ahmet maranki kısırlık tedavisi için şifalı bitkiler

Kısırlık Tedavisi

Tedavinin başarısızlık ile sonlandığı nokta neresi olursa olsun, bir kayıp ve yas duygusu oluşuyor. Ancak toplumu- muz fiziksel olarak var olmayanın (yani henüz doğmamış olanın) kaybı için yas tutmaya alışık olmadığından, çiftin kaybı anlaşılmıyor hatta önemsenmiyor ve çifte yas tutması için fırsat tanınmamış oluyor.Tedavi ekibi de böyle durumlarda umut verici olmayı yeğlediğinden bir sonraki tedaviye odaklanıyor ve çiftin başarısız olmuş denemesi ile ilgili duygularına eğilmiyorlar.
 
Üst üste yaşanan başarısız tüp bebek denemeleri, eğer ortaya çıkan duygular gözardı edilerek ve hep bir sonraki tedaviye odaklı kalınarak ve sadece umut duygusu üzerine yoğunlaşarak yaşanır ise; yani tedavi içindeki kızgınlık, bıkkınlık, hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular ve düşünceler ifade edilmeden kalır ise ifade edilmeyen tüm bu duygular bir zaman sonra şiddetli bir depresyona yol açabilir.Eğer çift tedaviyi birçok kez denemiş ve çocuk sahibi olamamış ise ve bunun sonucunda artık tüp bebek tedavisini tamamen bırakmaya karar vermiş ise şu süreçler yaşanıyor:
 
• Tüm tıbbi prosedürler bırakılıyor.
 
• Kendi çocuğunu doğurma isteğinden vazgeçiliyor ve bu kaybın yaşattığı yas sürecine giriliyor.
 
• Ya evlat edinme sürecine ya da çocuksuz bir yaşam fikrine-deneyimine odaklanılıyor.
 
Hangi seçenek seçilirse seçilsin, ister evlat edinme ister çocuksuz yaşam, kayıp ve yasını yaşayabilen ve bunu tamamlayabilen çiftler daha rahat bir şekilde yollarına devam ediyorlar.

KISIRLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kısırlık belirtileri nelerdir? Kısırlık nasıl anlaşılır? gibi sorular yeni evlenmiş olan veya hamile kalamayan hastalarımızdan sık duyduğumuz bir sorudur. Kısırlık yani infertilite gebelik isteyen çiftlerde12 ay boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmaması durumudur yani kısırlık (infertilite) belirti veren bir hastalık değildir, bazı hastalıklar veya bazı patolojiler nedeniyle oluşan bir problemdir. Bu nedenle yeni evlenmiş bir çiftte kısırlık olacağına dair bir belirti beklenemz zaten tanım gereği bu çift evliliğinin 12. ayını bitirmeden kısırlık durumundan söz edilemez. Burada bahsedilen 12 ay boyunca düzenli ilişki özellikle adet ortası dönemlerde (yumurtlama günlerine yakın) haftada 2-3 kere ilişkiye girilmesidir. Kadın ve erkeğin zaman zaman uzak şehirlerde bulunması, arada bir kaç ay ayrı kalmaları gibi durumlarda gebelik olmasa dahi kısırlık durumundan söz edilemez, kesintisiz 12 ay birlikte yaşamaları ve düzenli ilişkide bulunmaları gerekir.

Kısırlık (infertilite) belirti veya şikayet yaratan bir hastalık değildir bu nedenle kısırlık söz konusu olan çiftlerde çoğunlukla hiçbir şikayet, belirti olmaz ancak kadında ve erkekte infertiliteye neden olan hastalıklar ve patolojiler bazı belirtilere neden olabilirler. Bunlara bazı örnekler vermek gerekirse:

- Kadında infertilite nedenlerinden en sık olanı yumurtlama düzensizliği (anovulasyon) kadında adet düzensizliği şeklinde belirti verebilir. Eğer polikistik over sendromu söz konusu ise obezite, aşırı tüylenme gibi belirtiler de eşlik edebilir.

- İnfertilite nedenlerinden birisi olan hiperprolaktinemi (süt hormonunun yüksek olması) göğüslerden süt benzeri sıvı gelmesi (galaktore) şeklinde belirtiye neden olabilir.

- Endometriozis kasık ağrıları, adet sancıları şeklinde belirti verebilir.

Kısırlık Nedenleri

Erkeğe ait nedenler
Erkeğin ilk değerlendirmesi son derece basit bir yöntem olan semen analizi (spermiogram) olarak adlandırılan yöntem ile yapılır. Semen analizi öncesinde erkeğin 3-5 günlük bir cinsel perhiz yapması gerekmektedir. Örnek verileceği gün ayakabı boyası, parfüm, tiner gibi uçucu maddeler ile temas edilmemesi gerekmektedir. Semen örneği mümkün ise laboratuvarda herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmadan masturbasyonla verilmelidir. Eğer evde verilecek ise mutlaka 1 saat içinde laboratuara ulaştırılmalıdır. Spermeleri öldürmeyen özel kondomlar kullanılarak cinsel ilişki ile de verilebilir. Bu kondomlar androloji laboratuarından temin edilebilir.

Semene (meni) ait nedenler
Semen anormallikleri genellikle yumurtalıkta (testis) sperm üretiminde problem nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Üretimdeki sorunun sebebi genellikle bilinmemekle beraber, kalıtsal veya hormonal bozukluklar, geçirilmiş enfeksiyonlar, aşırı sigara ve alkol tüketimi, stres, bazı ilaçlar, kimyasal maddeler, radyasyon ve radyoterapi sebebiyle de olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre semen analizinin normal olarak kabul edilebilmesi için hacminin (miktarının) en az 2 mililitre, sperm sayısının mililitrede en az 20 milyon olması ve spermlerin en az %50’sinin hareketli ve en az %70’inin şeklinin normal olması gerekir.

Şekil bozukluğu açısından daha detaylı bir inceleme olan ve özel boyama yöntemi ile yapılan Kruger testinde %14 ve üstü normal olarak değerlendirilir.

Semen analizinde tesbit edilebilecek anormallikler nelerdir?

Semende hiç sperm bulunmaması

Semende hücre sayınsın az olması (mililitrede 20 milyondan az)

Sperm hareketliliğinde azalma

Normal şekilli sperm sayısının az olması

Kısırlık Nedir

Kısırlık veya infertilite, kadınlarda ve erkeklerde tıbbî nedenlerle çocuk sahibi olamama durumu. Tıpta kısırlık "herhangi bir korunma olmaksızın, düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olunamaması" şeklinde tanımlanır. Kısırlık sorunu erkek ve kadında eşit oranlarda görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp