Yağmur Duası Nasıl Yapılır?

Yağmur Duası Nasıl Yapılır? :

Gölü, ırmakları, olmayan veya yeterli derecede suyu bulunmayan memleketin bazı bölgelerinde yağmurun kesilmesiyle meydana gelen kuraklık yüzünden içmek, yıkanmak ve temizlik için su bulunmaz, tarlalar sularız. hayvanlar susuzluktan telef olma tehlikesi geçirir. ekili kurur.

Bu durumda o bölgenin Müslüman halkı her türlü tedbiri aldıktan sonra yağmur duasına çıkarak lütuf ve ihsanı bol olan Cenab-ı Hak'tan yağmurun yağmasını niyaz ederler.

Yağmur duasına çıkmaya «iSTİSKA» denir. istiska için amir veya onun vekili Cuma namazı gibi iki rekat namaz kıldırabilir. (İmam-ı A'zam' a göre yağmur istenirken namaz kılınmaz , yalnız dua edilir. Bununla beraber isteyen ayrı ayrı namaz kılabilir.)

Namazdan sonra bayramlarda olduğu gibi hutbe okunur. Fakat hatip minbere çıkmayıp yerde durur. Kılıç veya bir sopaya dayanmak suretiyle hutbe okunur.

İstiska duasına, üç gün arka arkaya çıkmak müstehabtır.

Yağmur duasına mütevazi fakat temiz bir kılıkla gidilir.huşu ve teslimiyet içinde şehir veya kasaba haricine, açıklık bir yere çıkılır. Yanlarına çocuklar, evcil hayvanlar ve onların yavruları alınır. Bir müddet çocuklar ve yavrular annelerinin yanından uzaklaştırılır.

Bu sırada zayıflara ve ihtiyarlara hazin bir sesle dua ettirilir. Kalanlar «Amin» derler.

Bütün bunlardan gaye, bir görüntü, hazin bir durum meydana getirip bununla Allahü Teala'nın rahmetini celbetmektir.

Resül-i Ekem (S.A.V.)'in ufukta bir bulut gördüğü vakit, elini işten çekip, mübarek başını göğe kaldırıp şu duayı okuduğu rivayet edilmektedir:


«Allahumme inna nauzü bike min şerri ma ürsile bihi.»


Meali:
«Allah'ın, bu gönderilende zararlı bir şey varsa, Sana bunun şerrinden sığınırım.»

Hz. Peygamber'in zevcesi Hz.Aişe 'den rivayet edildiğine göre; Resül-i Ekrem Sallüllahu aleyhi vesellam yağmur yağdığını görünce üç kere şu kısa duayı okurdu:



«Allahümme ec'alhü sayyiben nafia.»

Meali: «Allah'ım bu yağmuru bereketli ve faydalı kıl.»

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp