Alerjik Rinit Makale2

Alerjik Rinit Makale2 :

Alerjik Rinit

Alerjik rinit (saman nezlesi), özellikle ergen ve genç erişkinlerde sık görülen kronik bir alerjik sorundur. Alerjiler, polen, toz ve hayvan tüyü gibi alerjenler, erken çocukluk döneminde, sinüs ve nazal belirtilere neden olmaya başlar. Alerjik rinit tipik olarak iki sebepten oluşur: alerjik hastalığa genetik yatkınlık ve alerjenlere maruz kalma. Çocuklar alerjiyle doğmazlar fakat tekrarlanan bir şekilde çevresel alerjenlere maruz kalmaya bağlı olarak alerji belirtileri geliştirirler.

Belirtiler, mevsim ve alerjen türüne göre değişir. Hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde ve burunda kaşıntı alerjik rinitin tipik belirtileridir.

Alerjik rinitin teşhisinde hastalık öyküsü çok mühimdir. Daha sonrasında kandaki antikor oranını ölçmek için spesifik IgE testi uygulanabilir. Nazal endoskopi, nazal smear ve deri testleri de uygulanan diğer teşhis yöntemleri arasındadır.

Alerjik rinit tedavisinde öncelikle alerjenlerden kaçınıldıktan sonra, ilaç tedavisi, immunoterapi (alerji aşısı) ve Rhinolight (köprü link) medikal fototerapi (burun içerisine yapılan bir ışık tedavisi) uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp