Aids Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar

Aids Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar

AIDS' e yol açan HIV virüsü bulaştıktan sonra, virüs çoğalarak bağışıklık sistemini yenmekte AIDS hastalığının belirtilerinin görülmesine neden olmaktadır. Ortalama bulaş olduktan 2-6 hafta sonrasında ilk belirtiler HIV virüsü bulaşan kişide görülebilmektedir. Yaygın kullanımda HIV ile ilgili tüm hastalıklar genel olarak AIDS ile anılmakta ise de aslında HIV virüsü bulaştıktan sonra geçirilen tüm dönemler HIV enfeksiyonu, bunun son basamağıda AIDS evresidir. Bu dönemde bağışıklık zayıflığı iyice belirgin hale gelir. AIDS Belirtilerinin başlaması CD4 hücrelerinin yıkıma uğradığı anlamına gelir. Genel olarak bu zaman zarfı ortalama 8 ila 10 yıl arasında olmaktadır. Bu süre bazı kişilerde daha da uzun olabilmektedir.

AIDS BELIRTILERI

AIDS belirtileri ve klinik bulguları bulaştıktan sonra ki belli evrelerde değişkenlik gösterebilir. Kişiye HIV bulaşmasının ardından yaşanan AIDS belirtileri pek dikkat çekmemektedir. Yaşanan belirtiler AIDS ’e özgü belirtiler olmamasından kaynaklı olarak bazen ayırt edilememektedir. Bu noktada HIV testi yaptırmak birden fazla partnerle korunmasız olarak cinsel ilişkiye giriliyorsa kişi için önem taşımaktadır.

Akut (kısa süreli) dönemde HIV bulaşmış kişilerin çoğunda bulaştan 2-6 hafta sonrasında meydana gelen, kısa ve geçici grip ve benzeri gibi ateşli hastalıklarının belirtilerinin geçirilmesidir. En sık görülen belirtilerin başında yüksek ateş, boğaz ağrısı, deride kızarıklık ve döküntüler gelmektedir.

Yorgunluk, gece terlemeleri, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, bezeler diğer erken dönem belirtileridir. Sayılan bu belirtilerin görülmesi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hiç belirti görülmemesi ve ya da başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılmaları olağan durumlardır. Bu belirtilerin bir kişide yaşanması, HIV ile enfekte olduğunu asla ifade etmez. Yaşanmamasıda HIV ile enfekte olmadığını asla ifade etmez. Korunmasız, şüpheli bir cinsel temas sonrası (anal, vajinal veya oral), HIV bulaşıp bulaşmadığını kesin olarak öğrenmek için HIV Testi yaptırmanız gerekmektedir. HIV virüsün erken dönemde tespit edilmesi, tedavi ve başkalarına yayılmasını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır.

AIDS İLK BELIRTILERI
HIV, vücuda alindiktan 1-6 hafta içerisinde ilk çoğalma döneminde akut infeksiyona neden olur. Bu dönemde görülen belirtiler ve klinik bulgular, HIV infeksiyonuna özgü değildir ve değişkendir. Belirtiler ve görülme sıklıkları şu şekilde belirtilmektedir:
  • Ateş (%96)
  • Lenf bezlerinde büyüme (lenfadenopati) (%74)
  • Farenjit (%70)
  • Deri döküntüleri (%70)
  • Kas veya eklem ağrisi (%54)
  • İshal (%32)
  • Baş ağrisi (%32)
  • Bulanti ve kusma (%27)
  • Karaciğer ve dalak büyümesi (%14)
  • Pamukçuk (%12)
HIV virüsü tarafından bağışıklık sistemi zayıflatılan hastada, normalde zararsız olan birçok hastalık, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, vücutta yara ve kırmızı lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Ağızda pamukçuk, diğer bakteri, mantar ve protozoon hastalıkları gibi fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkar. Ortaya çıkan bazı hastalıklar 2-4 hafta arasında kendiliğinden geçer. Şüpheli bir temas sonrasında erken teşhis koyabilmek için HIV testi yaptırılması önem arz etmektedir.

AIDS hastalığı nasıl oluşur?

Bir virüs tarafından oluşturulur. Virüs HIV virüsü olarak adlandırılmıştır. HIV adı da İngilizce adının baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Human İmmundeficiency Virus.

HIV virüsü vücuda bulaştıktan sonra özellikle bağışıklık sisteminde rol oynayan vücuda hastalıklara karşı koruyan akyuvarları hedef alır ve zaman içinde akyuvarların fonksiyonlarını bozar ve tahrip ederek sayılarını azaltır. Dolayısıyla da normal insanlarda nadiren görülen veya hafif seyreden enfeksiyon hastalıkları ve kanserler bu hastalarda daha sık görülür ve ağır seyreder. Hastalığın ağırlaşmasına ve ölüme fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler sebep olur.
Fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler bulaşmadan hemen sonra gelişmez. Bağışıklık sisteminin zayıflaması zaman alır. Bulaşmadan sonra ortalama 7-10 yıllık bir süre sonra ortaya çıkar, 2 yıl kadar kısa, 20 yıl kadar uzun olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp