Radyasyon

Radyasyon : Bazı ışınların (infrared, ultraviyole, röntgen, gama ve katot ışınları v.s.) mikroorganizmalar üzerine öldürücü etkileri vardır. Gıdaların ışınla (radyasyonla) korunmasına yönelen araştırmalar 1940 lı yıllarda başlamış olup, bir çok enstitü gıdaların korunmasında önemli bir yeri olan bu metoda büyük ilgi duymuştur.Işınlama; dünyada yeni uygulanan bir yöntemdir.

Ülkemizde de uygulamaları oldukça yenidir. Gıdalardaki mikroorganizmaların insan sağlığına zarar vermeyecek biçimde ışınlar ile yok edilmesi veya azaltılmasıdır. Bir çok gıdaya uygulanabilir. Ancak, özellikle ısıtma, tuzlama vb. işlemlerin yapılamadığı ürünlere uygulanır (örneğin; baharatlar, patates, soğan). Bu yöntemin en büyük avantajı gıdaları, doğal yapılarını ve besin öğelerini bozmadan korumasıdır."Soğuk sterilizasyon" adıyla da bilinen gıda ışınlama uygulamaları gıda teknolojisine yeni boyutlar getirmiştir.

Gıda ışınlama, gıdalara gamma (y) ve X- ışınları veya elektronları ile iyonlayıcı radyasyona maruz bırakmaktır. Bu işlem çok yönlüdür ve tazeye yakın kalitede gıda elde etme potansiyeline sahiptir. Et, süt ürünleri, kanatlı etleri ve baharatların hijyenik güvenilirliklerinin ve dayanıklılıklarının artırılması, tahıl ve meyvelere zarar veren böceklerle savaş, patates ve soğanlarda filizlenmenin önlenmesi, meyvelerin depodaki olgunlaşmalarının yavaşlatılması ile saklama sürelerinin uzatılması ve normal şartlarda uzun süre bozulmadan kalabilen, radyasyonla sterilize edilmiş ürünlerin elde edilmesi bellibaşlı gıda ışınlama uygulamalarıdır.

Gıda ışınlama uygulamalarının başarısı, ışınlanan gıdaların sağlıklı olduklarının gösterilmesine, ticari uygulama için yasal izin verilmesine, tüketicinin ışınlanmış gıdayı benimsemesine ve ışınlamanın ekonomik açıdan geleneksel gıda koruma yöntemleriyle yarışabilmesine bağlıdır.

Dünya nüfusunun hızla artması, beslenme sorunlarının yaygınlaşmasını, değişen ve gelişen teknoloji ile beslenme kavramını güncel hale getirmiştir. Beslenme sorunları çok eski zamanlarda ortaya çıkmış ve önemini hiç yitirmeden bu güne dek sürüp gelmiştir.Tarımda elde edilen bitkisel ve hayvansal besinlerin insanlara daha yararlı hale getirilmesi, bulunmadıkları mevsimlerde de tüketilebilme olanakları yaratmak amaca ile de depolanmaları saklanmaları, beslenme özelliklerini arttırmak amacı ile de gereken işlemlerin uygulanması Gıda Teknolojisinin başlıca uğraşlarıdır.

Artan dünya nüfusunun beslenebilmesi amacı ile tarımsal üretimin artırılabilmesi için verimi artırıcı çalışmalara hız verilmelidir.Besinlerin bozulmadan uzun süre saklanabilmesi, mevsimlik ve kolayca bozulabilen gıdaların bol miktarda yetiştirilmesi, bölgelerin özelliklerine göre çok bol yetişen ürünlerin farklı şekillerde değerlendirilmesi yoluyla da bunları insanların yararına sunma olanakları yaratılmıştır.

Artan nüfusa paralel olarak halkın gıda gereksinimi de miktar ve çeşit olarak ta artmaktadır. Bu gereksinim yılın her mevsiminde yeterli düzeyde karşılayabilmek ve bölgeler arasındaki dengesiz beslenme koşullarını daha iyi bir duruma getirebilmek için sadece hammadde üretimini arttırmakla kalmmayıp besin sanayinde yeni teknolojik yöntemlerinde kaliteli ve ucuz işlenmiş besin elde etmek amacıyla geliştirilmesi zorunlu hale gelmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp