Alzheımer Hastalığında Bellek Bozukluğu

Alzheımer Hastalığında Bellek Bozukluğu : Alzheimer’in seyri boyunca görülen bellek bozukluğu hastalığın en belirgin özelliği. Hastalık çoğunlukla kısa süreli ve episodik bellek kaybıyla başlar ve bu aşamada uzun süreli bellek korunur. İlk evrelerde bellek bozukluğunun çeşitli halleri görünür. Aynı soruyu tekrar tekrar sorma, aynı olayı/ hikâyeyi tekrar tekrar anlatma, isimleri hatırlayamama, kişisel eşyaları yanlış yere (örneğin para cüzdanını buzdolabına) koyarak kaybetme, kelime bulamama sıklaşır. Bellekteki bozulma, hasta yeni bellek oluşturamadığı için, seçici bir şekilde yakın geçmişteki olaylarla ilgilidir.

Buna karşın hastalığın başlangıcında uzun süreli bellek korunur. Yüksek duygusal etkisi olan yeni olaylar nispeten daha iyi hatırlanabilir. Hasta yakınları bu dönemdeki gözlemlerini ortak bir dille, “Eskileri benden daha iyi hatırlıyor, yeni olayları ise kısa bir süre sonra unutuyor” diye anlatır. Hafif evrede belirgin bozukluk, istemli hatırlamaya özgüdür. İpuçları ve çoktan seçmeli sorular, ilişkili bilginin düzeltilip tanınmasına yardım edebilir. Hastalığın orta evresinde unutkanlığın şiddeti artar ve sonuçta hasta yeni bilgiyi birkaç dakikadan fazla belleğinde depolayamaz hale gelir.

Yakın geçmişte yaşanan önemli olaylar hatırlanmaz, bazen bir bölümü hatırlansa da tamamı hatırlanmaz. Hastalığın orta-ağır evresindeki bozukluk çok şiddetli olur. İpucu verilse dahi son olaylar hakkında bilgi ya yok ya da çok azdır. Uzak bellek de çok bozulmuştur. Hasta okuduğu okulları, eski işini, oturduğu evleri, ebeveynlerinin isimlerini hatırlayamaz. Kendi isminihatırlasa bile çevresindeki yakmlarmınkini hatırlayamayabilir, kişileri karıştırabilir. Örneğin kızını annesi, kocasını babası zannedebilir. Hastalığın son evresinde ise hasta, aile bireyleri dahil, hiç kimseyi tanıyamaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp