Aids Erken Teşhis

Aids Erken Teşhis : HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virusu), AIDS hastalığına yol açan virüsün adı. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere "HIV pozitif" deniliyor.

HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden oluyor. AIDS, ilk kez 1981‘de, ABD‘de dikkati çekti ve tanımlandı. Hemen arkasından pek çok ülkede, hatta dünyada yaygın olduğu anlaşıldı. Dünyada en az 40 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığı biliniyor.

Günümüze kadar da yaklaşık olarak 25 milyon kişinin AIDS‘ten öldüğü bildiriliyor.

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Aygün, AIDS'in bu virüsün yol açtığı hastalık tablosu olduğunu, bu hastalığa yakalanan kişinin bağışıklık sisteminin zayıfladığını, çeşitli fırsatçı infeksiyonlar ve kanserler ile mücadele edilen bir duruma neden olduğunu belirtiyor. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sisteminin çalışmaması halinde mikropların daha kolay hastalığa neden olabildiğini anlatan Dr. Aygün, “HIV pozitif kişiler yaklaşık olarak 3-15 yıl içinde AIDS olurlar” bilgisini veriyor.

AIDS NASIL BULAŞMAZ?

- AIDS dokunma, öpüşme, solunum gibi dış kontaklarla bulaşan bir hastalık değildir.

- AIDS'li bir hastaya dokunarak veya yanında bulunarak AIDS'e yakalanmanız mümkün değildir.

- AIDS evcil hayvanlardan, tuvaletlerden, yüzme havuzlarından, tabak ya da bardaklardan bulaşıcı özellik göstermez.

AIDS NASIL BULAŞIR?

- AIDS'in ana bulaşma yolu seksüel birleşme, uyuşturucu kullanıcılarının enjektörlerini paylaşması ve çok da az olsa kan transferidir.

- AIDS hastalığına yakalanmış hamile bir kadının doğmamış bebeğine de bu hastalığı bulaştırma olasılığı oldukça yüksektir.

- HIV virüsü hem erkekten hem de kadından bulaşabilir.

- Kişide herhangi bir cinsel hastalık varlığı, HIV virüsünün bulaşma ihtimalini daha da yükseltir.

- HIV virüsünün Tip I ve Tip II adı verilen iki tipi mevcuttur.

- Afrika'da Tip II, Avrupa ve Amerika'da ise Tip I daha sık görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp