Akromegali Tedavisi

Akromegali Tedavisi : Akromegali Büyüme hormonunun (GH) engelleneeyen aşırı sekresyonu ile ortaya çıkan klinik sendromdur.

Gençlerde ve çocuklarda aşırı GH sekresyonu gigantizm ile sonuçlanır çünkü bu hastalarda epifizler kapanmamıştır. Genellikle hastaların tamamı hipofiz adenomu ile kendini gösterirken nadirende ektopik GH sekresyonu ile bu tablo oluşabilir.

Kontrolsüz GH sekresyonu sonucunda oluşan hedef hormon insulin-like growth faktör (IGF)-1 üretilir ve fiziksel hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hastalar genellikle orta yaştadır ve cinsiyet ayrımı yoktur. Son yapılan çalışmalarda hastalılğın prevalansının milyonda 125-295 olduğu gösterilmekte olup eski kaynaklarda bu oranın milyonda 60 olarak gösterilmekteydi. Otopsi serilerinde hipofiz hastalığı olduğu bilinmeyen 1000 de 2.2 oranında GH immünopozitif hipofiz adenomu gözlenmesi de asıl saynın ne kadar fazla olduğunu ve bunun biyolojik aktif olan tümörlerin buradan daha az olduğunu otaya koyması açısından önemlidir.

Yapılan prevalans çalışmalarına rağman teşhis edilen akromegali hastasının az olması tanının konulmasında gecikmelerin olduğunu düşündürmektedir. Hastalığın başlaması ile tanının konulması arasındaki süre 6 ila 10 yıl arasındadır.

Hastaların çoğunda tanı konuluncaya kadar bazı yan etkilerin oluştuğu söylemebilir bu komorbititeler; hipertansiyon, diyabet, obstruktif uyku apnesi, artritler ve kardiyovasküler hastalıklar olarak sayılabilir. Tedavi edilmeyen akromegali yaşam kalitesinin bozulmasına, kardiyovasküler ölümlerin artmasına neden olur genel olarak ölüm oranında 2-3 kat artışa neden olmaktadır. Aile hekimlerinin saklı klinik bulguların ortaya çıkarılmasındaki rolü önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp