Ölüm Belirtileri

Ölüm Belirtileri : Öldüğü zannedilen birçok insanın sonradan dirildiklerine dair haberleri arasıra gazetelerde okur ve belki de şaşarız. Halbuki bütün bu vakalarda ölüm teşhisinin yanlış konduğu ve şahsın gerçekte yaşadığı pek doğaldır. O halde bu hataya düşmemek için ölümü izleyen belirtilerin incelenmesi ve bunlar hakkında bilgi sahibi olunması şarttır. Bilincini kaybetmiş baygın bir kimse ile ölmüş bir şahsı birbirinden ayırt etmek, ilk yardım konusunda çalışmak isteyen hemen herkes için önemli bir sorun teşkil eder.

Aşağıda sıralanmış olan ve ölüm için karakteristik birer belirti oluşturan 5 arazın boğulmalarda, gaz zehirlenmesinde, elektrik şokunda, asfiksi ve şok husule getiren diğer hallerde ölüm meydana gelmeden evvel de belirebileceklerini ilave edelim.

• Kalp hareketleri durmadan evvel solunum durur. Ender olmakla beraber solunum kesilmesinden şüphe ediliyorsa şahsın ağzına bir ayna tutulur, buğulanıp buğulanmadığı incelenir.

• Kalp sesleri mevcut değildir.

• Nabız hissedilmez.

• Gözbebekleri genişler ve ışık tutulduğu zaman daralmaz.

• Gözkapakları yarı yarıya kapanmıştır. Göz yuvarlarına dokunulduğu zaman hassasiyet göstermezler.Bütün bu belirtiler mevcut olsa bile bir doktor tarafından 10’ar dakika ara ile 3 defa muayene yapılmadan ölüm hakkında kesin karar vermemeli ve mücadeleye devam edilmelidir. Ancak bu şekilde kesin bir sonuca varılabilir.Bunlardan başka ölümü belirleyen birkaç araz daha vardır. Bunlara geç belirtiler denir.

• Ölümden sonra vücut hararetinin tedricen soğuması: Bu durum, ölüme öncelik eden vücut hararetinin derecesine, derialtı yağ tabakasının kalınlığına, ceset üzerinde bulunan elbiselerin kalınlık ve miktarına, nihayet çevrenin ısı derecesine bağlı bir durumdur.

• Ölüm sertliği: Adale plazması, ölümü takiben pıhtılaşır. Bunun sonucu olarak adale sertleşir ve kasılır. Bu sertleşme, ölümü izleyen ilk 5 - 6 saat sonra çiğneme adalesinden başlar. Elektrik çarpmalarından sonra da ölüm sertliğine benzer bir durum oluşabilir. Kaslardaki bu sertliği görerek kişiye ölmüş nazarı ile bakmamalı, suni solunuma devam etmelidir. Bu şekilde kişi hayata dönebilir.

• Ölüm sonu lekeleri: Ölümden sonra arterler ve sol karıncık kasılarak içlerinde bulunan kanı boşaltırlar. Kan, venlerde yani toplardamarlarda birikir ve yerçekimine bağlı olarak vücudun alt kısımlarında mavi renkli lekeler halinde gözükür.

• Kokuşma: Ölüm sertliği geçtikten sonra, cesette dokular çürümeye ve kokuşmaya başlarlar.Aniden meydana gelen ve nedeni bilinmeyen ölüm vakalarında polis gelinceye kadar cesede dokunmamak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp