Alzheimer Hastalığının Evreleri

Alzheimer Hastalığının Evreleri

1- Kolinesteraz İnhibitörleri
12. Donepezil HCI
13. Rivastigmine tartarat
14. Galantamine
2- NMDA reseptör agonisti
15. Memantine
3- Gingko biloba, Piracetam, Bazı vitaminler
4- Antidepresanlar, Antipsikotikler.
 
Alzheimer Hastalığı yalnız hastayı değil. yakın çevreyi de etkilemektedir.
Bir Alzheimer hastası, ortalama 8 yıl bakım gerektirmektedir. Hasta ve yakınlarının çoğu evde bakımı tercih etmektedirler. Bu bakımı verebilmek için hasta yakınlarının çoğu, çalışma saatlerini azaltıyor ya da bakım vermek için işinden ayrılmaktadırlar. Ayrıca bakım verenlerin yarısında tedavi gerektiren depresyon görülebilir ve depresyon, hastanın bakımevine verilmesiyle de azalmaz, ancak hastanın kaybından 3 ay ile 1 yıl sonra azalmaya başladığı bildirilmiştir.
 
Sonuç olarak aşağıdaki konuları hatırlamakta yarar bulunmaktadır:
16. Her unutkanlığı olan ve her demons hastası, Alzheimer hastası demek değildir, unutkanlığın birçok farklı nedeni olabilir.
17. Alzheimer Hastalığı, yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu değildir, normal yaşlanma da vardır.
18. Alzheimer Hastalığı'nın kesin nedeni henüz bilinmemektedir, ama bazı risk faktörleri bu hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırır.
19. Alzheimer Hastalığı bulaşıcı değildir ama, tanı aşamasında bazı bulaşıcı hastalıkların da araştırılmasını gerektiren durumlar olabilir.
20. Alzheimer Hastalığı bir “ruh hastalığı" değildir, ama hastalık süreci içinde “ruh hastalığı"nın bazı belirtileri de eklenebilir.
21. Alzheimer Hastalığı öldürücü değildir, ama hastalık ilerleyip bakım gereksinimi arttıkça eklenen bazı hastalıklar yaşam süresini kısaltabilir.
22. Alzheimer Hastalığı tanısını tek başına koyduracak bir test yoktur, diğer demons nedenlerinin olup olmadığının kesinleşmesi için çok sayıda tetkik yapmak gerekebilir.
23. Alzheimer Hastalığı’nın kesin tedavisi henüz mümkün olmamakla birlikte, erken ve doğru tanı önemlidir.
24. Bir Alzheimer hastası ile birlikte yaşamak kolay olmasa da, yeterli bilgilenme ve paylaşım ile bu sürecin başarıyla üstesinden gelmek mümkündür ve birlikte geçirilen her anın değerli olduğu unutulmamalıdır.
 
Bizim Kullanmış Olduğumuz İlaçlar
Bu çok değerli yazısında kıymetli hocamız Alzheimer hastalarına verilmekte olan ilâçların bir kesimini de belirtmiş bulunmaktadır. Biz de yıllar süren tedavi sırasında; doktorların bize verdikleri ve bizim kullandığımız ilâçları sıralarsak:
Aricept,
Demax,
Ebixa,
Exelon,
Seramax ve Rexapin gibi ilâçlardı.

Ayrıca epilepsi lâçları... Bunlar da kıymetli hocanın belirttiği ilâçlar kategorisinden ve değişik firmalara mahsus ilâçlar olsa gerek. Kimyevi maddelerinin de aynı olduğuna inanıyorum.

Alzheimer hastalığının evreleri en kaba biçimiyle erken, orta ve ileri evre diye ayrılabilir. Bazı evrelendirme ölçekleri hastalığı normal yaşlanmadan başlatarak 7 evreye ayırmaktadırlar. Burada üç evre özetlenecektir.

Alzheimer hastalığı aslında çok değişken bir seyir gösterebilir. Tanı konulduktan sonra hastaların hayatta kalma süresi 3 ila 20 yıl arasında değişebilmektedir. Bu süre sadece Alzheimer hastalığının özelliklerine değil, elbette kişinin başka sağlık sorunlarının olup olmamasına da bağlıdır.

Hafif Bilişsel Bozukluk
Erken evre Alzheimer Hastalığı
Orta evre Alzheimer Hastalığı
İleri evre Alzheimer Hastalığı

Erken Evre Alzheimer Hastalığı

Özellike yakın geçmişe ilişkin ciddi bir unutkanlık yakınması vardır. Unutkanlığın farkında olan kişilerde buna tepkisel olan depresyon da görülebilir. Günlük yaşamda, hatta iş hayatında sadece dikkatli gözlemcilerin, hasta yakınlarının fark edebileceği aksamalar dışında ciddi bir sorun yoktur. Hastanın iştahı, libidosu azalabilir, uyku düzeni bozulabilir. Genel bir dikkat dağınıklığı, verimsizlik, yüzeyselleşme eğilimi dikkat çekici hale gelir.

Orta Evre Alzheimer Hastalığı

Unutkanlık dışındaki zihinsel işlevlerdeki bozulma belirgin hale gelir ve günlük yaşama yansır. Dile, görsel işleyişe, akıl yürütmeye ilişkin sorunlar yaşanır. Unutkanlığın derecesi de çok belirgin derecede artar ve yakın geçmişe dair hiçbir bilgi kaydedilemez hale gelir. Dil bozukluğu daha çok kelime bulma güçlüğü şeklinde başlar ve zamanla iletişimi bozabilir. Bu dönemdeki akıl yürütme bozukluğu, içgörü kaybına da yol açar, hasta hastalığının farkında olmayabilir ve birinci evrede görülen tepkisel depresyon genellikle ortadan kalkar. Uyku düzeni daha da bozuklur ve davranışsal sorunlar bu evrede belirginleşir. Özellikle kuşkuculuk, güvensizlik temelinde hezeyanlar, halüsinasyonlar çok sıktır.

İleri Evre Alzheimer Hastalığı

Zihinsel sorunlara fiziksel sorunlar de eşlik etmeye başlamıştır. Öz bakım bozulur, artık beslenme, giyinme, temizlenme gibi konularda yardım gerekir. İdrar kaçırma bu evrede başlar. Davranışsal sorunlar daha ilerleyebilir. Hareket sistemine ilişkin bozukluklar artar, istemsiz hareketler, epileptik nöbetler hastalığa eklenebilir. Bakımın zorlaşması ve hareket azlığı nedeniyle hasta enfeksiyon hastalıklarına karşı daha dayanıksız bir hale gelebilir. Hastalar genellikle akciğer enfeksiyonu ya da diğer sistemik hastalıklar nedeniyle kaybedilir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir.
  • günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama),
  • gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi),
  • kelimeleri bulurken zorlanmak,
  • tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama,
  • çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme,
  • hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme,
  • eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak),
  • davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,
  • karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama,
  • sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak alzheimerın belirtileridir.

Alzheimer Hastalığı Tedavisi

Alzheimer Hastalığı, Unutkanlık ve Demans - Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Ayşenur Durna alzheimer hastalığı, toplumda görülme oranı, tedavisi ve unutkanlık hakkında bilgilendiriyor.

Alzheimer hastalığı demans tiplerinden biridir. Ancak demansın en sık görülen sebeplerindendir. Alzheimer hastalığının nedeninin tam olarak çözümlenememesiyle beraber, beyin hücrelerinin planlanandan yani zamanından önce ölmesi ve küçülerek aktivitesini kaybetmesinden kaynaklanan bir hastalıktır.

Alzheimer hastalığı aynen demansta olduğu gibi günlük aktivitelerin bozulmasından, ilerleyen dönemde hastanın kendini ifade edememesi, çevreyle ilişkilerinin bozulması, hesap muhakeme yeteneğinin, algılamanın bozulmasıyla ilerleyen hatta daha ileri dönemlerde hastanın kişilik değişiklikleri bir takım psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Bunun ilerleyen dönemlerinde hasta artık kendisine dahi bakamayacak duruma gelir. Yatağa bağımlı hale gelebilir ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayarak tamamen bağımlı bir hasta pozisyonuna dönebilir.

Alzheimer Hastalığı Nedir

Alzheimer Hastalığı; beynin, öncelikle hafıza olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskopik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır. Halk arasında “bunama” olarak bilinen “demans”; “hafıza, lisan, aritmetik, karar verme yetisi, dikkat ve diğer bilişsel fonksiyonlarda ilerleyici kayıp” demektir. Her Alzheimer hastası demanslıdır ama, her demans hastası Alzheimer hastası değildir. Çünkü, demansa neden olan onlarca başka hastalık vardır. Alzheimer Hastalığı ise, en sık görülen demans tipidir. Bu nedenle sıklıkla ve kimi zaman yanlışlıkla, Alzheimer hastalığı ile demans terimleri birbiri yerine kullanılmaktadır.

Ülkemizde tahmini Alzheimer hastası sayısının 250 bin dolayında olduğu öngörülmektedir ve yaşlı popülasyonun artmasıyla bu sayının da artması beklenmektedir. İlerleyen yaşla birlikte, Alzheimer Hastalığı’nın görülme sıklığı artar ancak, Alzheimer Hastalığı’nın, normal yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu olmadığı bilinmelidir. Normal yaşlanma sürecinde beyinde yapısal bir takım değişiklikler olur ama, bilişsel/zihinsel yetilerde belirgin bir kayıp söz konusu değildir. Alzheimer Hastalığı’nda ise, belirgin şekilde “yeni bilgileri öğrenme güçlüğü”vardır. Alzheimer Hastalığı bir ruh hastalığı değildir ama, hastalığın seyri süresince psikiyatrik bulgular eklenir bu nedenle bir psikiyatri hastası ile benzerlikleri olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp