Renk Körlüğü

Renk Körlüğü : Daltonizm Görme olayında, çevreden gelen ışınların gözde retinaya ulaşması ve buradaki alıcı hücreleri uyarması esastır. Retinada çomak hücrelerinde bulunan rodopsin denen görme pigmenti ışığın görülmesinde rol oynar. Ancak bu hücrelerin renk ayrımı ile ilgisi olmayıp ancak gece görmemizi sağlar. Normal bir retinada üç rengi gören üç çeşit koni hücresi bulunduğundan normal olarak bütün renkleri görenlere trik- romat adı verilir.

Clç çeşit koni hücresinden yalnız iki çeşidinin işler durumda bulunduğu kişilere ise dikromat denir. Daltonizm adı verilen ve genellikle doğuştan renk körlüğü bulunan bu kimseler kırmızı ile yeşili birbirinden ayıramayan dikromatlardır. Renk körlüğü oldukça sıktır. Kadınların % 4’ünde, erkeklerin ise % 8’inde bu bozukluk doğuştan vardır. Tam renk körlüğü ise çok enderdir.Renk görme muayenesi, Holmgreen yün yumaklarıyla, renkli tablolarla ve bazı araçlarla yapılmaktadır.

Taşıt kullanmak üzere ehliyet alacakların renk körü olup olmadığı araştırılır.Bu amaçla ancak trikromatların seçeceği renkli sayıların ve şekillerin yer aldığı İshihara kitabı çok kullanılır. Yeşil ile kırmızıyı ayıra- mayan kimseler trafikte birçok kazalara neden olabileceklerinden böyle bir görme kusuru olanların taşıt kullanmasına izin verilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp