Omuz

Kolların bedene bağlandığı yere omuz denir. Omuz kemiği denen skapula ile kol kemiği (humerus) arasında yuvarlak ve birbirine geçen tipte bir eklemdir. Güçlü kaslar, kirişler ve bağlarla bağlanmış olup yapısının özelliği nedeniyle vücuttaki bütün diğer eklemlerden fazla hareket yeteneğine sahiptir. Buna rağmen aşağıdan gelen etkilere dayanıksız olduğundan bu yönden gelen darbeler omuz çıkıklarına neden olur.Omuz eklemi kolay incinir ve çeşitli romatizma! nedenlerle ağrır ve tutulur. Bu durumda bir süre omuzu tam istirahat ettirmek faydalıdır. Daha fazla hareket, incinmenin şiddetini artıracaktır.

Omuzda çıkık, zorlama veya düşme sonucu sık sık zedelenen bir kiriş, ağrılara ve tutulmalara yol açar. Eklemlerin arasındaki eklem yastıklarının iltihaplanarak hastalanması omuzun hareketlerini engeller. Bazı kimselerde bir omuzun doğuştan kalkık olduğu durumlarda sprengel omuzundan söz edilir.Omuzdaki çıkıklar cerrahi müdahale ile tedavi edilirler. Kemiklerin çıktığı eklemlere yerleştirilmesinden sonra sargılarla veya alçıyla omuzun hareketsizleştirilmesi gereklidir. Ağır eklem hastalığında, burkulmalarda ve ezilme sonucu zedelenen bağlarda meydana gelen şiddetli ağrı durumlarında da eklemi hareketsiz duruma getirmek gereklidir. Genellikle kolu kapalı olarak askıya almak uygundur. Bazı durumlarda kolu bir sargı veya bantla vücuttan uzaklaştırıp yukarıda ve vücuttan uzaklaştırıcı bir pozisyonda tutmak gerekebilir.Bağların ve sargıların kaldırılmasından sonra ısı tedavisi, masaj ve ekleme ekzersiz yaptırmak, işlev kaybının önlenmesine ve hareketliliğin tekrar kazanılmasına yardımcı olur.

Omuzdaki çıkıkların tekrarlamasına özellikle atletler arasında sık rastlanır. Bu durumda ameliyatla eklem bağlarını sağlamlaştırmak gereklidir. Sonradan omuz yine askıya alınır ve normal işlevlerin sağlanması için gerekli olan alıştırmalara başlanır. Omuz hareketlerinin bütün yönlerde kaybolması haline ise donmuş omuz denir. Donmuş omuz, eklem keseciklerini ve bağ- dokularını kapsayan, çok ağrılı ve omuzda tutulma yapan bir hastalıktır. Omuzu dinlendirmek ve sıcak tutmak yararlı olur. Ayrıca eklemdeki sertliği ve hareketsizliği gidermek için Hidrokorti- zon veya benzeri ilaçlar eklem içine şırınga edilebilir. Hafif kol hareketleri ve omuza ısı uygulanması, eklemin normal işlevlerini kazanmasında yardımcı olur. Bazı durumlarda ise tedavi uzun sürebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp