Sistit

Mesane İltihabı

Mikroplar tarafından meydana getirilen, akut veya kronik mesane iltihabına sistit denir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür ve hamilelik esnasında fazlalaşır.En önemli belirtileri idrar ederken yanma, sık fakat azar azar idrara çıkma ve idrarda cerahatin bulunmasıdır.

Özellikle karnın alt kısımlarında spazm şeklinde duyulan bir ağrı vardır, iltihap yukarı idrar yollarına da yayılırsa ateş yükselmesi görülür.Yatak istirahati, sıcak suya oturma banyoları, yumuşak, posasız gıdalar yenmesi, baharatlı ve alkollü yiyeceklerin kesilmesi gibi önlemler sistit tedavisinde önemli rol oynarlar.

Bu tedaviyle giderilemeyen sistit, kronikleşir ve daha ileride böbreklere zarar vermeye başlar. Böyle bir durumda üriner sistem grafileri çekilerek hastalığın gidişi hakkında fikir sahibi olunabilir.Tedavide en etkili olan ilaçlar sul- fonamid grubu (Gantrisin, Llro- pol) antibiyotiklerdir.Bu tür ilaçlar genellikle idrar yolu dezenfektanları ile beraber verilirler. Azo boyası, bu işlemde en çok kullanılan dezanfektandır (Azo-tetralet, azo-gantrisin, Pyri- denal vb.). Bu ilaçlar kendi renginden dolayı, idrarın da kırmızı çıkmasına neden olurlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp