Tetikleyiciler

Tetikleyiciler : Astım semptomlarım tetikleyen nedir?Tetikleyici faktörler astıma neden olmazlar; bunlar astımın semptom ve ataklarım ortaya çıkarabilen faktörlerdir. Temelde yedi tetikleyici faktör vardır.


1. Üst solunum yollarında görülen virüs enfeksiyonları (daha çok soğuk algınlığı veya nezle): Astımı olan herkes "göğü- se inen" soğuk algınlığına aşinadır. Bu enfeksiyonlar özellikle küçük çocuklarda, astım ataklanmn en sık rastlanılan tetikleyici faktörleri olup, soğukların başladığı sonbahar mevsiminde astım ataklanmn sayısının doruğa ulaşmasım açıklamaktadır.

2. Egzersiz: Tüm egzersiz türleri, özellikle de koşu, birkaç dakika içerisinde astım semptomlarım ortaya çıkarabilir. Bu tip astımın önlenmesinde tedavi faydalı olur genellikle.

3. Duygusal faktörler ve stres: Çocuklarda aşın heyecanlanma ve kahkaha, semptomlan en sık ortaya çıkaran iki duygulanımdır belki de. Stres de astım ataklarım başlatabilir ya da semptomlan ağırlaştırabilir.

4. Atmosfer şartları: Hava ve ısı değişimlerinin semptomları başlatabildiği iyi bilinmektedir. Britanya'da, soğuk ve kuru hava bunun en iyi örneği oluşturmaktadır belki de (tam tersine Hong Kong'da astımın en sık görüldüğü zaman dilimi yağmurlu mevsimdir). Publar ve kulüpler gibi, diğer atmosferler de astımı kötüleştirebilir. Yine, kentsel alanlann hava kirliliği yaşanan yerleri de astım semptomları için önemli tetikleyicilerdir.

5. Sigara dumanı

6. Alerjiler: Birçok kişi için alerjiler astım semptom ve atak- lannı başlatan en önemli tetikleyicilçr olup soğuk algınlığıve diğer virüs enfeksiyonlarından bile daha önemli olabilirler. Alerjiye neden olan maddelere alerjen denilir. Britanya'daki en önemli alerjen, evlerimizde milyonlarca adet bulunan ve dökülen insan derisi pullan üzerinde yaşayan mikroskobik böcekler olan ev tozu akarlarıdır. Astımdan sorumlu olan diğer ana alerjenler ev tozunun kendisi, tüyler, başta kedi, köpek ve atlar olmak üzere hayvanların tüyleri, çimen ve ağaç polenleri ve küf sporlan- dır. Mevsimsel riniti (saman nezlesi, polen alerjisi) olan kişiler, polen miktarlan artınca astımlarımn ağırlaştığım fark edebilirler. Polen alerjisi için yapılacak uygun bir tedavi, astım ataklarının önlenmesinde ve tedavisinde yardım sağlar. Önemli bir tür alerji de, çalışma ortamımızdaki maddelere karşı geliştirdiğimiz duyarlılıktır.


7. İlaçlar: Bazı kişilerde belli ilaçların astıma yol açabildiği- ni biliyoruz. Bunların en önemlisi aspirindir; çünkü aspirin reçetesiz alınabilinen bir ilaçtır ve yetişkin nüfusun çoğu tarafından kullanılmaktadır. Astımlı yetişkinlerin kü- , çük bir kısmında (%l-2) aspirin, ciddi ve hatta hayatı tecdit eden ataklara neden olabilir. Non-steroidal anti-inflarri- matory ilaçlar (Nurofen ve ibuprofen gibi NSAID'ler), özellikle de burun polipleri olan hastalarda astımı kötüleştirebilir. Kaçınılması gereken diğer bir ilaç grubu da, sıklıkla yüksek kan basıncı ve kalp problemleri nedeni ile kullanılan beta blokerlerdir. Astımımza ek olarak bu tür sorunlarınız varsa, güvenle alabileceğiniz alternatif etkili ilaçlar bulunmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp