Alfa Reseptör Blokerleri

Alfa Reseptör Blokerleri :

Alfa Blokörler



Bu ilaçların tesir mekanizmaları damarlar üzerinedir. Sempatik sinir sistemi dediğimiz sistem, damarı çevreleyen kas hücrelerinin kasılmasına neden olarak, damarın büzülmesini sağlarlar. İşte alfa blokörler, sempatik sinir sisteminin etkisini azaltarak, damarın genişlemesine neden olurlar.Bu ilaçların faydalı yönlerinden birisi de prostat büyümesindeki olumlu etkileridir. Prostat büyümesi olan hastalarda idrar torbasının boyun kısmını genişleterek, hastanın idrar çıkışını rahatlatırlar. Bu etkilerinden dolayı prostatı büyük erkek hastalarda tercih edilebilirler.
 
Alfa blokörlerin diğer bir faydaları da kan yağları üzerindeki olumlu etkileridir. Kolesterol ve kötü kolesterolü hafif düşürür, iyi kolesterolü ise yükseltirler. Ayrıca şeker hastalığı üzerine de hafif olumlu etkileri vardır, dokuların kan şekerini kullanmasına yardım ederler.Alfa blokörlerin en önemli yan etkileri, baş dönmesi ile birlikte ani düşmelere ve baygınlığa kadar gidebilen bilinç kayıplarına yol açmalarıdır. Tansiyon düşmesi, çarpıntı hissi ile birliktedir. Nabız hızlanabilir. Bu yan etki, bayanlarda ve ilk dozlarda çok gözlenir. Alfa blokör grubu ilaç başlanan hastalara, ilk dozları düşük verip giderek arttırmak gereklidir. 
 
Ayrıca bu ilaçlara başlanıldığı zaman, ilk dozlarda 4-5 saat oturmaları ve ani ayağa kalkmamaları öğütlenmelidir.Bu ilaçların yan etkilerinden birisi, nabızda hızlanma yapmaları ve çarpıntı hissine neden olmalarıdır.Bu ilaçlara zamanla vücut alışabilir. Bu nedenle takviye etmek veya doz arttırmak gerekebilir. Vücutta tuz ve su tutulmasına neden olabilirler. Bu nedenle tedaviye idrar sök- türücü eklenmesi, alfa blokörlerin etkilerini arttırır.
 
Alfa blokörler, kalp yetmezliği olan hastalara kullanılmamalıdırlar. Yaşlı hastalarda da dikkatli kullanılmalıdır veya pek tercih edilmemelidirler. Gün içerisinde pozisyona bağlı hafif tansiyon düşüklüklerine neden olarak, bilinç fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilirler. Metabolik sendromlu, yani, şeker, kan yağları bozukluğu ile birlikte giden şişman hastalarda tercih edilebilirler. Prostat büyümesi olan yüksek tansiyon hastalarında kullanılmaları faydalı olabilir. Ayrıca bu ilaçlar penis sertleşmesine engel olmadıkları için, bu tür şikayetleri olan hastalarda kullanılmaları tavsiye olunmaktadır.


Alfa Blokörler nedir?

Bu ilaçlar, adrenalin adlı kimyasal maddenin damar duvarlarını oluşturan kaslar üzerindeki etkisini engelleyerek etki gösterir. Adrenalin kan damarlarının daralmasını sağlar ve kan basıncını yükseltir. Bu reseptörlerin etkisiz kılınması, damarların gevşemesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bunun sonucunda, özellikle birdenbire ayağa kalktığınızda baş dönmesine yol açabilirler, ancak bunun dışında çok az yan etkileri vardır.

Eski alfa blokerler günde üç kez alınırdı ve baş dönmesi, sersemlik hissi ve ağız kuruluğuna yol açardı. Kısa süre önce günde bir kez alınabilen doksazosin ve terazosin adlı iki alfa bloker piyasaya sunulmuştur. Bunlar tümüyle güvenli olmakla birlikte, bazı kişilerde yine de baş dönmesine neden olabilirler. Alfa reseptör blokerleri kan basıncının yanı sıra vücudun diğer bölümleri üzerinde de etki göstermektedir. Özellikle mesaneyi gevşettikleri gösterilmiştir ve bu prostatı büyümüş, idrar yapmada zorluk çeken yaşlı erkeklerde yararlıdır. Tersine, kadınlarda stresli durumlarda idrar tutamamaya (inkontinans) neden olabilirlerse de, haplar kesildiğinde bu durum ortadan kalkar.

2000 yılında, büyük boyutlu bir Amerikan çalışmasında tiyazid sınıfı diüretik klortalidonun kalp yetersizliğini önlemede doksazosinden daha iyi olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma hâlâ biraz tartışmalıdır ve bazı yetkililer varılan bu sonuçlara katılmamaktadır. Ancak genel görüş, alfa blokerlerinin daha ağır, dirençli hipertansiyon bulunan hastalarda diğer tedavilere ek olarak kullanılması gerektiği yolundadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp