Taşıt Tutması

Taşıt Tutması : Kulak içinde, yürürken ve tırmanırken dengeyi korumayı sağlayan denge organı bulunur. Eğer burası irade dışı hareketlerle fazla uyarılırsa veya fazla hassas ise, buraya gelen algılar kusma merkezine geçer ve bulantı hissi doğar. Yine bu şekilde terleme, üşüme, esneme ve sıkıntı hissediiebilir.Bu, kadınlarda özellikle âdet zamanlarında daha şiddetli olur. Tansiyonu, sinüziti ve migreni olanlar bu konuda hassastır.

Tedavisi:


Seyahatten yarım saat önce bulantıyı önleyen ilaç alın (eğer hamileyseniz, doktordan buna göre ilaç isteyin).Diğer tedbirler: Okumaktan kaçının. Başınızı döndürmeyin. Başı arkaya bükün ve o şekilde tutun. O şekilde oturun ki baktığınız ufuk hareket etmesin. Mümkünse pencereleri açın.DENİZ TUTMASIDeniz tutması, sindirim bozukluğuna bağlı, hiç hoş olmayan bir rahatsızlık olup, bazı denizcilerde ve deniz yolcularında görülür.

Hayvanlar da deniz tutmasına yakalanabilirler. Balıklar bile buna dahildir. (Jzun süre karada akvaryum içinde yaşamış balıkların gemiyle denize çıkınca deniz tutmasına uğradıkları deneylerle kanıtlanmıştır.BelirtileriBaşlıca görülen üç çeşit belirti, rengin sararması, soğuk terler ve bulantının ardından gelen kusmalardır. Bulantı ve kusmalar içkulaktan gelen uyarmalarla, sararma ve terleme gibi bazı diğer belirtiler ise sempatik sistemin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Bu belirtiler, bilinen sırada gider.

• İlk etapta gelen bir keyifsizlikten sonra anlatılmaz bir rahatsızlık hissiyle birlikte, esneme, terleme ve baş ağrıları görülür.

• Ondan sonra yalpalama ve baş dönmesiyle birlikte bulantı, spazmodik ve sancılı safra kusmaları, geçici bir yatışmayla devam eder.

• Az sonra bulantı durumu devamlı bir hal alır, kusma çabaları fayda vermez ve insan bitkin, tamamen kayıtsız bir duruma düşer.

• Bazı değişiklikler de görülebilir. Zararsız geçici halsizlik veya aksine baygınlık durumu ile korunma içgüdüsünün kaybolması. Bu belirtiler yolculuk uzadıkça yok olmaya başlar; karaya ayak basıldığı an, her şey bir mucize gibi düzelir.NedenleriNedenlerin başında gemi koşulları gelir: Soğuk ve nem (giysiler yetersiz veya ıslaksa) veya aksine sıcak, "mide kaldıran" kokular, yorgunluk, uyku azlığı, vibrasyonlar, gürültüler, geminin konforsuz durumu ve heyecan yaratabilecek olan her şey. Buna karşılık gemideki etkinlik ve sorumluluklar çok iyi bir panzehir teşkil ederler.Deniz Tutmasında. Koruyucu Önlemler Mutlaka alınması gereken birkaç önlem sayalım:

• Duyu organlarının duyarlığını azaltan her türlü alkollü içkiyi bırakınız.

• Kapalı ortamda kalmayınız ve ortada koku bırakmayınız (parfüm ve yemek kokuları gibi, normal zamanda hoş gelenleri bile).

• Ne çok çeşitli, ağır ve sindirimi zor yemek yiyiniz ne de aç kalınız.

• Dinlenmeye ve yeterince uyumaya önem veriniz, üşümekten kaçınınız, örtününüz, nemli elbise giymeyiniz.

• Denize açılırken geminin ortalarında durmaya bakınız. Geminin dışında sabit bir çizgiye bakmaya çalışınız (ufuk).• Yapılacak hareket ve fiziksel işlerde nefesinizi ayarlayınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp