Ağız Yarası 4

Ağız Yarası

Ağız Yarası ve merak ettikleriniz

Diş, Diş Hastalıkları Nelerdir ve Diş hastalıkları Hakkında Açıklamalar ve Bu Hastalıklarda Kullanılan 100 % Bitkisel Ürünlerle İlgili Tedavi Yöntemleri. Daha fazla bilgi edinmek İçin aşağıdaki makalemize göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

Ağızda yanakların ve dudakların iç yüzeyinde ortaya çıkan beyaz renkli, delik şeklindeki küçük yaralara ‘aft‘ deniliyor. Aftların çıkmasında genetik faktörler, ağız içerisindeki travma, stres, bağışıklık sistemindeki yetmezlikler, ağız sağlığına dikkat etmemek, B12 vitamini ve folik asit eksikliği, inflamatuar barsak hastalıkları ve Behçet hastalığı rol oynuyor. Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi‘nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahu Birol, sık tekrarlayan aftların Behçet hastalığı habercisi olabileceğini belirterek hekime başvurulmasını ve Behçet hastalığı yönünden inceleme yapılmasını önemle vurguluyor.

KONUŞMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Ağız içinde sürekli aftların çıkması günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Ağızda çıkan yaralar ağrıya neden olarak, beslenme ve konuşma güçlüğü yaratıyor. Bu nedenle de hastaların en kısa sürede tedavi edilerek rahatlatılması gerekiyor. Aft kişide şiddetli yakınma yaratmıyorsa 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçebiliyor. Ancak bazı kişilerde bu mümkün olmuyor. Yara çıktıktan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Çünkü bunları tüketmek, ağrı ve yanmaya yol açıyor.

KADINLARDA DAHA FAZLA ÇIKIYOR

Aftın kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Birol, bunun kesin nedeninin bilinmediğini belirtiyor. Hastalık çocuklarda da ortaya çıkıyor, tüm toplumda ise yüzde 10-50 oranında görülüyor. Aftın tedavi edildikten sonra yeniden ortaya çıkma riski bulunuyor. Yaranın tekrarlama riski de kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Aft tedavisinde amaç, kişide ortaya çıkan yakınma ve rahatsızlıkların azaltılması. Bu nedenle ağrı kesici, antiseptik ve iyileşmeyi hızlandıran gargaralar, topikal kortikosteroid içeren ağız içerisine uygulanan kremler tercih edilen ilaçlar arasında. Ayrıca tedavide multivitaminler ve bağışıklık sistemini harekete geçiren ilaçlar da kullanılabiliyor. Aftın daha şiddetli görüldüğü olgularda ağız yolu ile uygulanan ilaçlar kullanılabiliyor (kolşisin ve kısa süreli sistemik kortikosteroid tedavisi gibi). Çocuklarda da erişkinlerdekine benzer yöntemler ile tedavi uygulanıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp