Subkutan Mastektominin Endikasyonları

Subkutan Mastektominin Endikasyonları : Tedaviye dirençli, ciddi fibrokistik mastopati ya da tedaviye dirençli mastodini vakaları,- Mültipl, nüksedici veya yaygın eystosareoma phylloides veya fibroadenoma gibi selim tümörler,- Kronik enflamatuvar mastitis, özellikle ciddi prolifératif kronik mastitis vakaları,- Postmenapozal selim meme hipertrofisi ya da meme büyümeleri,- Cerrahi müdaheleler veya diğer sebeplerle aşırı parankima kaybı ve skar mevcudiyeti,- Silikonoma, parafınnoma gibi yabancı cisim enflamasyonları, özellikle fistüllü vakalar,- Anne veya kız kardeşte preınenapozal kanser mevcudiyeti gibi kansere genetik dizpozisyon halleri,- Progresif meme nodularitesi ve özellikle ciddi kanser endişesine (kanser korkusu) sahip vakalar,- Nüksedici mültipl papillomatozis vakaları,-

Bir memesinde invazif kanseri olan ve ikinci memede biyopsi ile açıklanamamış şüpheli mammogram ya da birinci memede pre- menapozal lobuler veya papiller kanser gibi bilatéralité oranı yüksek olan kanserlerin varlığı,- Meme biyopsisi neticesinde histolojik olarak grade-3 ve 4 kistik mastopati ve papillomatozis gibi yüksek oranda kanser riski taşıyan lezyonların tesbiti,- Atipik lobuler ya da intraduktal hiperplazi gibi insitu karsinom olarak adlandırılan lezyonların tesbiti,- Memede parankimal değişikliklerin olduğu küçültme mammop- lastisi isteyen vakalar,- Cowden’s sendromu" şeklinde sıralanabilir.

Cowden’s sendromu; yüksek oranda meme kanseri riski taşıyan familial ve herediter bir hastalıktır. Keza, subkutan mastektominin invazif karsinom mevcudiyeti dışında bir kontrendikasyonu yoktur. Çıkarılan meme dokusunda, daha sonra yapılan histopatolojik tetkikinde, karsinom saptanırsa, rekonstruksiyon yapılmadan önce modifiye radikal mastektomi yapılması gerekir.

Ancak, kanser 1-2 cm. gibi küçük bir odakta ise ve lokal yayılım yapmamış ise, buna aksiller kuraj ilave edilerek, vaka kontrol altında tutulabilir.Subkutan mastektomi, inframammer veya periareolar insizyonla glan- duler dokunun, pektoral adale fasyası üzerinden total olarak çıkarılması işlemidir (Şekil 8/2 ve 3). Ancak inframammer insizyonla memenin aksiller kuyruğunu total olarak çıkarılması zordur ve sıklıkla bu bölgede glan- duler doku kalır.

Hatta, bu kalan meme dokusunda meme kanseri de gelişebilir. Zira, subkutan mastektomi kanser riski yüksek olan memede yapılmaktadır. Subkutan mastektomi sırasında, areola altı dokunun bir kısmı, meme başına gelen kan akımının bozulmaması amacıyla bırakılmaktadır. Ayrıca, büyük ve panduler memede meme guddesi ile birlikte meme derisi de azaltılmaktadır.

Bu işlem; meme başı ve aı eola kompeksinin meme büyüklüğüne göre 5-6 cm. daha yukarıya taşınması ve altında kalan meme cildinin eksizyon şeklinde yapılır.Subkutan mastektomiden sonra, meme ıekonstrııksiyonu; meme dokusunun yerini alabilecek olan, vakasına ve isteğe göre değişmekle birlikte, takriben 250-350 cc. hacimli subkutan veya subpektoıal yerleştirilen meme protezleri ile, aynı seansta veya ikinci bir seansta yapılır.


Küçük memeli vakalarda ıekonstruksiyon, subkutan mastektomiden sonra, ideal olarak 4-6 aylık bir interval ile ikinci seansta subpektoral büyütme mam- moplastisi şeklinde yapılması tercih edilir. Bu şekilde, deri flebi nekrozu veya kapsül formasyonu daha az görülür. Pitozu olmayan büyük memede ise; aynı seansta subkutan meme protezi yerleştirilmesi ile rekonstıuk- siyon yapılabilir. Ancak, meme cildi nekrozu ve protez çevresinde fibıo- tik kapsül oluşumu (kapsül formasyonu) oranı yüksekliği sebebiyle tercih edilmiyor. Zira, subkutan meme protezinden sonra, %50 gibi yüksek oranda komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Bu vakalara rekonstıııksiyon, ikinci seansta yapılacaksa, ilk ameliyatta meme cildinde buruşukluk olması ve bunun düzeltilmesinin zor olması ya da vaskuler hasar meydana gelebilmesi sebebiyle, ilk seansta meme cildinde küçültme yapılmalıdır.

Subkutan mastektomi; büyük ve pitotik memede yapılmış ise, bu ameliyattan sonra ıekonstruksiyon için, meme başı aıeola kompleksinin normal yerine taşınması, cilt eksizyonunun yapılması ve subpektoral protez yerleştirilmesi işlemleri, tercih edilir. Subpektoral protez yerleştirilmesi için, inframammer çizginin 3 cm. altına kadar inen, pektoı al adale ve serratus antreior adalesi altında geniş bir muskuleı* cep hazırlanır.

Ancak, dis- seksiyon zor ise ya da pektoral adale ve seıratus fasyası ince ise, pıote- zun 1/3’ünü örtecek şekilde rektus adale flebi hazırlanarak pektoral adalenin zayıflığı desteklenebilir.Komplikasyonları: Subkutan nıastektomiden sonra erken dönemde, meme başı nekrozu ve protez çevresindeki derinin nekrozu husule gelebilir. Geç dönemde ise memebaşı malrotasyonu deri kırışıklığı, protez çevresinde fibrotik kasül oluşumu, görülebilir

Kapsüler oluşum varsa, kapsülotomi şeklinde cerrahi müdahele gerektirir. Ancak, protezin pektoral adale altına yerleştirildiği vakalarda, meme derisinin nekrozu ve kapsül oluşumu ve diğer geç komplikasyonlar daha azdır, re- konstruksiyon sonuçları daha iyidir. Keza, komplikasyon oranın yüksekliği sebebiyle, rekonstruktif meme, çıkarılan memeden daha büyük olmamasına özen gösterilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp