Adet Donemi Problemleri

ADET DONEMİ PROBLEMLERİ

Aylık regl dönemi, rahim astarını attığı zamanki kanamayla başlar. Bunu yaklaşık iki hafta sonra, yumurtalıklardan yeni bir yumurtanın ayrılması takip eder. Rahim zarı yaklaşık 26. güne kadar kalınlaşır ve rahim zarından sonra döllenmemiş yumurtanın da atılmasıyla regl tekrar başlar. Bu dönem süresince dişilik hormonları olan östrojen ve progesteron değerleri sürekli bir iniş çıkış gösterir. Hamileler dışında birçok kadın için bu dönem 30 yıldan 40 yıla kadar devam eder. Bitkisel tedaviler âdet sancısı gibi yaygın problemlerde fayda sağlar. Daha ciddi durumlarda ise profesyonel tedaviyi destekler.

ÂDET ÖNCESİ SENDROMU (PMS)

Âdet öncesi sendromu karın şişmesi, duygusal dengesizlik, iştah açılması, çarpıntı, vücudun su toplaması, baş ağrısı, vajinal akıntı ve göğüslerde hassasiyet gibi birçok rahatsızlığı içerir.
 
TEDAVİ
 
■ En popüler bitkisel tedavilerin başında, kara ayıt adıyla satılan, hayıt ve çuhaçiçeği yağı gelir; bu bitkiler gamma linolenik asit (GLA) içerirler. Aktarlarda da satılan hodan ve kuşüzümü tohumu yağları da aynı yağlı asiti içerir. Bu yağlardan herhangi birinin kapsülünden günde 500 mg alın; regl başlamadan 10 gün önce dozu günde 1 mg’a çıkarın.
 
■ Geleneksel Çin tıbbı, PMS’yi karaciğer fonksiyonlarına bağlı oluşan bir dönem olarak kabul eder ve bu dönemde tedavi için karaciğeri güçlendiren dang qui’yi (Çin melekotu) kullanırlar.
 
■ Uygun bitkisel çaylar da yardımcı olabilir. Eşit miktarlarda hayıt meyveleri, helonias kökü(Chamaelirium luteum) ve siyahyılan kökü (her fincan için bir tatlı kaşığı karışım) kaynatarak hazırlayın. Alternatif olarak, eşit miktarlarda güvercinotu, civanperçemi ve adaçayından (her fincan için bir tatlı kaşığı) oluşan çaydan için. Dönem başlamadan önceki 10 gün, dozu (ya da daha kolay hesaplamak için, regl döneminin bitmesinden 19 gün sonra) günde dört fincana kadar artırabilirsiniz.
 
■ Her sabah suyla alınan birkaç damla hayıt ağacı tentürünün de faydası olacaktır; regl dönemi başlamadan önceki 10 gün boyunca 10 damladan 20 damlaya kadar artırın.
 
GÖĞÜS RAHATSIZLIĞI VE İYİ HUYLU BEZELER
 
Âdet dönemi öncesi sendromunun yaygın belirtileri ağrıyan ve şişmiş göğüslerdir; bazı kadınların bu dönem bir beden büyük sutyen takmaları gerekir. Göğüste oluşan bezeler de bu dönem ortaya çıkabilir. Bu bezeler sıklıkla birçok küçük sert ve iyi huylu kistin oluşmasına neden olan fıbrostik göğüs problemine bağlıdır (FBD). 
 
Sık görülen başka bir belirtisi yoktur, fakat bu durum, karaciğer fonksiyonlarının tembelleşmesine ve zayıf dolaşıma bağlıysa damarlarda varis oluşması, hemoroit veya mayasıl gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Belirtiler genelde âdet dönemi başlamadan birkaç gün önce kötüleşmeye başlar.Bu problemden şikayetçi olan kişiler, bezelerde oluşan en ufak bir değişikliği fark edebilmek için düzenli olarak göğüslerini kontrol etmelidirler.
 
TEDAVİ
 
■ Eğer âdet dönemlerinden önce düzenli olarak göğüs ağrısı yaşıyorsanız, birkaç dilim acı portakalı veya mandalina kabuğunu, önceki sayfada âdet öncesi oluşan rahatsızlıkları gidermek için tarif edilen çaylardan herhangi birine ekleyin.
 
■ Şiddetli rahatsızlıkları hafifletmek için atkuyruğu veya yoğurtotu deminde ıslatılmış kompresi sürün.
 
■ Karaciğeri rahadatan bitkiler de faydalı olabilir; dulavratotu ve karahindiba kökünü kaynatıp içine eşit miktarda ardıç meyveleri ekleyin. Bir fincan için bir veya iki tatlı kaşığı karışım kullanın ve içine bir tutam toz halinde zencefil serpin.
 
■ Alternatif olarak, eşit miktarlarda güvercinotu, yoğurtotu ve fındıkotunu demleyin (günde üç defa, her fincan için iki tatlı kaşığı).
 
■ Günde 1 gr çuhaçiçeği yağı kapsülü alın.

ÂDET SANCILARI

Birçok kadın için ağrılı regl dönemleri, memnun olmamalarına rağmen, normal bir durumdur. Bitki uzmanları bu ağrıları iki çeşide ayırırlar. Âdet döneminden önce oluşan kısa süreli ağrılar kan veya su toplamasına bağlıdır; kamın şişmesi ve su toplaması gibi belirtileri içerir ve genelde kanamanın başlamasıyla hafifler. Spaz- modik ağrılar ise rahim zarını atarken oluşan kas kramplarına bağlıdır; bu ağrı genelde kanamayla beraber başlayıp bir veya iki gün sürer.
 
TEDAVİ
 
■ Genel tedavide, eşit miktarlarda kantaron, ahududu yaprağı ve civanperçemi karıştırılır (her fincan çay için bir tatlı kaşığı karışım) ve belirtiler devam ettiği sürece, gerek duydukça içilir. Kan veya su toplamasına bağlı ağrılar için, bir tatlı kaşığı güvercinotu veya aslankuyruğu ve spazmodik ağrılar için papatya ve manisa lalesi ekleyebilirsiniz.
 
■ Dönem ağrılarının her çeşidi masaj tedavisine cevap verir; bir tatlı kaşığı badem yağma, beşer damla biberiye ve fesleğen yağlarından karıştırın ve bu karışımla göbekle kasık kemiği arasındaki bölgeye masaj yapın.
 
■ Spazmodik ağrılar için, ağrı başladığında yarım bardak sıcak suya 20-25 mİ siyah alıç tentürü ekleyerek içmek basit bir tedavi yöntemidir. Bir doz genelde problemi çözmek için yeterlidir.
 
■ Adet dönemleri arasında, rahmi ve üreme sistemini güçlendirmek için ahududu yaprağı ve civanperçemi çayı için (eğer hamile kalmak istiyorsanız, bu bitkileri kullanmayın). Adet öncesinde de kullanılan hayıt ağacı tentürü, hormonal fonksiyonlarınızı da düzenleyecektir.
 
AĞIR DÖNEMLER
 
Aşırı âdet kanamasının yaygın olan nedeni tümördür, fakat sık sık hiçbir patolojik neden bulunamadığı da olur. Bazı kadınlar âdet dönemlerini her zaman ağır geçirirler ve çoğu, anemi ve bitkinlik gibi riskli sonları kabullenmişlerdir.Bitkiler çoğu zaman bu durumu tedavi edebilirler, fakat aylık regl düzeninde belirgin değişiklikler varsa tıbbi müdahale şarttır.
 
TEDAVİ
 
■ Çobançantası, turnagagası, Cezayir menekşesi, beyaz ısırgan, ahududu yaprağı, kadifeçiçeği ve fındıkotunu kaynatın veya demleyin; mesela eşit miktarlarda çobançantası, fındıkotu ve ahududu yaprağını birleştirip, günde iki fincan içebilirsiniz. Adet dönemi süresince dozu dört fincana kadar çıkarabilirsiniz. Bu bitkilerin çaylarını çay veya kahveye alternatif olarak gün boyunca içebilirsiniz.
 
■ Anemiyi engellemek için, demir bakımından zengin yiyecekler (kırmızı et, sute- resi, kayısı ve frenküzümü gibi) ve bitkiler (ısırgan ve maydanoz gibi) yiyin ve günde 200 mg’lık danggui (Çin melekotu) kapsülleri alın.
 
TÜMÖRLER
 
Şiddetli regl kanamaları sıklıkla, rahimde büyüyen iyi huylu tümörün belirtisidir. Büyük tümörler ağrıya neden olabilirler, fakat genelde ağrı yoktur. Tümörler doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilirler.Menopozdan sonra östrojen değerlerinin düşmesiyle beraber, bu tümörler doğal yollardan azalmaya başlayacaklardır.yöntemi ameliyattır. Bitkisel tedavilerin çoğu yavaş tedavi ederler, fakat başarılıdırlar; bu nedenle ameliyata hemen karar vermeden önce tedavinin sonucunu beklemek en iyisidir.Profesyonel bitki tedavisi tavsiye edilebilir, fakat evde kolaylıkla yapılabilecek tedaviler de vardır; eşit miktarlarda Cezayir menekşesi, kadifeçiçeği, fındıkotu ve yoğurtotu içeren çaydan (günde üç defa, her fincan için iki tatlı kaşığı) düzenli olarak için. 
 
Bunun yanı sıra, her sabah suya eklenmiş 10 damla hayıt ağacı tentürü için. Eğer problem şiddetli kanamaysa, civanperçemi ve çobançantası çayları içmek de faydalı olacaktır. Beslenmenizi mümkün olduğu kadar sağlıklı bir hale getirin, doğum kontrol hapı almayı bırakın ve fasulye ailesinin birçok üyesini içeren, organik sterol bakımından zengin yiyeceklerden (hormonlu yiyeceklerden) uzak durun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp