Serebral Palsi

Serebral Palsi :

Doğumdan önce, doğum sırasında veya hemen sonrasında gelişmekte olan beyinde hasar sonucunda ortaya çıkan pastür ve hareket bozukluğu. Serebralpalsi ilerleyici değildir. Şiddeti, el hareketlerinde ve yürüyüşte hafif bir beceriksizlikten tam olarak hareketsiz kalmaya kadar değişebilir.

Nedenleri

çoğu olgularda hasar doğumdan önce veya sonra, bazen serebralhipoksi (beyine yetersiz oksijen gitmesi) sonucunda ortaya çıkar. Daha nadiren nedeni uterustan (rabirn) bebeğe geçen arıneye ait bir enfeksiyondur. Nadiren serebralpalsi yenidoğanın hemolitik hastalığı bulunan bebeklerde aşırı safra pigmenti sonucu olan kernikterus nedeni ile ortaya çıkar. Doğumdan sonraki olası nedenler arasında ensefalit (beyin dokusunun iltihabı), menenjit (beyni örten koruyucu zarların iltihabı), kafa travması veya inttaserebralhemoraji (beyin kanaması) yer almaktadır.

Semptomları

Serebral palsi bebeğin ilk yıhna kadar tanınmayabilir. Başlangıçta. bebekte hipotonik (gevşek) kaslar olabilir, beslenmesi zor olabilir ve desteksiz oturması gecıkebilir. Hasta bir çocukta spastik paralizi (anormal kas sertliği), atetoz (istemsiz kıvranma hareketleri) veya ataksi (koordinasyon ve denge kaybı) gelişebilir. İşitme defektleri veya epilepsi nöbetleri gibi diğer sinir sistemi bozukluklan bulunabilir. Çocukların %70 kadarında zihinsel bozukluklar olur ama kalanı normal veya ileri zekaya sahiptir.

Tanısı Ve Tedavisi

Eğer belirtiler ve nörolojik ve gelişimsel incelemeler sonucunda bu durumdan kuşkulanılırsa, beyin hasarın saptamak için BT tarama ve MRG gibi görüntüleme testleri yapılabilir. Her ne kadar serebralpalsinin tedavisi yoksa da, yardımcı olmak için yapılabilecek pek çok şey vardır ve aile ile çalışan uzmanlar çocuğun iş görme becerisini en üst düzeye çıkarabilir. Fizyoterapi çocuğun kas kontrolünü geliştirmesine ve dengesini sağlamasına yardım edebilir. Konuşma terapisi konuşmayı ve ilerişimi artırabilir. Spazmalan kontrol altına almak için kas gevşeticileri gibi İlaçlar kullarulabilir, kaslara enjekte edilen botulinum sertliği azaItabilir ve eklem harekederini artırabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp