Kefir Nedir Nasıl Kullanılır?

Kefir Nedir Nasıl Kullanılır? :

KEFİR


Kefir, bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı unsur olarak kullanılır. Kefirde oluşan antibakteriyel maddeler ile antibiyotikler metabolizmada oluşabilecek mikroplara karşı etkin olabilir.Özellikle asetik asit bakterileri, bağırsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki gösterir. 
 

Ayrıca kefir mide, pankreas gibi bazı organların salgılarını da artırır

Yapılan çalışmalarda kefirin uykusuzluğa iyi geldiği ve de merkezi sinir sistemini olumlu etkilediği belirlenmiştir. Gene yapılan bir çalışmada, 6 ay boyunca düzenli olarak günde en az yarım kilo (ortalama 2 su bardağı) tüketildiği takdirde, kefirin metabolizmayı dirençli kıldığı, dolayısıyla gençleştirici bir etkiye sahip olduğu, yaşlıların sağlığı üzerine olumlu etkiler yaptığı ortaya çıkmıştır.
 
Hatta bazı bilim adamları kefiri 80 yaşın üzerinde yaşamın anahtarı olarak görür. Ancak kefir üzerine yapılan araştırmalar ve bilimsel çalışmalar henüz çok yetersizdir. Dolayısıyla, az araştırma sonuçlarıyla kesin bir şey söylemek imkânsızdır. Görüldüğü kadarıyla zararı olmayan bu besinin aşırı olmamak kaydıyla tüketilmesinde fayda vardır.Şunu bilmek gerekir ki, kefir kendine özgü tat, aroma ve görünüşü olan bir fermente süt ürünüdür, içildiğinde hafif maya tat ve aroması hissedilir ve kesinlikle serinletici bir etki yapar.
 

Kefirin Yapılışı

1 litrelik yüzde 50 tam yağlı veya yağı alınmış sütü küçük parmağınızın dayanabileceği sıcaklığa kadar ısıtın (yaklaşık 22-25 derece).
 
İçine 15-20 gram kefir danesi (süt endüstri kurumlarında, süt teknolojisi yüksek okulunda vb bulabilirsiniz) ilave edin ve sütü iyice karıştırın.
 
Sütün üstünü sıkıca kapatarak ve hatta üzerine havlu vb sararak 22-25 derecede kalması sağlanacak şekilde ortalama 21 saat bekletin.
 
Kap içindeki süt 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Süt pıhtılaştıktan sonra bir süzgeçten geçirerek kefir danelerini alın. Artık kefiriniz hazır afiyetle tüketebilirsiniz.Kefir danelerini yıkayarak bir bardağa koyup üzerine de su ilave ederek ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu danelerle istediğiniz zaman aynı yolla tekrar tekrar kefir yapabilirsiniz.
 
Ayrıca kefirin, başta B12 vitamini olmak üzere bazı B grubu vitaminleri sentezlediklerini belirtmekte de fayda var.Kefiri kendiniz yapmak istemezseniz, artık market raflarında sıkça gördüğümüz şişelenmiş, içilmeye hazır kültür kefirleri mevcuttur, bunları alıp içebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz, light olanı tercih etmenizdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp