,

Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Hindistan, Japonya, Rusya, Endonezya) herhangi bir önleyici veya iyileştirici tedavi yöntemi geliştirilmediği takdirde, 2040 itibariyle 81,1 milyon olması bekleniyor. Son zamanlarda, tahminlerin aksine, demans hastalarının büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde olduğu ve 2001’de %60 olan oranın 2040’ta %71’e ulaşacağı söyleniyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki artış hızının ise gelişmiş ülkelerin üç veya dört katı olması beklenmekte. Alzheimer hastalığı Avrupa ve ABD’de en sık rastlanan demans nedeni olarak değişik serilerdeki tüm demansların %50-80’ini oluşturmakta. Alzheimer sıklığı, 65 yaş üzerindeki kişilerde %6-10 iken, 85 yaş üzerindeki kişilerde %30-50 gibi yüksek oranlaraulaşıyor. Sıklık 65 yaş üzerinde, 85-90 yaş sınırına ulaşana kadar her beş yılda bir, iki katına çıkıyor. 2005 yılında Alzheimer hastalığına ayrılan ABD bütçesinin 91 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa, bu toplumsal sağlık sorununun getirdiği yük açıkça görülebilir.

2015’te tıbbi masrafların 189 milyar dolar olacağı tahmin edilmekte.ABD’de 2007 yılında yayınlanan bir çalışma, 3,4 milyon Amerikalının 71 yaş üstünde olduğu, bunlardan %14’ünün demanslı, 2,4 milyonun da (%9,7) Alzheimer hastası olduğunu saptadı. 71-79 yaş aralığındaki toplumun %5’inin, 80-89 yaşlardakilerin %24,2’sinin ve 90 yaş üzerindekilerin %37,4’ünün demans hastası olduğu kaydedilmiş durumda. 71-79 yaş grubunda Alzheimer hastalığının, bütün demansların %46,7’sini, 90 yaş üzerinde ise %79,5’ini oluşturduğu belirtiliyor. Risk erkek ve kadın arasında eşit bulunmuş. Araştırmacılar 35 milyon olan 65 yaş üstü nüfusun 2030’da 70 milyon olacağına ve bu artışa paralel olarak Alzheimer hastalığının da artacağına dikkat çekiyor.İstanbul Kadıköy de yapılan bir çalışma da Türkiye’deki demans ve Alzheimer sıklığının Batı dünyasındakine benzer oranlara sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye’de kesin olmamakla birlikte 250-300 bin Alzheimer ve demans hastası olduğu tahmin ediliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp