Şifalı Bitkileri Etkin Kılan Faktörler

Şifalı Bitkileri Etkin Kılan Faktörler : 1 - TOPLAMA ZAMANI
Şifalı bitkiler, kış aylan hariç, her mevsimde (cinslerine göre) yetişirler. Kimi ilkbaharda, kimi yazın, kimi de sonbaharda yetişirler. En tesirli bitkiler kırda, dağda, bayırda yâni tabiatın kucağında serbest olarak yetişen bitkilerdir. Bahçelerde özel olarak yetiştirilen, hele suni gübre verilen ve kimyevi artıklarla kirlenen bitkiler şifalı maddeler yönünden - maalesef- fakirdirler.Bitkiler mutlaka taze iken toplanmalı, güneş altında kendiliğinden kurumuş bitkiler asla toplanmamalıdır. Güneş altında kuruyan bitkiler, aktif maddelerinin çoğunu kaybederler.2- KURUTMA USULÜ
Yapraklar, Çiçekler ve Gövde:Yağışsız günlerde, yaprak ve çiçeklere çiğ ve kırağı düşmemiş zamanlarda toplamalı; birbiri üzerine yığmamahdır. Topladıktan sonra bekletilmeden ve birbirine dokundurulmadan kağıt üzerine serilmeli; rüzgar olan gölge bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. Güneş altında kurutulan bitkilerin aktif maddelerinin çoğunu kaybettiklerini unutmayınız. Şifalı bitkileri, yine hava alan gölge bir yerde ipler üzerine sererek kurutmak da mümkündür. Şifalı bitkiler, kınlıp dökülecek derecede çok kurutulmamak, henüz elastiki özelliklerini korudukları bir sırada toplanmalı; kapalı cam veya toprak kavanozlarda muhafaza edilmelidir.Kökler:Yağmurdan veya sulandıktan birkaç saat sonra, yani toprak henüz nemli iken çıkarılmalıdır. İyice yıkandıktan sonra plâkalar halinde doğranmalı, ipe dizildikten sonra rüzgarlı havada ve gölgede kurumaya bırakılmalıdır. Kökler, iyice kurumadan toplanmamalıdır. Islak kalan yerlerden kolayca çürüme yapacağından uzun müddet saklanması mümkün olamaz. Kurutulmuş kökleri de cam veya toprak kavanozlarda saklayabildiğimiz gibi; karton kutularda ve kese kâğıtlannda saklamak da mümkündür.
3- TERKİP VE KULLANMA USULÜ* Kurutulmuş şifalı nebatlar, bir sene içinde kullanılmış olmalıdır. Bir seneden fazla bekletilen nebatlar aktif maddeleri yönünden zayıflar; şifa değerlerini kaybederler.* Şifalı çay hazırlarken başka katkı maddeleri kullanılmamalıdır. Ancak bazı durumlarda meselâ öksürükte bal ilâve edilmesi faydalıdır.* Ateşli hastalıklarda şifalı çaylar hastaya soğuk olarak verilmelidir.* Hastanın terlemesi istenen durumlarda ise sıcak olarak verilmelidir.* Bir su bardağı şifalı çay için normal doz 3 gram yani bir tutamdır. Baş, işaret ve orta parmağınızı kullanarak tutabildiğiniz miktar aşağı yukan 3 grama tekabül edecektir.* Bir tutam yaprak veya çiçek, bir çaydanlığa konur. Üzerine bir bardak kaynar su ilâve edilerek ağzı kapatılır. Beş dakika demlenmeye terkedilir. Sonra bir bardağa boşaltılır. İhtiyaca göre soğuk veya sıcak içilebilir.* Şifalı çayı soğuk olarak hazırlamak da mümkündür. Ateş yakma imkânı olmadığı zaman bir tutam çiçek veya yaprak bir kaba konur. Üzerine bir bardak soğuk su ilâve edilir. Sekiz saat kadar böylece bekletilir. Sonra suyu bir bardağa boşaltılarak yudum yudum içilir.* Kök veya ağaç kabuklarından şifalı çay yapmak için ise şöyle hareket edilir: İnce kıyılmış kök veya ağaç kabuklan bir çaydanlığa konur. Üzerine su ilâve edilerek bir gün bekletilir. Elde edilen şifalı su5 dakika kadar kaynatılır. Ocak söndürüldükten sonra beş dakika beklenir ve içilir.
NOT: En iyi içilme şekli, 1-2 saat ara ile yudum yudum içmektir. Ancak bu imkânı bulamadığımız durumlarda sabah aç kamına ve gece yatarken olmak üzere günde iki sefer içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp